Månedens fond: Japansk fyrverkeri

Publisert: 1. juli 2002 kl 10.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

De fleste markedene har gått meget bra den siste måneden, og fondene har opplevd en bred oppgang. Det kan man se ved å sjekke avkastningen til de dårligste fondene. I månedens fond i forrige nummer hadde de dårligste fondene en avkastning på rundt - 25 prosent. Nå, fjorten dager senere, har de dårligste fondene bare tapt 5 prosent den siste måneden. Det er heller ikke noen bransjer som utpeker seg som spesielt dårlige.

Månedens beste fond er Storebrand Japan. Selv om fondet har hatt en meget solid avkastning den siste måneden, har ikke det kunnet forhindre at fondet har tapt 10 prosent de siste tolv månedene. Dette er også karakteristisk for resten av toppfondene. Alle har de fokus på Japan. Faktisk er de 15 beste fondene fond med fokus på Japan. Det sier litt når det bare er 18 av dem!

HVA HAR SKJEDD?

Hva har egentlig skjedd den siste tiden i Japan? Verdensmarkedene har vært optimistisk, og de fleste børsene har gått meget bra, men hvorfor har det japanske markedet gått til himmels?

- For det første har det japanske markedet gått dårligere enn de andre store markedene i verden. De holdt seg brukbart oppe like etter 11. september, men etter det, fra oktober til februar fulgte de ikke med i den generelle oppgangen. Det har nok gjort at forventningene til Japan er lavere. Samtidig er det en del tekniske ting som gjør at man nå ser en så kraftig oppgang. Mange har vært undervektet i Japan. Plutselig har markedene begynt å bevege på seg, og da har det en tendens til at tingene blir selvoppfyllende. Ligger du undervektet og markedet begynner å gå, så blør du på det. Man vil da kjøpe seg opp. Samtidig er det nok mange hedgefond som har shortet Japan kraftig, og nå må de begynne å dekke inn dette. I tillegg er regnskapsavslutningen i slutten av mars, og det har vært spekulasjoner på om myndighetene vil treffe tiltak for å få markedet opp på høyere nivåer. Det har også hjulpet markedet, sier Trond Hermansen. Han forvalter Storebrand Japan.

STYRKET YEN

Hermansen forteller at det ikke er veldig mye som har endret seg i Japan, men at forventningene til avkastning nå er høyere en hva de har vært tidligere.

Saken fortsetter under annonsen

- De er fortsatt i minus, men ikke så lave som tidligere. Det er nok det markedet har reagert på i den siste tiden. Forventningene var kjørt så langt ned at det skulle lite til for at markedet skulle reagere, sier han. Men han tror ikke at markedet vil fortsette med denne utrolige oppgangen veldig lenge.

- Nei, ikke så ekstremt som det er nå, dette er et første rykk i markedet, etter at markedet har vært ekstremt oversolgt. Da får du gjerne ganske ekstreme bevegelser. I tillegg har yen styrket seg kraftig. Det er en viktig faktor her, og har vært med på å styrke børsen. Det var tidligere en konsensus i markedet for at yenen bare skulle svekke seg, forteller Hermansen.

FREMOVER

Japanske fond har ikke hatt den beste markedsføringsperioden de siste femten årene. Børsen har på lang sikt ikke vært veldig attraktiv. Hva er så problemene til Japan?

Hermansen mener at banksektoren har en stor del av skylden for det japanske uføret. Problemene er at banksektorene fortsatt ikke har ryddet opp i misligholdte lån. Bankene sliter fortsatt etter den økonomiske boblen. Mens man i Skandinavia valgte å nulle ut bankene, og starte på et lavere nivå, har Japan hele tiden håpet på at ting skal vende tilbake til det opprinnelige nivået. Bankene har tatt mye av tapene de siste årene, men likevel ruller det inn nye tap.

- En annen strukturell ting er det japanske krysseierskapet. Det er veldig høyt. Bankene eier aksjer i industriselskapene, mens industriselskapene eier aksjer i bankene. Bankenes aksjebeholdninger har vært altfor store. En bank kan sitte med opptil tyve prosent av balansen i aksjer. Det er en vanvittig svingfaktor, sier Hermansen.

Nå er det snakk om at myndigheten vil komme med tiltak før regnskapsavslutningen, for å hjelpe markedet. Enkelte spekulerer på dette. Nå har ikke den nye regjeringen med Koizumi i spissen utrettet så mye som mange regnet med etter valget. Det har vist seg å være tungt å gjøre noe med den tunge materien.

Saken fortsetter under annonsen

Hermansen mener at det japanske markedet spiller en mindre og mindre rolle for den vanlige norske spareren. Men forteller at dersom markedene først begynner å gå, i kraftige globale oppgangssykluser, da gjør Japan det vanligvis veldig bra.

- Forventningene er lave, og det prises inn dårlig utvikling fremover. Det kommer nok ingen perfekt løsning på problemene i Japan, men forventningene er så lave at selv en ålreit løsning kan være fantastisk for aksjemarkedet, sier Hermansen.