Kraftig kronestyrkelse
- Oljeprisene steg til nye høyder i går. Med på veien opp fulgte den norske kronen. Utlendingene ser ut til å ha hoppet av gjerdet og inn i den norske valutaen. Den amerikanske dollaren svekket seg imidlertid i går, til tross for gode tall fra den viktige tjenestesektoren, skriver senioranalytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Oljerekord
- Det ble notert nye rekorder for oljeprisene i går. Prisen på amerikansk olje (WTI) ble på det høyeste notert til $120,36, mens Nordsjø-oljen Brent nådde en topp på $118,58. Og i motsetning til mange ganger ellers den siste tiden, skyldtes ikke prisøkningen først og fremst at den amerikanske dollaren har svekket seg. I stedet bidro i vesentlig grad bekymringer om produksjonsstopp i Nigeria og geopolitisk usikkerhet knyttet til Iran. Samtidig har amerikanske nøkkeltall overrasket på oppsiden den siste tiden, noe som indikerer mulig høyere etterspørsel etter råolje, skriver Orskaug.
Kronestyrkelse
- Den norske kronen fulgte med oljeprisene på veien opp i går. Styrkelsen kom mot alle de viktigste valutaene, og blant annet noteres EURNOK i morgentimene i dag til rundt 7,86. Tilsynelatende er det utlendinger som driver kronekursen oppover. Kombinasjonen av stigende oljepriser og høye norske renter lokker investorer med økende sans for antatt mer risikable posisjoner. Den sterke kronen har den siste tiden blitt speilet i stigende aksjepriser og spekulasjoner om oppkjøp av norske selskaper. Gårsdagens arbeidsledighetstall for april påvirket imidlertid ikke kronen nevneverdig. Antallet registrerte helt ledige personer falt til 39.300, mens bruttoledigheten (som inkluderer personer på ordinære arbeidsmarkedstiltak) var tilnærmet uendret i forhold til måneden før. Til sammenligning falt i fjor bruttoledigheten med rundt 1000 personer per måned. Dermed tyder mye på at bunnen er nådd for den norske arbeidsledigheten, noe som ikke er spesielt overraskende sett i lys av at nivået er svært lavt, mener DnB NOR Markets.
Dollarfall
- Den amerikanske ISM-indeksen for tjenestesektoren steg uventet til 52,0 i april, mot forventninger om et fall fra forrige måneds notering på 49,6. Tjenestesektoren står for rundt 70 prosent av verdiskapingen i USA, slik at eventuelt høyere vekst for denne sektoren betyr mye for den amerikanske økonomien som helhet. Tallet føyer seg inn i rekken av positive overraskelser på nøkkeltallsfronten i USA den siste tiden, noe som har bidratt til å styrke dollaren.
Fortsatt krise
- Men til tross for ISM-indeksen, svekket den amerikanske valutaen seg i går. Det er litt vrient å plukke ut enkeltfaktorer som kan ha drevet den svakere. Den amerikanske sentralbankens kvartalsvise låneundersøkelse, som kom ut i går, kan ha bidratt noe. I følge Fed, strammet bankene ytterligere til kredittilgangen i første kvartal - blant annet ved å kreve høyere lånemarginer. Samtidig meldte bankene om at etterspørselen etter lån, både fra bedrifter og husholdninger, hadde falt, selv om forverringen var mindre enn ved forrige undersøkelse (i januar). Historisk har innstramming av kredittilgang for bedrifter og husholdningene ført til svakere investerings- og forbruksvekst. I den grad dette skjer nå også, vil vi fortsatt kunne få svake nøkkeltall fra USA i tiden fremover og derfor bør låneundersøkelsen være en påminnelse til investorer at denne krisen langt fra er over ennå. Det samme gjelder Bernankes tale i går kveld. I talen utdypet han sine bekymringer for hvordan høyere misligholdsrater i boligmarkedet kan smitte over på resten av økonomien. Som en konsekvens nevnte han at blant annet føderale tiltak trolig må til for å forhindre at altfor mange mennesker må gå fra hjemmene sine.
Tall-tynn dag
- Dagen i dag er relativt fattig på nøkkeltall. De endelige PMI-indeksene for tjenestesektoren i eurosonen vil trolig vise en liten oppgang i aktiviteten fra mars til april (her har vi allerede fått et forhåndsestimat). For den samme indikatoren i Storbritannia (CIPS) ventes imidlertid et fall. Langt viktigere for disse økonomiene er rentemøtene på torsdag. Både ESB og Bank of England ventes å holde sine respektive styringsrenter uendrede, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.