Månedens fond: Bransjefond for den risikovillige
Bransjefond som har mesteparten av sin eksponering i gruveindustrien har i løpet av de siste tre årene gitt meget god avkastning for sine andelseiere. De råvarebaserte aksjene har historisk vist seg å gi god avkastning i perioder med børsnedgang og usikkerhet. Som følge av den svake utviklingen på børsene siste tre år har aksjene i gruveindustrien periodevis steget kraftig. Hittil i år ser det imidlertid ut som denne trenden er i ferd med å snu. Aksjefondene som har mesteparten av sin eksponering i gruveaksjer taper nå terreng og fremtidsutsiktene synes å være noe usikker.
Investeringer i aksjene i gruvesektoren har fungert som en «trygg havn» for investorene. De siste par årene har imidlertid vært preget av store svingninger i råvareprisene. Prisen på olje og gull er eksempler på dette. Morningstars database viser at omkring 2/3 av investeringene i fondene i denne kategorien tilhører de råvarebaserte aksjene.
Det er dermed ikke vanskelig å forestille seg at utviklingene i fondene i denne kategorien i stor grad styres av utviklingen i råvareprisene. Det er imidlertid stor forskjell på de ulike fondene som befinner seg i denne kategorien. Det finnes til sammen 17 bransjefond med hovedvekten av sine investeringer i råvarebaserte aksjer tilgjengelig i Norge i dag. Gjennomsnittlig avkastning for disse fondene siste år ligger i skrivende stund på -31 prosent, målt i norske kroner.
Blant disse 17 fondene er det Merrill Lynch IIF Gold Fund som har viste klart sterkest utvikling i løpet av siste treårs periode. Fondet har fått betalt for sin høye andel gruveaksjer.
Merrill Lynch IIF Gold Fund har til nå steget med hele 86 prosent siste tre år, noe som har bidratt til at fondet har beholdt den høyeste rangeringen hos Morningstar. Fondets risiko er imidlertid høyere enn gjennomsnittet for fondene i denne Morningstar Kategorien. Dette viser seg blant annet i fondets standardavviket, som siste tre år er 30 prosent. Til sammenligning ligger gjennomsnittlig standardavvik for Kategorien på 20.8 prosent.
Fondet har sin største eksponering i aksjer Nord-Amerika, med omkring 40 prosent av den total forvaltningskapitalen investert der. Deretter følger Midtøsten/ Afrika med 33.4 prosent, basert på siste rapporterte portefølje. Eksponeringen i Råvaresektoren/Industrisektoren ligger på 96 prosent av den total forvaltningskapitalen. Mesteparten av selskapene i fondets portefølje tilhører vekstselskaper av mellomstor størrelse, målt etter børsverdi.
Grafen viser fondets utvikling sammenlignet med MSCI sin råvareindeks og et gjennomsnitt av samtlige fond i denne Morningstar Kategorien. Den relativt sett store eksponeringen i gruveindustrien (selskaper som satser på gullutvinning) har bidratt sterkest til fondets gode utvikling siste tre års periode.
Graham Birch har forvaltet fondet siden november 2001 og kan være godt fornøyd med resultatene. Avkastningen for fondet til Mr. Birch har imidlertid hittil i år vært negativ målt i norske kroner. Økende geopolitisk usikkerhet, som blant annet utfallet av krigen i Irak, har ført til en volatil periode for gullprisen. Dette har i sin tur bidratt til en blandet utvikling for gruve og gull aksjene de siste månedene. Råvarebaserte aksjer kan nå være noe overpriset og det kan ventes ytterligere nedgang etter den sterke oppgangen siste tre år.
Vi vurderer derfor utsiktene for bransjefondene i denne kategorien som usikre nå. Det er sannsynlig at investorer som har søkt tilflukt i gullrelaterte aksjer, ønsker seg over i andre sektorer etter hvert som børsene tar seg opp igjen. Dette kan føre til ytterligere press på gruveaksjene i tiden fremover. Bransjefond av denne typen er godt egnet for den risikovillige fondsspareren og kan gi verdifull diversifisering i en investeringsportefølje, men investeringene bør ikke overgå 5 prosent av din totale portefølje. Investeringer i denne typen fond blir ofte en spekulasjon på hvilken vei råvareprisene går, noe som krever både innsikt og forståelse for faktorer som påvirker utviklingen.
Christian Klerck Nilssen er Analysesjef for Morningstar i Norge. Han tar gjerne imot kommentarer, men kan ikke gi konkrete anbefalinger på aksjer eller fondsinvesteringer. Du treffer han ved å skrive til:
christian@morningstar.no (www.morningstar.no). Morningstar kan ikke i noen juridisk forstand stå til ansvar for investeringsbeslutninger som er basert på informasjonen som finnes her.