Mer optimisme i markedet
- Fredagens tall for amerikansk sysselsetting i mars kom ut svakere enn ventet. Tallene viste 80 000 færre arbeidsplasser og ledighetsraten gikk opp til 5,1 prosent. Markedet hadde på forhånd ventet 60 000 færre arbeidsplasser og en ledighetsrate på 5,0 prosent. I tillegg ble tallene fra januar og mars revidert ned (færre arbeidsplasser). Dette er nok en indikator på at den amerikanske økonomien allerede kan være i en resesjon og tallene øker sannsynligheten for et kutt på 50 basispunkter på neste rentemøte. Dermed falt aksjemarkedene og rentene umiddelbart etter offentliggjøringen. Dollaren svekket seg mot blant annet sveitsiske franc og yen. Natt til i dag har imidlertid dollaren hentet seg inn igjen. En årsak til dette er at Dominique Strauss-Kahn, direktør i IMF i et intervju med Financial Times sa at behovet for intervenering i finansmarkedene blir stadig mer åpenbart. Uttalelsene kommer kun får dager før IMF skal møtes for å diskutere kredittkrisen og hvordan de best skal håndtere den.
Sterkere krone
Den norske kronen har styrket seg mot de fleste valutaer siden fredag morgen. Kronen omsettes nå for om lag 7,97 mot euro og 5,08 mot dollar. Årsaker bak bevegelsen kan være en sterkere oljepris samt en noe mer optimistisk tone i markedet. Men generelt kan det synes som den norske kronen den siste tiden primært har vært preget av utenlandske strømmer og ikke så mye av fundamentale forhold.
Noen norske nøkkeltall som er viktige og som ofte gir utslag i valutamarkedet er inflasjonstallene som kommer nå på torsdag. De siste månedene har tallene overrasket på oppsiden og dermed støttet opp om ytterligere rentehevinger fra Norges Bank. Normalt er veksten i kjerneinflasjonen 0,4 prosent i mars og vi tror den kommer ut på dette nivået også i år. Dette innebærer i så fall at årsveksten i kjerneinflasjonen vil være om lag 2,0 prosent. Torsdagens tall vil neppe påvirke Norges Bank sin rentebeslutning i april, men dersom utfallet avviker fra forventningene kan vi se endringer i lengre terminrenter, noe som igjen kan gi utslag for den norske kronen.
Europeiske rentemøter
På torsdag avholder den europeiske sentralbanken og Bank of England rentemøter. Storbritannia har den siste tiden vært tynget av kredittkrisen og svakere økonomiske utsikter. Dette er faktorer som taler for rentekutt. Samtidig er inflasjonen høy og pundet har svekket seg kraftig den siste tiden, noe som på den annen side taler for å holde renten uendret. Vi tror hensynet til økonomisk vekst vil veie tyngst denne gangen og at vi får ett kutt på 25 BPS på torsdag. Dette er i tråd med hva øvrige markedsaktører og analytikere tror. Markedet er likevel langt fra sikre på hva utfallet vil bli, så det er ikke usannsynlig at pundet kan svekke seg noe om den britiske sentralbanken senker renten.
Hva angår eurosonen så har den europeiske sentralbanken holdt ved at den høye inflasjonen er deres hovedbekymring. Dermed er det ingenting som tyder på at de vil gjøre noe med renten denne gangen. Mer spennende blir derfor den etterfølgende pressekonferansen. Det alle spør seg er om Trichet og co. vil myke opp sine uttalelser. Det vil si om de i større grad vil fokusere på svakere vekstutsikter. En slik omlegging av språket vil i så fall gi signaler om at rentekutt etter hvert kan komme, noe som kan svekke euroen, mener Viland.