Kronen sterkt svekket
- Den norske kronen har svekket seg på bred front det siste døgnet. Muligens har volatilitetsøkningen vi har sett de siste dagene nå "tatt igjen" kronen, men trolig har også utviklingen på Oslo Børs samt en viss grad av gevinsttaking også preget kursbildet, skriver analytiker Mari Markman i DnB NOR Markets.
Svekket 1,8 prosent
- Det er ikke ofte man kan lese i tabellen i morgenrapporten at kronen er over 1 prosent svakere mot alle valutapar vi lister siden foregående morgen. Men, slik er det altså i dag. Kronen har det siste døgnet svekket seg med hele 1,8 prosent mot både dollar og yen, og med 1,6 prosent mot sveitserfranc. Disse valutaene har vært de store vinnerne de siste dagene ettersom volatiliteten har økt og investorer har søkt å minimere risiko. Mot euro har kronesvekkelsen vært mer "beskjedne" 1,4 prosent og mot den svenske kronen og det britiske pundet har kronen falt med henholdsvis 1,2 og 1,1 prosent, ifølge DnB NOR Markets.
Gevinstsikring
- Det store salget av kroner har ført til at EUR/NOK-kursen nå ligger rundt 7,90, mens USD/NOK omsettes til 5,42. Kronen, som frem til fredag forrige uke hadde vært på en sterkere trend siden begynnelsen av måneden, ble sendt svakere da tall for norsk kjerneinflasjon kom ut overraskende lavt. Men gjennom helgen, da de fleste andre høyrente- og råvarevalutaer svekket seg ettersom volatiliteten økte, lå kronekursen stort sett stabilt. Med markert fall på Oslo Børs i går og en lavere oljepris lå imidlertid forholdene til rette for massive kronesalg blant investorene i valutamarkedet.
Trygghetssøkende
Vi finner likevel minst én stor valuta som faktisk har svekket seg mer enn kronen de siste dagene, den canadiske dollaren (CAD). Kursen mellom CAD og USD har det siste døgnet svekket seg med hele 2,9 prosent, det største daglige svekkelsen sett siden 1971. Canada-dollaren, som forrige uke ble notert til det sterkeste mot dollar siden 1870 (!), har blitt sendt markert svakere ettersom både olje- og gullprisen har falt og risikoaversjonen generelt har økt.
For de andre hoved-valutaparene har det imidlertid roet seg noe ned det siste døgnet. USD/JPY-kursen har beveget seg sideveis, og i EURUSD noterer vi en marginal nedgang på 0,2 prosent. Den svenske kronen har, til tross for overraskende sterke KPI-tall i går, svekket seg med 0,1 prosent mot euro og med 0,4 prosent mot dollar det siste døgnet, nok et bevis på trygghetssøkende adferd blant aktørene, skriver DnB NOR-analytikeren.
Psykologi og markedsuro
- Det har i all hovedsak vært psykologi og markedsuro som har beveget kursene de siste dagene, og makronyhetene har dermed havnet i skyggen. Hvordan balansen mellom disse to typene informasjon vil utvikle seg i dag er vanskelig å si, men noe kan tyde på at forholdene har roet seg litt ned, og at dagens forholdsvis fyldige nøkkeltallskalender dermed kan få noe mer fokus. Vi vil i alle fall rette blikket mot fremleggelsen av flashestimat for BNP i både Tyskland og eurosonen. I tillegg vil britiske KPI-tall kunne si oss noe om hva vi kan forvente av BoE fremover. Den tyske ZEW-indeksen og vareproduksjonstall fra eurosonen vil si noe om forventninger og faktisk utvikling i Europa, og sist, men ikke minst vil amerikanske pending home sales i kveld gi ny informasjon fra det hardt rammede amerikanske boligmarkedet.
Natt til tirsdag har vi dessuten fått tall for japansk BNP-vekst i tredje kvartal, samt en rentebeslutning fra BoJ. Veksten var overraskende sterk, og frykten for en snarlig resesjon i den japanske økonomien ble dermed redusert. Renten ble likevel holdt uendret på 0,5 prosent, og det ser fortsatt ut til at den som venter på renteheving i Japan må smøre seg med tålmodighet, avslutter Mari Markman i DnB NOR Markets.