Kriselån styrker dollar

Publisert: 28. mars 2008 kl 08.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- USD/JPY var så vidt over 100 og EUR/USD var ned 0,5 prosent. I skrivende stund er USDJPY opp 1 prosent fra i går og EUR/USD ned 0,2 prosent. For øvrig var det relativt små bevegelser mellom hovedvalutaene. Kronen er nær uendret siden i går morges. Oljeprisen steg i natt som følge av en eksplosjon i en rørledning i Irak. Brent-prisen bli i London notert til 105 USD/fat, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Kriselån

- I TSLF-auksjonen la FED opp til å byttelåne 75 milliarder dollar i statspapirer mot boliglånssikrede verdipapirer for et tidsrom på 28 dager. Budene på til sammen 86,1 milliarder dolllar var lavere enn ventet og det dempet frykten for bankens likviditetsproblemer. Lange renter steg på dette og dollaren gikk altså sterkere. Imidlertid falt amerikanske aksjeindekser i går, men det var nok mer som følge av noen svake resultatvarsler, mener Aamdal.

Strammere lånevilkår

- I Norge la Norges Bank frem tall som viser at også norske låntakere har møtt strammere lånevilkår. Dette er godt i tråd med atferden til bankene i andre land som har lagt fram liknende undersøkelser. Det var første gang Norges Bank presenterte slike tall fra en undersøkelse av bankenes kredittpraksis. Bankene rapporterte at det var en viss innstramming i kredittpraksis overfor ikke-finansielle foretak i fjerde kvartal i fjor og det forventes ytterligere innstramming i første kvartal i år. Også husholdningene møter en strammere kredittpraksis, men utslagene er små. Låneetterspørselen fra bedriftene tok seg opp i fjerde kvartal i fjor, men ventes å bli mer avdempet i første kvartal i år. Innstrammingen i kredittvilkårene for bedriftene har dels skjedd gjennom økte utlånsmarginer og krav til egenkapital. I noen grad er kravene til sikkerhet og pant økt og bankene er mer restriktive med lengden på nedbetalingen og avdragsfrihet. Disse tallene tilsier at Norges Banks behov for å øke rentene dempes, skriver DnB NOR Markets.

Ledigheten flater ut

- Arbeidsledighetstallene fra NAV viste et fall i bruttoledigheten på 264 personer i mars, noe som er en god del mindre enn hva vi så gjennom 2007 (vel 1000 pr. mnd). Våre forventinger var i tråd med konsensus for et fall på 100 personer. En unormalt tidlig påske kan ha bidratt til at det ble registrert noen færre ledige enn normalt. Registrert ledighetsrate (ujustert) var uendret på 1,7 prosent mars, mot ventet en nedgang til 1,6 prosent. Nedgangen i arbeidsledigheten har nå flatet ut. Fortsatt vekst i sysselsettingen og mange ledig stillinger tyder på at det fortsatt er et kraftig drag i arbeidsmarkedet, men at de som nå er registrert ledige kun forblir det i kort tid eller mangler nødvendige kvalifikasjoner for arbeid. Samtidig viser tallene at et omslag er i emning. For første gang siden april 2005 er det nå en økning i antall nye arbeidssøkere. Innenfor bygg og anlegg har arbeidsledigheten steget og antall ledige stillinger har falt med 20 prosent det siste året. Dette henger godt sammen med tallene for igangsetting av boliger, som viste et markert lavere nivå i desember og januar enn i de foregående månedene. Gårsdagens ledighetstall påvirker neppe Norges Banks vurderinger av renten frem mot aprilmøtet, mener DnB NOR-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen renteøkning?

- I går la Norges Bank ut 70 milliarder kroner i F-lån. Laveste aksepterte rente var 5,65 prosent og gjennomsnittrenten var 5,81 prosent. 3m NIBOR ble i går fikset til 6,25 prosent. Det er første (?) gang at Norges Bank legger ut F-lån over to rentemøter og beløpet er betydelig. Rentenivået var relativt lavt i forhold til NIBOR og ble av mange tolket som at det ikke blir noe av den varslede renteøkningen på neste møte, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.