Liten rentereaksjon

Publisert: 24. april 2008 kl 09.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Det ble som ventet heving fra Norges Bank og uendret rente fra Riksbanken. Signalene sentralbankene sendte ga heller ikke store utslag i valutamarkedet. I dag får vi indikatorer på den europeiske bedriftstilliten og amerikanske bolig- og arbeidsmarkedstall, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Små valutautslag

- Rentebeslutningene fra Norges Bank og Riksbanken ble som alle ventet henholdsvis en heving av foliorenten til 5,50 prosent og en uendret reporente på 4,25 prosent. Markedsutslagene i valutamarkedene var da også små, men begge "kronene" har svekket seg noe mot euroen i løpet av det siste døgnet etter å ha gått sterkere frem mot møtene. EUR/NOK er nå i underkant av 7,94 mens EUR/SEK handles rundt 9,33. I Norges Banks pressemelding kunne man lese at inflasjonen er på vei opp og at den underliggende prisstigningen ligger nær 2,5 prosent.

Uroen vedvarer

- Viktigere, kanskje, var setningen: "Uroen i finansmarkedene varer ved, og utviklingen i verdensøkonomien kan komme til å bli svakere enn tidligere antatt". Dette kan tyde på at Norges Bank er på vei til å ta ned sine prognoser for den globale veksten, påpeker Bech-Moen.
- Visesentralbanksjef Qvigstad uttalte også at hvis bankene setter opp sine utlånsrenter mer enn Norges Bank setter opp foliorenten, så taler det isolert sett for færre rentehevinger fra Norges Bank. Det sistnevnte er ett av våre argumenter for at rentetoppen nå er nådd og at det vil komme rentekutt mot slutten av året, understreker DnB NOR-analytikeren.

Svakere global vekst

- Hvis Norges Bank ser for seg et enda svakere bilde internasjonalt enn det de skisserte i forrige pengepolitiske rapport, bygger det opp under våre prognoser. Riksbanken publiserer i tillegg til sin rentebeslutning og begrunnelse, nye anslag for de viktigste makrotallene etter hvert rentemøte. De nye prognosene viste en uendret rentebane, men inflasjonsanslagene ble tatt noe opp for inneværende og neste år. Dette var noe overraskende, siden inflasjonen hittil i år har ligget under Riksbankens forrige anslag, og dermed må Riksbanken nå se for seg at inflasjonen vil ligge godt over prognosene fra pengepolitisk rapport av februar resten av året. BNP-veksten ble tatt noe opp for 2008 og noe ned for 2009. Dette kan skyldes at veksten i fjerde kvartal 2007 ble noe sterkere enn hva Riksbanken tidligere har lagt til grunn. Samlet ga ikke den nye informasjonen oss noen grunn til å endre våre prognoser. Vi holder fortsatt på at rentetoppen er nådd også her og at vi kan få rentekutt mot slutten av året. Riksbanken er for optimistisk i sine internasjonale prognoser, konkluderer DnB NOR.

Saken fortsetter under annonsen

Børsoppgang

- De toneangivende amerikanske børsindeksene har steget i løpet av det siste døgnet, særlig den teknologitunge Nasdaq Composite. Flere teknologiselskaper la frem resultater som viste at det slettes ikke går så dårlig, til tross for at økonomien bremser opp. Selskaper med mye inntjening internasjonalt går langt bedre enn de med et innenlandsk fokus. I går dro for eksempel flyprodusenten Boeing opp Dow Jones etter å ha presentert svært gode resultater. Det går imidlertid ikke like bra med alle amerikanske selskap: Obligasjonsforsikringsselskapet Ambac leverte et langt svakere resultat enn ventet og aksjen falt med 43 prosent. Men aksjemarkedet var samlet altså opp og er én av grunnene til at den amerikanske dollaren har styrket seg i løpet av det siste døgnet. EUR/USD handles nå i underkant av 1,59, ifølge DnB NOR Markets.

Britisk krise

- Det britiske pundet styrket seg noe etter at referatet fra BoEs siste rentemøte ble publisert. Det viste seg at det har vært større uenighet om rentekuttet på 25 basispunkter enn antatt. 2 av 9 medlemmer i MPC stemte faktisk for en uendret rente. De fleste analytikere ventet en enstemmig beslutning. Ett medlem stemte for et rentekutt på 50 basispunkter. Aggressive rentekutt fra BoE ser nå ikke like sannsynlig ut. Forventingene til rentekutt falt dermed videre. Presentasjonen av "The Special Liquidity Scheme" hadde allerede dempet disse forventningene. Senere på dagen ble det imidlertid publisert tall som viste at antall innvilgede boliglån i mars var hele 50 prosent lavere enn for et år siden. Dette peker mot at bunnen ikke er nådd i det britiske boligmarkedet. Pundet svekket seg derfor igjen mot euroen, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.