138377509_berna.jpg

Krisekutt fra Bernanke?

Publisert: 21. november 2007 kl 08.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Gode tall for norsk BNP-vekst i tredje kvartal bidro til å sende kronen sterkere mot alle de vesentlige valutaene. Samtidig svekket den amerikanske dollaren seg på spekulasjoner om at FED i går kveld ville foreta et ekstraordinært rentekutt. Det påfølgende rentereferatet og nye makroøkonomisk prognoser fra den amerikanske sentralbanken hjalp ikke på det bedrøvelige dollarsentimentet, skriver analytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Store kursutslag

-I går var nok en dag med store kursutslag i valutamarkedene. Etter å ha gått mye svakere i de siste ukene, bar det igjen oppover for kronen og i løpet av et døgn har den styrket seg med over 2 prosent mot den amerikanske dollaren (og over 1 prosent mot euroen). Det er mye usikkerhet i markedene og relativt små handler. Derfor kan man få store kursutslag på kort tid. Tekniske faktorer, inkludert såkalte stop-loss handlingsstrategier, har en tendens til å forsterke kursutslagene. Retningsgiveren i går var de norske nasjonalregnskapstallene. BNP for fastlands-Norge steg med hele 1,9 prosent (sesongjustert) i tredje kvartal. I tillegg ble veksten i andre kvartal oppjustert fra 1,3 til 1,8 prosent. Tallene understøtter vår tro på at Norges Bank setter opp renten i desember og kronestyrkingen kan reflektere at også markedet ser på en renteheving som mer sannsynlig nå enn tidligere, skriver Orskaug.

Nytt dollarfall

- Vi så også en bred dollarsvekkelse i løpet av døgnet som gikk (ned over 1 prosent mot både euro og yen). Dollarfallet tok fart når ryktene begynte å svirre i markedet om at Fed ville foreta et ekstraordinært rentekutt i forbindelse med fremleggingen av de nye makroøkonomiske prognosene senere på dagen. Dette ville i så fall ha vært stikk i strid med de signalene den amerikanske sentralbanken har sendt ut i de siste par ukene og første gang man hadde kuttet fed funds-renten mellom ordinære rentemøter siden september 2001, ifølge morgenrapporten.
(tidligere i høst foretok man imidlertid et ekstraordinært kutt i diskonto-renten),

Ikke beroliget

- I går kveld publiserte følgelig FED sitt rentereferat fra oktober og sine nye makro-økonomiske prognoser, dog uten det akkompagnerende rentekuttet som markedet hadde spekulert i tidligere på dagen. I følge de nye prognosene tror ikke sentralbanken at potensiell vekst for den amerikanske økonomien, dvs. den veksten som ikke forårsaker høyere inflasjon, er stort mer enn 2,5 prosent. Samtidig tar man sikte på at inflasjonen i gjennomsnitt skal ligge rundt 1,6-1,9 prosent. For neste år tror FED at økonomisk vekst vil falle til mellom 1,8-2,5 prosent (som er svakere enn Feds tidligere prognoser), mens total inflasjon vil ligge rundt 1,8-2,1 prosent. I følge referatet fra forrige rentemøte var det på nære nippet at flere medlemmer av sentralbankstyret stemte mot å kutte renten. Likevel tok markedet tak i det faktum at referatet brukte mer tid på nedsiderisikoen på vekst enn på oppsiderisikoen for inflasjon - i motsetning til det balanserte bildet Fed tidligere har tegnet. I følge markedsprisingen har derfor
sannynligheten for et rentekutt i desember økt, noe som har bidratt til å holde dollaren svak, mener DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Sender oljen opp

- Den svake dollaren har også hjulpet oljeprisen opp mot nye rekordnivåer og de nærmeste kontraktene for levering av olje (WTI) noterte i natt over $99 per fat. Samtidig florerer markedet i spekulasjoner om at flere oljeeksporterende land i Midt-Østen på grunn av høyt inflasjonspress vil måtte gå bort fra sin nåværende tilknytning til den amerikanske dollaren, enten ved å revaluere eller ved å binde sine egne valutaer opp mot en kombinasjon av andre valutaer.

Dagens nøkkeltall

- Det slippes relativt få nøkkeltall i dag. Fra Storbritannia får vi referatet fra forrige rentemøte i Bank of England og i USA kommer den endelige Michigan forbrukertillitsindeksen for november, avslutter seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug.