Lettelse i finans
Uken som kommer er full av både norske og internasjonale nøkkeltall som kan gi bevegelser i valutamarkedet. Fredagens store nyhet var en mulig redningsaksjon for monolineren, Ambac. Nyheten beroliget de nervøse markedene og bidro til oppgang på børsene, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Spennende uke
- Uken vi står overfor er spekket med nøkkeltall. I ettermiddag får vi tall for bruktboligsalg i USA. Trenden har vært sterkt nedadgående den siste tiden og pending home sales har indikert videre fall, noe markedet også venter. Det amerikanske boligmarkedet er kjernen i urolighetene vi har sett i finansmarkedet den siste tiden og følges derfor nøye. Dersom utfallet blir markert svakere enn ventet kan dette føre til en svakere dollar. På fredag får vi den amerikanske forbruksdeflatoren. Dette er en viktig inflasjonsindikator, og følges derfor nøye i forhold til fremtidig rentesetting. Som kjent steg både total og kjerne inflasjonen i januar mer enn ventet. Konsensus venter likevel at forbruksdeflatoren (kjerne) skal forbli uendret. Det vil si en vekst på 0,2 % m/m sj. Et høyere utfall kan gi utslag i høyere amerikanske renter og en sterkere dollar. I tillegg så er det en rekke taler fra nøkkelpersoner i Fed til uken. Blant annet skal sentralbanksjef Bernanke gi sin halvårlige redegjørelse for finanskomiteen. Talene vil analyseres nøye etter signaler vedrørende fremtidig rentesetting fra den amerikanske sentralbanken, skriver Viland.
Svakere krone?
- Også fra Norge får vi en rekke nøkkeltall denne uken. Med tanke på eventuelle markedsreaksjoner er trolig ledighetstallene vi får på torsdag, samt kredittindikatoren, K2, og detaljhandelstallene som slippes på fredag de viktigste. I januar falt sesongjustert bruttoledigheten videre, men mindre enn hva man så på samme tid i 2007. Dette kan enten skyldes at færre går på tiltak eller være en indikator på at ledigheten er i ferd med å bunne ut. Vi forventer en fortsatt nedgang på 600 personer. Ytterligere nedgang i ledigheten bør ikke overraske, men en utflating eller oppgang kan gi en svakere krone. Detaljomsetningstallene falt forrige måned. Den gang påpekte vi at dette er svært volatile tall og at det var for tidlig å slå fast at kjøpefesten er over. Dersom utfallet også denne gangen faller, skal man imidlertid ikke se bort fra at denne oppfatningen brer seg, noe som kan gi en svakere krone. Vi tror likevel utfallet skal avvike relativt mye fra konsensus sin forventning for å gi betydelige markedsutslag. Vi venter at detaljomsetningsvolumet skal stige med 0,5 % m/m og en varekonsumvekst på 0,0%, ifølge DnB NOR Markets.
Svakere dollar?
- Forrige uke var tung for dollaren. Frykt for resesjon trakk dollaren til det svakeste nivået på tre uker mot euroen. På fredag fikk vi flash estimatet for februars tjeneste PMI for eurosonen. Indeksen steg fra 50,6 i januar til 52,3 i februar. Dette var bedre enn konsensus sine forventinger om et utfall på 50,7. Industri-PMI kom ut som ventet. Totalt sett var dermed tallene på den sterke siden, noe som sendte euroen sterkere mot dollar. Dollaren hentet seg imidlertid senere inn igjen, slik at valutaen i morgentimene i dag noteres kun marginalt svakere mot euro enn fredag morgen. Generelt har det vært relativt små bevegelser i valutamarkedet siden fredag morgen, skriver meglerhuset.
Redningsaksjon
- Fredagen startet trått på amerikanske aksjemarkeder, frem til det verserte rykter om at det kan komme en redningsoperasjon for Ambac. Planene skal gå ut på at en gruppe banker skal være klare til å tilføre minst 2 mrd i egenkapital inn i monolineren og på denne måten unngå en kredittnedgradering. Avtalen er enda ikke signert, men det ventes en avklaring tidlig denne uken. Ryktene sendte aksjemarkedene i USA opp og har også bidratt til en positiv utvikling på de asiatiske børsene, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.