Kronen ytterligere svekket

Publisert: 18. januar 2008 kl 08.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Bernanke tror fortsatt ikke på resesjon og sa nok en gang at FED er klare til å kutte renten aggressivt om nødvendig. Svake tall for boligmarkedet og en sterkt fallende Philadelphia Fed indeks gjorde at markedene likevel ikke ble beroliget og vi fikk nok et døgn med fall på de fleste børsene. Den norske kronen svekker seg og omsettes i morgentimene omkring 5,48 mot dollar og 8,02 mot euro, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Nødhjelp

- Merill Lynch varslet i går om nedskrivninger på 11,5 milliarder på suprime eksponeringer. I tillegg skriver man av 2,6 milliarder i tap på gjeldsforsikringskontrakter. Altså, samlet tapsavskrivning på 14,1 milliarder. Dette var omtrent som ventet. Totalt gikk banken med et underskudd på 8,6 milliarder dollar i fjerde kvartal. Resultatet i fjerde kvartal var dårligere enn forventet, noe som medførte at markedene alt i alt reagerte negativt på resultatfremleggelsen.
Foruten resultatfremleggelsen til Merrill Lynch var Bernankes tale for Representantenes Hus et av gårsdagens høydepunkter. I talen sa sentralbanksjefen blant annet at ny informasjon indikerer at de økonomiske utsiktene for 2008 er svekket og at nedsiderisikoene har blitt tydeligere. Bernanke sa videre at FED vil fortsette å tilføre likviditet til markedet så lenge som nødvendig. Han ga også sin støtte til eventuelle finanspolitiske tiltak, så sant de kom raskt og ikke truet fremtidig budsjettdisiplin. Også Bush har uttrykt at han er positiv til finanspolitiske tiltak og mange venter nå at en "nødhjelpspakke" vil bli presentert senere i måneden.

Ikke resesjon

- Den amerikanske sentralbankesjefen venter svak vekst i år, men ikke resesjon. I lys av den siste tids endringer i de økonomiske utsiktene ser han at det kan være behov for ytterligere rentekutt. Bernanke gjentok uttalelsene fra forrige uke om at sentralbanken " stand ready to take substantive additional action as needed to support growth and to provide adequate insurance against downside risks'" Hva angår inflasjonsutsiktene venter FED at inflasjonen vil avta noe dette året og neste. Dersom inflasjonen og inflasjonsforventningene likevel skulle stige vil dette gjøre sentralbankens jobb vanskeligere, påpeker Camilla Viland.

Fortsatt børsnedtur

- Bernankes ord var ikke nok til å forhindre et videre fall på de amerikanske børsene. Årsaken til børsnedgangen var blant annet svake tall for igangsetting av boliger og en svak Philadelphia Fed undersøkelse. Philadelphia Fed- indeksen er en undersøkelse av sentimentet i industribedriftene i Third Federal Reserve district. Bedriftene spørres om deres syn på nåsituasjonen og utsiktene. Resultatene presenteres som en diffusjonsindeks. Det vil si at 0 er balanse mellom positive og negative svar. Philadelphia FED falt fra - 1,6 i desember til - 20,9 i januar. Markedet hadde på forhånd forventet et utfall på - 1,0. Dette er et kraftig fall og indeksen er nå på det laveste nivået siden oktober 2001 (under forrige resesjon) og indikerer at veksten avtar kraftig i regionen. Philly Fed tracker normalt ISM og indikerer nå at vi kan vente oss en svakere ISM- indeks i tiden som kommer, mener DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Svekket krone

- Til tross for tale fra Bernanke og skuffende nøkkeltall var det generelt en noe roligere dag på valutamarkedet. Den norske kronen har imidlertid svekket seg videre. Foruten behov for å kutte ned på risiko, kan en noe svakere oljepris være med på å forklare bevegelsen. Oljeprisen har falt fra nivåer omkring dollar 100 per fat til å nå handle i underkant av 90 dollar fatet. USD/NOK ble på tirsdag omsatt for 5,25 og noteres nå rett i underkant av 5,50. Dette er en svekkelse på nesten 4,5 prosent på få dager. EUR/NOK omsettes i morgentimene rundt 8,02, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.