Kronefall etter børsnedtur
- I USA steg aksjekursene og lange renter i går, mens dollaren styrket seg litt.
De fleste kommentatorene viser til kapitaltilførselen til Citigroup som forklaring på oppgangen i USA i går, skriver analytiker Kyrre Aamdal.
Finansieringsproblem
- Abu Dhabi Investment Authority tilførte, som vi skrev i gårsdagens morgenrapport, 7,5 milliarder dollar til Citigroup i form av et konvertibelt lån. Lånet ble gitt med en kupongrente på 11 prosent og konvertering til ordinære aksjer kan skje i løpet av 2010 og 2011. Den i utgangspunktet høye renten blir av mange tolket som et uttrykk for en sterk vilje til å øke kapitaldekningen til ønsket nivå. Men nivået reflekterer også bankenes finansieringsproblemer, påpeker DnB NOR-analytikeren.
- Nyheten om kapitaltilførselen kom etter at de amerikanske markedene stengte mandag, men i asiatisk handel steg renten på 10-års statsobligasjoner med vel 10 basispunkter etter kraftig nedgang tidligere på dagen. Da de amerikanske markedene åpnet i går steg altså aksjene på New York-børsen og lange renter steg ytterligere noen punkter. Dollaren har også styrket seg litt siden i går, i skrivende stund 0,3 prosent mot euro, ifølge Aamdal.
Kronefall
- Med nedgang for aksjene på Oslo Børs og litt nedgang i oljeprisen, falt også verdien på kronen. Mot euro har den norske kronen svekket seg med om lag 5 øre. Den svenske kronen har svekket seg litt mer, slik at forholdet mellom norske og svenske kroner er omtrent uendret fra i går.
Svake nøkkeltall i USA
- Oppgangen i USA kom til tross for flere svake nøkkeltall, påpeker Kyrre Aamdal.
- Conference Boards forbrukertillit falt til sitt laveste nivå på to år. Det var særlig fremtidstroen som trakk ned, og er nå på sitt laveste siden mars 2003 (Irak-invasjonen). En kombinasjon av høyere bensinpriser og finansuro/trøbbel i boligmarkedet har bidratt sterkt til å trekke ned forbrukertilliten. Boligprisene fortsetter å falle. I følge Case-Shiller, som dekker bruktboligprisene i 10 store amerikanske byer, falt boligprisene i september med 0,9 prosent fra måneden før og med 5,5 prosent fra samme måned i fjor. (-4,9 i august). Det er det største årlige fallet siden mai 1991. I følge kvartalsindeksen, som fanger mer av markedet enn månedsindeksene, falt prisene i tredje kvartal med 4,5 prosent å/å - det største fallet i indeksen noensinne (fra starten i 1987). Størst nedgang finner vi i Tampa og Miami i Florida med hhv. 11,1 og 10 prosent å/å. Boligprisene vil ventelig falle videre. Lageret av usolgte boliger er høyt og pending home sales indeksen peker mot videre fall i antall omsetningen av brukte boliger, skriver DnB NOR Markets.
Sterkere i Europa
- I Europa var det noen bedre nøkkeltall. Den tyske Ifoindeksen steg for første gang siden april, trukket opp av indeksen for nåsituasjonen. Fremtidsindeksen falt litt, men viste oppgang for industri og engroshandel. Rentene steg umiddelbart (2-år tysk stat opp 5-6 punkter), mens euroen styrket seg moderat på tallene. Den franske bedriftstilliten ved INSEE-indeksen viste også en oppgang i november mot en forventet nedgang. Indeksen ligger på et høyt nivå, og oppgangen kommer til tross for streiker, sterkere euro og høye oljepriser. Spesielt positivt at både ventet egenproduksjon og totale nye ordre stiger. Og til tross for sterk euro, trekker eksportordre også opp igjen, etter kraftig fall forrige måned. Men generelle produksjonsutsikter er forverret. I Sverige falt forbrukertillet litt mer enn ventet.
Gjedrem taler
I dag skal sentralbanksjef Svein Gjedrem foredra for LO-stat på Gol. Det er grunn til å tro at han vil minne arbeidstakerorganisasjonen om Norges Bank sin reaksjonsfunksjon og partenes ansvar for kostnadsutviklingen. Det er rimelig å vente at han i en slik sammenheng kan virke noe mer aggressiv enn ellers. I USA foredrar feds Kohn. Han er medlem i FOMC og oppfattes som toneangivende. Markedene vil følge nøye med for å se om han indikerer større sjanse for rentekutt enn hva som har vært tilfelle så langt. I kveld kommer også Beige Book som er en viktig input til feds desembermøte. Dessuten legges det frem tall for ordrer og omsetning av brukte boliger, skriver Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.