Ledigheten ned - renten skal opp
- Det er snart fire måneder siden den globale finansuroen tok til for alvor. Dét har ingen - tilsynelatende! - fortalt norske arbeidsgivere, skriver Øystein Dørum.
Ledigheten faller
- Mens fredagens AKU-tall viste fortsatt heftig jobbvekst etter sommeren, (underliggende veksttakt på nesten 4 prosent), viser dagens ledighetstall fra NAV at ledigheten fortsetter å falle.
Renteøkning
-Når Norges Banks hovedstyre møtes onsdag 12. desember vil de på den ene siden måtte erkjenne at usikkerheten om de internasjonale utsiktene har tiltatt siden forrige møte, men på den annen side konstatere at veksten i Norge fortsatt overstiger deres forventninger. Vi tror de vil lande på renteheving, skriver Dørum.
- Ifølge NAV var det 38.434 helt ledige ved utgangen av november, tilsvarende svært lave 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Den sesongjusterte bruttoledigheten falt med litt over 1000 personer, til knapt 52.000. Nedgangen er omtrent på linje med gjennomsnittlig nedgang pr. måned hittil i år. Ledighetsfallet var noe større i fjor, men tallene tyder ikke på noen oppbremsing i ledighetsnedgangen etter sommeren - dette til tross for at vi etter alle solemerker skraper gulvet i arbeidsmarkedet, mener sjeføkonomen.
Gulvet skrapes
- Ved utgangen av november var det nesten 25.000 ubesatte stillinger registrert ved arbeidskontorene, 24% flere enn for ett år siden. Stramhetsindikatoren, forholdet mellom antall helt ledige og antall ubesatte stillinger, er nå nede i 1,5! Målt på denne måten har ikke arbeidsmarkedet vært så stramt siden romjulen 1974 - før OPECs oljeprissjokk, global nedtur og skipsfartskrise skyllet inn over våre strender.
Det siste året har ledigheten falt over hele landet. Kun fire fylker har ledighet over 2%. I Sogn og Fjordane, der antall ledige har falt med 36 prosent det siste året, er ledighetsraten 0,9 prosent. De 472 helt ledige kan kjempe om 659 ubesatte stillinger i samme fylke. En ikke veldig dristig gjetning er at den eneste årsaken til at ledigheten ikke søkker til null er at de gjenværende ledige ikke har de kvalifikasjoner som etterspørres. For jobbene er der, mener Dørum.
Økt lønnsvekst
- Hva skjer med lønnsveksten når eneste mulighet til å skaffe arbeidskraft er å lokke noen vekk fra nabobedriften? Helt riktig - den stiger, slik tallene har fortalt oss halvannet års tid. Ja, usikkerheten om vekstutsiktene ute har tiltatt i høst, men det er liten tvil om at norsk økonomi fortsatt går så det griner, med en betydelig risiko også for at lønnsveksten skyter fart for alvor.
Det er disse to hensynene (og en del andre) Norges Bank må balansere på sitt møte om snaue to uker. Banken varslet i sin Pengepolitiske Rapport fra slutten av oktober at den ville heve renten ved første korsvei. Argumentene for å heve er blitt flere - svakere krone og sterkere vekst i Norge, bl.a. synliggjort gjennom dagens ledighetstall, men markedsuroen har samtidig gitt banken god grunn til å vente og se. Få vil bebreide Norges Bank nå om de pga. markedsuroen utsetter rentehevingen til over nyttår. Vi tror likevel at hensynet til mest mulig forutsigbarhet tilsier at renten heves fra 5 til 5,25 prosent den 12. desember, avslutter Øystein Dørum i DnB NOR Markets.