Kronekurs opp på olje

Publisert: 20. februar 2008 kl 08.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Kronen styrket seg i går ettermiddag parallelt med en høyere oljepris. Den amerikanske dollaren svekket seg litt mot både euro og japanske yen, skriver seniornøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Olje

- Oljeprisen (Brent) steg fra rundt 95 USD/fat til rundt 98 USD/fat på striden mellom Venezuela og oljeselskapet Exxon Mobil. Også utsiktene til at Saudi-Arabia ikke vil heve oljeproduksjonen har understøttet prisoppgangen. Kronen er nå omtrent 0,5 prosent sterkere mot euro enn i går morges og noteres til EURNOK 7,86. Høyere oljepris sies også å være en viktig årsak til at lange statsrenter i USA trakk opp i går kveld. Dollaren svekket seg noe mot euro. Det amerikanske aksjemarkedet var marginalt ned.

Credit Suisse

- Den sveitsiske investeringsbanken Credit Suisse annonserte i går at tap på USD 2,85 mrd. på strukturerte kreditt posisjoner. Tapene kommer som en følge av feilprising av såkalte Asset Backed Securities. Tapene reflekterer og store markedsbevegelser i første kvartal. Banken har tidligere blitt sett på som en av bankene som skal være mest motstandsdyktige mot den kreditturoen som har påført store tap for mange av dets konkurrenter. Banken sier at tapene kom frem takket være en pågående kontrollprosess og har medført en intern granskning som nå pågår.
Det merkelige er at banken ikke hadde noen anelse om dette da de la frem resultater i forrige uke. Banken uttaler at nedskrivningene skyldes forverrede markedsforhold i årets seks første uker. Credit Suisse har også suspendert en håndfull av tradere, som nå er under etterforskning. Ifølge banken vil tapene redusere overskuddet i første kvartal med om lag en mrd. USD etter at skattekreditter og kansellering av bonuser er medregnet. Banken regner likevel med å gå med overskudd i første kvartal. Nyheten medfører ny mistillit til banksektoren og bekymring vedrørende kvaliteten på kontrollrutinene i investeringsbankene (ref Societé Generale)

Sverige

- I Sverige la det statistiske sentralbyrået frem inflasjonstall for januar og tallene kom ut noe lavere enn ventet i markedene. KPI steg 3,2 prosent å/å i januar mot Riksbankens forventinger på 3,5 prosent og markedsforventinger på 3,6 prosent. Også den svenske kjerneinflasjonen kom ut lavere enn ventet. Den svenske kronen svekket seg på tallene. Den viktigste årsaken til at inflasjonen avtok var imidlertid en revidering av vektgrunnlaget som de ulike delindeksene veies sammen med. Endringen i vektene bidro alene med å trekke ned veksten med 0,5 prosentpoeng. Dette er klart mer enn det som er vanlig ved vektrevisjonen i januar. Vi tror Riksbanken ikke vil tillegge denne nedgangen så stor vekt, og at det er duket for en ny renteøkning i andre halvår av 2008.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall

- Norges Bank Watch (NBW) la i går frem sin rapport. Gruppen, med mandat å evaluere Norges Banks pengepolitikk og andre forhold knyttet til pengepolitikken, hadde ingen spesielle innvendinger mot hvordan pengepolitikken i Norge har blitt utøvd det siste året og det var ingen elementer i gruppens presentasjon eller sentralbanksjefens kommentarer som burde påvirke markedene. NBW la imidlertid frem kritiske kommentarer til Norges Banks prognoser og anbefalte Norges Bank i større grad å trekke på etablerte økonometriske sammenhenger mellom makroøkonomiske variabler. NBW hadde også forslag til forbedringer på sentrale områder i bankens modell NEMO.
I dag legger USA frem tall for inflasjonen i januar. Sist gang steg kjerneinflasjonen med 2,4 prosent og det er ventet at denne inflasjonen vil holde seg i januar. I lys av de fallende obligasjonsprisene i går kan det være at markedene i noen grad har posisjonert seg mot at inflasjonen kan tilta. Det legges også frem tall for igangsettingen av nye boliger og det vil neppe være noen overraskelse om videre fall blir registrert. Viktigere er nok referatene fra rentemøtene. I UK legges referatet fra møtet i BoE 6. og 7. februar frem kl. 10:30, mens referatet fra Fed.-møtet 29.og 30. januar legges frem kl. 20 i kveld norsk tid, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.