Månedens fond: Det verste er over

Publisert: 26. november 2002 kl 14.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Det er teknologi som gjelder. Hele sektoren har jumpet i været den siste tiden. Toppfondet denne gangen er OF Enter Mobile Internet, som forvaltes av Orkla Finans Kapitalforvaltning (riktignok et fond-i-fond)

Fondet er opp 23,8 prosent den siste måneden. Selv om det er lavere enn rekordavkastningene vi så ved forrige målingen, viser ukesavkastningen at teknologioppturen ennå ikke er over. Oppturen fortsetter, men kanskje ikke så sterkt. Toppfondet er opp 8,23 prosent på en uke. Ukesvinneren er Tyren.com som forvaltes av Norse. Fondet er opp over 14 prosent på en uke.

Igjen ligger Japanfondene på bunnen.

NEDGANGEN OVER

Men er virkelig nedgangen over? Forvalteren til SEB Internet og SEB Teknologi drister seg til å svare på det. SEB Internet har vært toppfondet ved de to foregående målingene, og ligger fortsatt blant de fem-på-topp.

- Jeg tror at de overvurderingene vi så på slutten av nittitallet er borte. Vi har nå fått forventninger mer i samklang med virkeligheten. Det har vært en veldig forandring. Og titter man tilbake på de siste fire kvartalene i USA, og om man følger den offisielle statistikken som viser it-investeringene, har veksten gått opp hvert eneste kvartal dette året. Ikke mye, men det har vært noen få prosent forbedring hvert kvartal. Når vi ser tilbake tror jeg at vi kommer til å se at bunnen på denne konjunktursyklusen var i fjerde kvartal i fjor, sier Udenaes.

Hvorfor tror du at det er over?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi ser på de offisielle tallene! It-investeringene har gått fra 365 milliarder dollar i fjorårets siste kvartal til 406 milliarder dollar i tredje kvartal i år. Veksten er liten, men det går ikke ned. Men det vil nok være en forandring i vekstkurven med en mer langsom vekst. Man må huske at markedet er blitt større og mer mettet. Og mye av veksten som kom på slutten av nittitallet var relatert til introduksjonene av Internett som kommersielt medium, og også til millenniumskiftet. Da ble det nok litt panikk, som nok gjorde at en del kjøpte saker de ikke behøvde, sier Udenaes.

HVEM LEDER AN?

Det interessante er hvilke områder som leder an veksten for øyeblikket. Og hvilke områder man bør holde seg unna.

- Det som nå leder oppgangen er konsumentelektronikk, og det som også ser ut til å bli bedre er faktisk mobiltelefonmarkedet. Ikke infrastrukturen rundt mobiltelefoni, men utskiftninger av mobiltelefonene. Folk investerer i fargeskjermtelefoner, telefoner med kamera, og javabaserte telefoner.

- Er det i spesielle områder man vil se mobilveksten?

- Europa er mettet, men her kan det bli utskiftninger. I USA er penetrasjonen lavere, så der ligger det et stort vekstpotensial. De ligger etter når det gjelder mobildata, og også i Asia finnes mange lite penetrerte områder, slik som India og Kina. Men det finnes også muligheter innenfor andre områder, slik som digital data lagring. Det høres kanskje ikke så spennende men det er et veldig viktig område, forteller Udenaes.

- Er det noen områder som ligger etter?

Saken fortsetter under annonsen

- Det som har holdt igjen veldig lenge er PC-sektoren. Men der begynner maskinparken å bli gammel og man vil forsøke å oppgradere blant annet til Windows XP. Det er veldig stor kostnad for mange ettersom mange pc-er da må byttes ut. Derfor blir det gjort etappevis. Det skjer også mye spennende innenfor Linux, som er en åpen kildekode. Problemet er at det ikke er lett å tjene penger på det. IBM er en stor promoter av Linux. De selger servicetjenester og er interessert i at software og hardware skal bli billigere, slik at de kan selge flere tjenester. Vi ser også mange små spesialiserte selskaper som arbeider med Linux. Der vet vi ikke hvem som vil overleve, men det er et område vi titter på og hvor det er mulig å komme tidlig inn. På lang sikt tror jeg at trenden går mot åpen kildekode. Det er mange som er forbannet på dyre lisenser fra Microsoft, avslutter Udenaes.