Lang vei til pengene

Publisert: 23. juli 2002 kl 10.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Kontoutskriftene fra de fleste fondsforvalterne gir ikke akkurat inntrykk av at det står folk bak med evne til å plukke vinneraksjer. Et av fondene som gjør det best, Gambak, ledes av den tidligere stålselgeren Jan Eiler Fleicher, som oppdaget sitt talent gjennom en aksjespareklubb. De fleste forvalterne er fremdeles økonomer, uten at det ser ut til å ha økt avkastningen, så kanskje er det på tide med nye koster.

Det er nemlig ikke krav om økonomiutdanning for å starte et fond. Loven krever kun relevant kompetanse. Men det er heldigvis ikke nok å vise til noen aksjegevinster, kjøpe ny dress, leie et lekkert kontor og tro at man kan kalle seg fondsforvalter.

STRENGE KRAV

Før man kan begynne å kjempe om folks sparepenger, trengs det konsesjon fra Kredittilsynet, og det er ikke noe man får i en håndvending. Søknad om konsesjon krever detaljerte opplysninger om ledelse og styre.

- Disse skal godkjennes av Kredittilsynet. Kravene til lederne er relevant kompetanse og hederlig vandel. Kravene synes kanskje ikke spesielt strenge. Dette skyldes at man ikke ønsker å utelukke dyktige personer med manglende formalkompetanse. Men, som sagt, kreves det godkjenning fra Kredittilsynet, forklarer Eirik Bunæs som er avdelingsdirektør i Kredittilsynet.

Loven krever også at driften organiseres gjennom et aksjeselskap med en forvaltningskapital på minimum 125.000 euro.

Og før man ringer kundene med tilbud om andeler i nye fond, skal vedtektene til hvert fond godkjennes.

Saken fortsetter under annonsen

Alt i alt er dette en lang prosess.

- Det tok ett år å få konsesjonen på plass, sier Hans Martin Haug som er investeringsdirektør i nystartede Mustang Investments.

I tillegg til Kredittilsynet overvåkes forvalterne av Verdipapirfondenes forening (Vff) som er en interesseorganisasjon for bransjen.

- Vff har en rekke bransjestandarder og anbefalinger som medlemmene er forpliktet til å følge. Dette er reguleringer som utdyper og innsnevrer de krav som følger av lover og forskrifter. Foreningen har bl.a. standarder for hvordan informasjon om de ulike fondene skal beregnes og presenteres, spesielt gjelder dette historisk avkastning, daglige kurser, risikoinformasjon, gebyrer og klassifisering av fondene. Foreningen har også bransjestandard for ansattes egenhandel, samt standard for rutiner ved tegning og innløsning av fondsandeler, sier Bernt S. Zakariassen som er direktør i Vff.