Lyseblå fremtidstro

Publisert: 23. juli 2002 kl 10.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Et enslig blått tall blinker på en skjerm. - Et lite mirakel, sier forvalteren. Dagen begynner godt for de åtte forvalterne i Avanse Forvaltning på Lysaker ved Oslos vestre grense.

Aksjer, fond og sånn er så vanskelig at du trenger eksperthjelp for å redde sparepengene fra fortapelsen. I tillegg bør du ha god tid, sa ekspertene og viste til erigerte kurver for fremtidig avkastning. Det var i fjor. Vi trodde dem. Da nasdaqer, dower og totx-er steg mot himmelen, smilte vi hele veien til banken, der vi overlot sparepengene til optimistiske forvaltere, mens vi drømte om litt mer glamour i hverdagen. Fondsgutta fikk fete bonuser og smilte bredest av alle. Så ble det høst på børsen. Siden har det vært mest røde tall på dataskjermene til aksjefolket. Milliardene smeltet som snø om våren. Plutselig angret alle, fra bestemødre i Valdres til journalister i Akersgata, på at de hadde satset penger på en børs-hausse. Men kanskje er det håp.

BAK LUKKEDE DØRER

Klokken er ni. I møterommet med det velklingende navnet Investor, samles åtte menn til det daglige morgenmøtet. Alle er økonomer i alderen 32 til 40 år. Antrekket er skjorte og mørke benklær med press. Slips er frivillig. Til sammen skal de få 17.000 millioner kroner til å yngle mest mulig. Etter et ruglete år på børsen er 3.000 millioner kroner forsvunnet. Skjortene er fremdeles nystrøket, men smilene er kanskje ikke fullt så brede.

Morgenmøtet begynner med en gjennomgang av hva som har skjedd på verdens børser i løpet av natten. Deretter skal investeringer og enkeltaksjer diskuteres. Da lukkes dørene. Ingen utenforstående skal vite hvilke aksjer som skal kjøpes eller selges i løpet av dagen. Dette er kurssensitiv informasjon.

Etter møtet går forvalterne til kontorene sine og legger inn eventuelle ordre, slik at de er på børsen når den åpner klokken ti. Hvor vellykket investeringen er, kan andelseierne lese på nettet hver ettermiddag klokken fem eller i morgenavisene.

- Bransjen vår er spesiell i og med at kunden kan se resultatene av arbeidet vårt på trykk i avisene hver morgen. Dette gjør at vi føler presset på kroppen, sier porteføljeforvalter Karl G.Høgtun.

Saken fortsetter under annonsen

Forvalterne har i det hele tatt mange møter med lange navn: morgenmøte, porteføljestyringsmøter, porteføljeoppfølgingsmøter, sektormøter, risiko- performancemøter og strategimøter. Målet er å klekke ut investeringsstrategier som skal gjøre kundene rikere. Mye tyder på at det blir mange møter fremover.

IKKE FORNØYD

«Vi plukker vinneraksjene», lovet forvalterne i fjor. Hadde de klart den jobben skulle verdien på slike vinner-fond falt mindre enn indeksen fondene måler seg mot. I stedet har mange fond falt mer enn referanseindeksene. Tiden leger som kjent alle sår. Tålmodighet var bransjens svar på denne utfordringen. «Lukk øya og la det stå til», er rådet fra Avanse i kundeavisen Dine fond. Nå innrømmer forvalterne at de har bommet kraftig. Avanse Norge Aktiv har for eksempel falt med 15 prosent hittil i år, mens børsen har falt ni prosent.

- Vi har rett og slett ikke klart å finne vinneraksjer nok. Spesielt er vi misfornøyd med utviklingen i to av våre fond, Avanse vekst og Norge aktiv. Disse har falt mer enn referanseindeksen, noe vi nå jobber med å rette på, men det tar tid å snu disse fondene, sier Høgtun og kikker diskret på klokken. Tid er penger, og fremtiden er viktigere enn fortiden. Nå gjelder det å finne en vei ut av uføret.

Først gjelder det å finne nye vinneraksjer. Så gjelder det å bli kvitt taperaksjene. Men kjøp og salg av aksjer er dyrt, noe som reduserer nettoavkastningen, slik at det blir mindre kakestykker til alle.

MINDRE TIL ALLE

Det er ikke bare kundene som taper når børsene stuper og vinneraksjene viser seg å være sminkede lik. Når verdien på aksjene faller, går det ut over inntjeningen til forvalterne også.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi regner med at lønnsomheten blir klart lavere i år enn i fjor, sier Asle Bistrup Eide som er direktør for risiko og kontroll.

Lønningsposene til porteføljeforvalterne krymper også kraftig.

- Det er ikke uvanlig i vår bransje at en forvalter i et godt år kan regne med å få minst like mye i bonus som i fast lønn. Hvis forvalteren gjør det dårligere enn referanseindeksen, krymper lønnen, forklarer Eide som ikke vil si noe om hvor mye en forvalter tjener, men 2001 blir neppe noe rekordår. Trøsten for Høgtun og Eide er at flere forvaltningsselskaper har gjort det enda dårligere enn Avanse.

Kundene begynner å bli skikkelig utålmodige, selv om forvalternes mantra fremdeles er langsiktighet. Fallende kurser har fått enkelte kunder til å løfte telefonrøret, og gi beskjed om hva de synes om at surt opptjente sparepenger fordamper. Og når forvalterne får virkeligheten i øret, er de litt mindre oppesen, men dårlig samvittighet får de ikke.

- Jeg kjenner irritasjon og føler at det ansporer til en ekstra innsats når jeg får slike telefoner, sier Høgtun.

LIKE GUTTER LEKER BEST

Forvaltere er så godt som utelukkende menn mellom 30 og 50 år med økonomiutdanning. Kler seg likt gjør de også. Standardantrekket er mørke benklær, sorte sko, sort belte, hvit- eller lyseblå skjorte og et dyrt, men ikke flashy, armbåndsur. Gutta benekter at det er farlig med for mye likhet når tall og prognoser skal tolkes og omformes til salgs- og kjøpsordre på børsene. Og å ansette noen aproposer til økonomene i form av Aslak-Sira-Myhre-kloninger eller rebelske kvinnesakskvinner har Høgtun ingen planer om.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er vel ikke akkurat SV-ere, da. Og gutta har lang og variert erfaring fra ulike finansmiljøer og andre virksomheter, noe som sikrer at vi får mange meninger og synspunkter å jobbe med før vi fatter beslutninger. Dessuten kler vi oss mer uformelt hvis vi ikke skal ha besøk. Kundene forventer nok en viss kleskode fremdeles, sier Høgtun som heller vil snakke om tall og beslutningsprosesser.

GUTTER MED TALL

Analyse og grundige forberedelser er noe forvaltere kan til fingerspissene. En 14 siders analyse over beslutningsprosessene ligger klar. De fleste tenkelige og utenkelige spørsmål er gjennomtenkt på forhånd, og svarene kommer på løpende bånd. Investeringsfilosofien handler om å se aksjer i sammenheng med utviklingstrekk som økt globalisering, renteutviklingen, økt bransjefokus og utviklingen innen ulike sektorer. På sikt skal denne kunnskapen sikre en avkastning som er høyere enn i banken. De siste tre årene har avkastningen i de fleste aksjefond vært dårligere enn det man har kunnet få i banken. Å få folk til å forstå at det gjelder å kjøpe i dårlige tider og at aksjefond alltid lønner seg på sikt, er ingen enkel oppgave.

- Vi jobber hardt, det er få som er på kontoret mindre enn ti timer hver dag, så noen skyldfølelse har vi ikke, men det er kjekkere å gå på jobb når kursene peker oppover, sier Høgtun.

- Nei, nå har dere fått nok tid, er det ikke på tide å komme videre? spør Eide.