Månedens Fond: Vått på topp
Olje- og offshoresektoren har gått bra den siste tiden. Flere av toppfondene har fokuset på maritime områder, og disse dominerer månedens topprangering. Selvfølgelig sammen med de japanske fondene. Ved forrige rangering var bare japanske fond blant de fem beste fondene. Denne gangen er det ikke fullt så ensidig.
Blant de fem beste er olje- og offshoresektoren representert med månedens toppfond, Odin Offshore og Avanse Navigator (som er et fond med minimumsinnskuddsbeløp på hele 50 millioner kroner). Selv om disse fondene har gjort det jevnt bra det siste halvåret - Avanses fond har blant annet steget med hele 40 prosent de siste seks månedene - så har det ikke gått så bra det siste året. Avanse Navigator har falt med rundt 9 prosent det siste året. Toppfondets avkastning i løpet av den samme perioden er på minus 21 prosent.
LAVT PRISET
Oljeprisene har steget jevnt og trutt den siste tiden, og er nå høyere enn på lenge. Det er vanligvis det som trigger offshoresektoren. Men Investeringsdirektør Ragnhild M. Wiborg i Odin Forvaltning mener at det ikke er den eneste årsaken til at denne sektoren nå har steget såpass kraftig. Det er hun som forvalter Odin Offshore.
- Det er ikke bare oljeprisene som har gjort at vi har fått denne oppgangen. Det har også vært en underliggende sterk etterspørsel i markedet, forteller Wiborg. Hun mener at det fortsatt er en sterk etterspørsel, og at fremtiden for sektoren nå ser lys ut. Slik hun ser det er hele sektoren nå generelt lavt vurdert.
- Det er veldig mange som er lavt priset. Samtidig er det mange selskaper som har lange, faste kontrakter, slik som for eksempel situasjonen er for ProSafe. Alt i alt ser det veldig bra ut for hele sektoren. De fleste har både en god ordrebok og bra kontraktsmasse, sier Wiborg.
Hun forteller at Odin Offshore for øyeblikket er sterkest eksponert i norske selskaper. Grunnen er at de amerikanske selskapene er mye høyere priset enn de norske.
DÅRLIG MEDISIN
Selv om de dårligste fondene denne gangen er regionale fond med fokus på Hellas og India, er det helsefondene som denne måneden utpeker seg som den dårligste gruppen. De dominerer faktisk hele den nederste delen av rangeringen. Nå kan det selvfølgelig kobles til at teknologisektoren har gått relativt bra den siste tiden, og at den risikovillige kapitalen nå strømmer vekk fra helsesektoren.
FOR DE MED PENGER
Ikke alle fonden i vår rangering er for de av oss som er vanlige lønnsmottakere. Vi har tidligere nevnt Avanse Navigator hvor du må hoste opp 50 millioner kroner for å få kjøpt en eneste andel. Men de når faktisk ikke opp i konkurransen over de mest eksklusive fondene. Storebrand og Nordea vinner overlegent. Av syv fond med minsteinnskudd på 100 millioner kroner har de tre fond hver. Disse fondene er selvfølgelig for pensjonskasser og lignende, men også du kan kjøpe en andel. Hvis du bare klarer å spare opp nok kapital!
Det er ikke like intuitivt å skjønne hvem som forvalter de forskjellige fondene. CGU Privilege Portfolio forvalter taperfondet PP-Hellenic Growth. JP Morgan Flemming Asset Managment forvalter månedens nest dårligste fond, JF. India A, og det er Salusansvar E, Öhman Fonder som står bak fondet Öhman Medicafond SE (SEK). Til slutt er det Sundal Collier & Co Fondsforvaltning som gir deg Globus Norge. Det er et av de fem dårligste fondene de siste fire årene.