Månedens fond: Fortsatt mørke skyer over Japan

Publisert: 22. mai 2003 kl 14.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Børsen i Tokyo sliter fortsatt med fallende aksjekurser. Etter 13 år med børsnedgang er det vanskelig å finne gode argumenter for å investere i Japanfond nå. Den siste tiden har aksjene i Japan fortsatt sin negative utvikling, mens andre børser har notert oppgang. MSCI sin Japanindeks har i skrivende stund falt med 7.5 prosent siste måned, sammenlignet med en nedgang på 1.7 prosent for verdensindeksen MSCI World.

Hittil i år har aksjene i Japan utviklet seg svakest av samtlige regioner Morningstar følger. Målt i norske kroner er nedgangen for Japanindeksen nå på 7,6 prosent, sammenlignet med en oppgang for verdensindeksen på 5,6 prosent.

Etter den lange perioden med pessimisme overfor investeringer i japanske aksjer, er det fortsatt få lyspunkt å spore. Sannsynligheten for at investorer som har satset på eksponering i Japan er lei av å tape penger og har gitt opp regionen på ubestemt tid er tilstede. Dette lover i så fall ikke godt for aksjene i Japan.

Et annet argument mot å investere i Japan er de vedvarende problemene for finanssektoren. De mange dårlige utestående lånene øker risikoen for en finansiell krise i Japan. Forventninger om lav økonomisk vekst, en stadig eldre befolkning og fallende priser (deflasjon) trekker også i negativ retning. Videre har den nye ledelsen for Bank of Japan hittil vært en skuffelse. Investorene i Japan håpet på bedre tider etter at Toshihiko Fukui ble valgt som ny sentralbanksjef. Hittil har ikke valget av herr Fukui ført til økt optimisme, men det er rimelig å gi han mer enn en måned på løse de dyptgående problemene i den japanske økonomien.

Argumentet for å investere i Japan er blant annet lavere prising av de børsnoterte selskapene, etter den lange perioden med kursfall. Flere understreker i tillegg at det finnes flere lønnsomme selskaper i Japan, men en omstrukturering er sterkt nødvendig. Lavere prismultipler til tross, internasjonale fondsforvaltere har liten tro på de japanske børsnoterte selskapene. Dette viste blant annet Morningstars siste rundspørring blant 70 fondsforvaltere i Europa. Andelen som tror japanske aksjer vil utvikle seg sterkest de kommende 12 månedene er kun 3 prosent.

Forventningene til utviklingen i japanske yen er også middelmådig. Hele 37 prosent av de spurte fondsforvalterene mener japanske yen vil utvikle seg svakest i kommende periode. Til sammenligning mener 79 prosent at euro vil bil den beste valutaen kommende 12 måneder.

Korrelasjonene mellom utviklingen på børsen i Japan og andre land har historisk vært lav. På denne måten kan en argumentere for enn viss diversifiseringseffekt ved å samle deler av sin aksjeeksponering i Japan. Problemet er at en vedvarende periode med negativ avkastning har gitt liten uttelling for investorene som har fulgt denne strategien. Japanske aksjer bør imidlertid ha gode muligheter for å utkonkurrere andre regioner på noe lengre sikt. Det er imidlertid fortsatt for tidlig å trekke slike konklusjoner, da disse er avhengig økonomiske stabilitet og omstrukturering av selskapene.

Saken fortsetter under annonsen

Grafen viser utviklingen for aksjefondet Parvest Japan Quant Classic. I tillegg vises utviklingen for Morningstar Kategorien Japan og MSCI Japan siste tre år. I følge Morningstars database finnes det nå 52 Japanfond tilgjengelig for norske fondssparere. I gjennomsnitt har disse fondene falt med 7.2 prosent hittil i år. Siste 12 måneder er nedgangen i snitt 37.8 prosent.

Utsiktene for børsen i Japan er avhengig av flere faktorer. I tillegg til finansiell stabilitet og omstrukturering, kan den politiske utviklingen komme til å bli avgjørende for børsen i Tokyo i perioden fremover. Japan er sterkt avhengig av økonomiske reformer for å kvitte seg med deflasjonspresset og for å få økonomien på rett kjøl. Det kommende valget av ny leder for regjeringspartiet LDP (det demokratiske liberale parti) i september er et eksempel på dette.

Den nåværende statsministeren Junichiro Koizumi har, siden han ble valgt i desember i 2001, argumentert for en rekke reformer. Spørsmålet blir nå om han for gjennomslag for disse og om han vinner over sine motstandere i LDP.


Christian Klerck Nilssen er Analysesjef for Morningstar i Norge. Han tar gjerne imot kommentarer, men kan ikke gi konkrete anbefalinger på aksjer eller fondsinvesteringer. Du treffer han ved å skrive til christian@morningstar.no (www.morningstar.no). Morningstar kan ikke i noen juridisk forstand stå til ansvar for investeringsbeslutninger som er basert på informasjonen som finnes her.