Månedens fond: Japanfond på toppen

Publisert: 30. juli 2002 kl 15.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Den særegne oppgangen i slutten av mars skyldes at styringsrenten ble redusert til null, og pengepolitikken ble mer aktivt brukt. Like viktig var forventninger til en tiltakspakke fra regjeringen med fokus på finanssektoren. Det er teknologiaksjer som har ledet markedsoppgangen, sier Trond Hermansen i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Canon er en teknologiaksje som har gjort det bra her. De har tjent på japanske yens svekkelse mot dollar, noe også resten av eksportindustrien har gjort. Men også finans, som Nomura Securities, gikk bra siste halvdel av mars, sier Hermansen.

Når det gjelder utviklingen fremover er Hermansen avventende.

- Det gjenstår å se hva japanske myndighetene legger opp til. Så langt har de ikke løst de fundamentale problemene. I tillegg er de eksportdrevne bedriftene avhengige av at den internasjonale situasjonen stabiliserer seg. Det langsiktige bildet ser imidlertid positivt ut for japanske teknologiselskaper, men det er for tidlig å si noe mer, sier Hermansen. Det aggregerte resultatet for de japanske selskapene har utviklet seg positivt fra 1992 og frem til i dag, noe Hermansen mener er resultat av restrukturering av den japanske økonomien. En utvikling som på sikt kan forventes å gjenspeiles i kursutviklingen.

Fondet er vektet innen teknologi med vel 35 prosent, som er en betydelig overvekt.

- De valgte teknologiselskapene er solide, med etablerte forretningsmodeller og er kun på kort sikt rammet av nedgangssyklusen internasjonalt. Disse selskapene vil komme tilbake når situasjonene endrer seg, tror Hermansen. Han opplyser at fokus hele tiden vil være der Japan er konkurransedyktig på internasjonal basis. Fondet har blant annet investert i aksjer som Rohm, Murata Manufacturinge og Kyocera. Disse selskapene leverer elektriske komponenter og er globale ledere innenfor sine nisjer. Selskapene har høye marginer og sterk finansiell posisjon, sier Hermansen. Han opplyser at japanske selskaper er nesten enerådende innenfor spillmaskiner, dvd-spillere og digitale kamera både innen video og foto. Også innenfor mobiltelefonkomponenter er japanske selskaper dominerende. I tillegg er japanerne mer positiv til Internett på mobiltelefon enn det nordmenn er.

Han beskriver investeringsfilosofien som fokusert og disiplinert, der de ser på langsiktige forhold.

Saken fortsetter under annonsen

- 60 prosent av porteføljen har som mål å følge markedet. Topp 40 prosent består av aktive posisjoner. Med de aktive posisjonene skal vi ta ut risiko og meravkastning. Vi skal hele tiden ha fokus på de områdene Japan er gode på, spesielt deler av teknologisektoren, sier Hermansen.

Fondet ble etablert i november 1998 og er blitt forvaltet av Hermansen siden start. Forvaltningskapitalen er cirka 250 millioner kroner.





Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen

















































































5 på topp siste måned
1. Storebrand Japan8,93 %
2. Skandia Japan7,43 %
3. Orkla Finans Japan7,35 %
4. K-Japan7,07 %
5. Orkla Finans Japan Gr.6,11 %
5 på topp siste 4 år
1. Carnegie Aksje Nord.161,79 %
2. Carnegie Worldwide150,61 %
3. Pluss Utland129,93 %
4. DnB Europa102,02 %
5. Gambak92,24 %
5 på bunn siste måned
1. Skandia Time Aggr.-28,77 %
2. Tyren.com-24,73 %
3. Carnegie WW Intern.-21,74 %
4. Avanse Vekst-19,36 %
5. Storebrand Teknologi-17,23 %
5 på bunn siste 4 år
1. Alfred Berg Vekst-19,95 %
2. Alfred Berg Aksjef. N.-4,02 %
3. Skandia AMS3,61 %
4. Industrifinans Aktiv3,61 %
5. Avanse Norge Aktiv II4,51 %