Markedsrente på "all time low"
Både Bank of England og den europeiske sentralbanken, ECB, har torsdag besluttet å holde sine respektive signalrenter uendret på henholdsvis rekordlave 0,5 og 1,0 prosent.
Kursen på britiske pund svekket seg umiddelbart etter rentedommen. Ikke så mye på grunn av rentebeslutningen som var ventet, men mest på grunn av meldingen fra den britiske sentralbanken om at de vil øke den kvantitative lettelsen. Det vil si; trykke opp flere pengesedler.
Årlig avkastning (yield) på britiske statsobligasjoner falt 14 basispunkter og pundet falt 1 prosent mot dollar.
- I Storbritannia virker det som om resesjonen er dypere enn vi tidligere trodde, skriver BoE i en pressemelding.
Sentralbanken vil tilføre finansmarkedet ytterligere 84 milliarder pund. Den totale pengeinnsprøytningen kommer da opp i 175 milliarder pund.
- Det er eksepsjonelt store beløp som blir pumpet inn i økonomien, sier økonom Nick Kounis hos Fortis Bank.
- Sentralbankens økonomiske prognoser er trolig verre enn vi hadde trodd, i det minste når det gjelder inflasjon, sier Kounis til Bloomberg News.
Motstridende signaler
Analytikere er i øyeblikket i ferd med å dekode den europeiske sentralbanksjefens kommentarer etter ECBs rentedom.
ECB er kjent for å gi markedet signaler i form av bestemte kodeord i forbindelse med sine beslutninger.
Jean-Claude Trichet sa blant annet at økonomien i eurosonen vil "forbli svak" i 2009, og at etter en fase med stabilisering forventes en gradvis bedring med positiv økonomisk vekst neste år.
Trichet sa at prispresset var "stillferdig" (subdued) og at rentenivået i øyeblikket er "passende" (appropriate).
Ifølge analytikerne betyr det at ECB ikke har planer om å senke styringsrenten ytterligere, og at sentralbanken vil vurdere inflasjonen på sitt neste møte i september.
Men et par uttalelser gjør markedet litt bekymret:
- Vi er inne i en usikker økonomisk episode. Usikkerheten er her fremdeles, men det er økende tegn på at den globale resesjonen er i ferd med å bunne ut. Jeg utelukker ikke at det blir en humpet vei. Jeg utelukker ikke motstridende signaler i forhold til den økonomiske forbedringen, sa Trichet og gjentok sin tidligere oppfordring til bankene om å skru opp pengekranen.
- Vår viktigste melding er fortsatt den samme; å fortelle finanssektoren at det vil være "very appropriate" å reparere skadene så aktivt som mulig. Finanssektoren bør gjøre sin del av jobben, som er å låne ut penger, understreket ECB-sjefen.
Visesentralbanksjef Lucas Papademos sa på samme pressekonferanse at ECBs kriseprogram ikke har hatt så stor effekt i markedet som de hadde ønsket.
Rekordlave markedsrenter
I pengemarkedet har rentene sunket enda et hakk etter meldingene fra de to sentralbankene.
Tre måneders Libor rente er nå under 0,5 prosent - det er den laveste pengemarkedsrenten som er registrert siden målingene startet i 1947.
Her hjemme er tre måneders Nibor rente satt til 1,75 prosent. Vi må tilbake til mars 2004 for å finne et tilsvarende lavt rentenivå i Norge.
Norges Bank avholder rentemøte neste onsdag.