Lønnsveksten tiltar

Publisert: 19. februar 2008 kl 09.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- De fleste hovedvalutaene har endret seg lite fra i går morges, med unntak for det britiske pundet og sveitsiske franc. TBUs rapport viser at lønnsveksten er klart på vei opp, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Svekket pund

- Det britiske pundet har svekket seg med 0,7 prosent fra i går morges til i dag. Svekkelsen kom gradvis gjennom dagen og kan ha sammenheng med myndighetenes nasjonalisering av banken Northern Rock, mener DnB NOR Markets.

Svekket franc

- I Sveits komme svekkelsen av franc'en like etter at tallene for detaljomsetningen ble lagt frem. Detaljomsetningen steg i desember med 1,2 prosent reelt fra samme måned året før. Det var svakere enn ventet og kan være et tegn på at vekstbildet i Sveits blir svakere enn ventet, påpeker Kyrre Amdal

Svekket euro

- I løpet av gårsdagen kunne vi notere en midlertidig svekkelse av euroen mot dollar. Denne svekkelsen ble knyttet opp til rykter om at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten allerede mot slutten av februar. Euroen holdt seg litt svakere utover dagen, men har i morgentimene kommet tilbake. Det synes lite trolig at ECB vil overraske med en slik handlig, all den tid det kan synes som om den har en bias opp på renten for å motvirke inflasjonsimpulsene, mener DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Stabil krone

- Norske kroner holdet seg stabil mot euro gjennom storparten av dagen, med unntak av en periode på ettermiddagen da den trakk litt svakere.

Inflasjon

- I Kina steg inflasjonen i januar til 7,1 prosent, opp fra 6,5 prosent i desember. Det er den høyeste inflasjonen på elleve år. Det er særlig økte matvarepriser som trekker inflasjonen opp, med en vekst på 18,2 prosent fra januar i fjor. Prisene på svin, som regnes som en basisvare i Kina, steg med hele 58,8 prosent. Denne sterke veksten skyldes dels at lave priser i 2006 førte til en avdempning i svineoppdrettet, men også svinepest og økte fórpriser gir økt kjøttpris. Med sterk vekst i pengemengden og økte råvarepriser er det utsikter til ytterligere oppgang i inflasjonen. Det er dermed sannsynlig at de kinesiske myndighetene vil fortette å stramme til i politikken gjennom ytterligere og kanskje raskere appresiering av yuan, renteøkninger, økte reservekrav for bankene og mer direkte pålegg til bankene.

Lønnsvekst

- I går la Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) frem sin første rapport for året. Egentlig la utvalget bare frem et sammendrag av rapporten. Fullversjonen kommer litt senere. Utvalget har nå anslått lønnsveksten i fjor til 5,4 prosent, opp fra 4,1 prosent i 2006 og 3,2 prosent i 2005. Norges Banks anslag fra den pengepolitiske rapporten i oktober er 5,5 prosent, men det er inklusive økte pensjonskostnader. Utvalgets tall beregnes uten slike kostnader og er dermed litt høyere enn Norges Banks anslag. I våre beregninger har vi lagt til grunn at veksten i fjor ble 5,5 prosent. Lønnsoverhenget til i år anslås til 2 prosent. Lønnsoverhenget er forskjellen i lønnsnivået ved utgangen av året i forhold til gjennomsnittet for 2007 og viser hva lønnsveksten fra 2007 til 2008 ville bli om lønningene holdes uendret gjennom 2008. Dette er godt i tråd med våre beregninger som gir en lønnsvekst på 6 prosent, og er det høyeste overhenget inn i et hovedoppgjør trolig siden 1988, påpeker DnB NOR.

Prisvekst

Saken fortsetter under annonsen

- Prisstigningen i år anslås til 3,5 prosent, trukket opp av økte elektrisitetspriser. Kjerneinflasjonen anslås til 2,2 prosent. Norges Bank har anslått kjerneinflasjonen i år til 1,75 prosent. Tallene kan dermed samlet tyde på at det nominelle bildet fremstår som litt sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn og trekker i retning av at rentene skal heves, skriver Kyrre Aamdal.
- Samtidig er avvikene såpass små, at de ikke dominerer over andre opplysninger, så som rentekutt og fallende forventinger ute og økt risiko for fall i den økonomiske veksten. Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene er et utvalg med representanter for partene i arbeidslivet og departementene og ledes av lederen for Statistisk sentralbyrå. Utvalget lager ikke prognoser på lønnsutviklingen, men skal legge frem et omforent tallgrunnlag for utviklingen i lønninger og priser som partene kan bruke i forhandlingene, avslutter Kyrre Amdal i DnB NOR Markets.