Markedet rystet

Publisert: 16. januar 2008 kl 08.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Citibank leverte svake resultater for fjerde kvartal og varslet ytterligere nedskrivninger. Markedet reagerte med å sende børsene ned. Også i valutamarkedet merket man uroen og dollaren svekket seg mot valutaer som JPY og CHF. Risikoaversjon tror vi også er bakgrunnen for at og den norske kronen har svekket seg, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Svake nøkkeltall

- Den tyske ZEW indeksen kom ut svakere enn ventet. ZEW indeksen er en spørreundersøkelse som gjennomføres blant 270 tyske analytikere og institusjonelle investorer vedrørende deres syn på fremtiden. Indeksen er en diffusjonsindeks der et utfall på 0 betyr balanse mellom positive og negative svar. Utfallet for januar var på - 41,6, en nedgang fra - 37,2 i desember. Utfallet er det laveste siden januar 1993. Også amerikanske detaljhandelstall kom ut svakere enn ventet. Både med og uten biler falt handelen med 0,4 % i desember. I tillegg ble tallene for november nedrevidert.

Citi sjokkerer

- Citibank meldte om et tap i fjerde kvartal på USD 9,8 milliarder og nedskrivninger på hele USD 18,1 milliarder. I tillegg annonserte banken at de sier opp 4200 jobber og henter inn USD 14,5 milliarder i ny egenkapital fra blant annet den Saudi Arabiske prinsen Alwaleed og regjeringen i Singapore. Som et resultat av de svake tallene nedgraderte Standard & Poor's Citibank ett hakk og vurderte utsiktene som negative. Det vil si at det er mulig det kan komme ytterligere ratingkutt i løpet av de neste ett til to årene. Også Merrill Lynch meldte at de ville utstede ny egenkapital på USD 6,6mrd. Merill Lynch offentliggjør sine tall for fjerde kvartal i morgen.

Bekymringer

- Store tap for Citibank og svake nøkkeltall medfører bekymring for vekstutsiktene både i USA og internasjonalt. Dermed falt børsene kraftig i går og spekulasjoner om et ekstraordinært kutt fra Fed før det fastlagte møtet i slutten av måneden tiltok. Urolighetene bidro til at dollaren svekket seg videre mot blant annet yen og den sveitsiske francen. Den amerikanske valutaen ble i går omsatt til det laveste nivået på to år mot yen og det laveste nivået noensinne mot francen. USD/JPY og USD/CHF omsettes i morgentimene rundt henholdsvis 106 og 1,084, mens EUR/USD noteres i underkant av 1,49, skriver DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

- Tross høy volatilitet i finansmarkedene og en fallende børs har den norske kronen styrket seg den siste tiden. I amerikansk handelstid i går så vi imidlertid at kronen svekket seg. Vi tror dette er en korreksjon og at utenlandske investorer ønsker å kutte ned på sin risiko i disse urolige tider. USD/NOK omsettes nå omkring 5,32 mens EUR/NOK noteres rundt 7,89, ifølge DnB NOR Markets.

Stigende inflasjon

- I dag får vi amerikanske inflasjonstall for desember. Vi, og markedet, venter at kjerneinflasjonen vil stige med 0,2 prosent (m/m). Frem til nylig har Bernanke, ved siden av usikkerheten rundt fremtidig vekst, lagt vekt på oppsiderisikoen på inflasjonen i sine uttalelser. I sin tale på torsdag ga han imidlertid inntrykk av at sentralbanken nå fokuserer mest på vekstutsiktene. Bernanke sa at FED er klare til å kutte rentene aggressivt om nødvendig for å unngå en kraftig nedkjøling av amerikansk økonomi. Markedet synes og å fokusere mest på nedsiderisken på veksten og vi tror derfor det skal mye til for at dagens inflasjonstall skal gi store utslag for den amerikanske dollaren, mener Camilla Viland.
- I kveld er det Trichet sin tur til å tale. Han har i det siste vært betydelig mer haukete i sine uttalelser og lagt mer vekt på faren for tiltagende inflasjon. Det er ikke mange dager siden ESB holdt pressekonferanse i forbindelse med deres rentemøte og vi venter derfor ikke at det skal komme noe nytt av betydning i kveldens tale, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.