Kort nedgang kan gi aksjeoppgang
Midt i strømmen av dårlige nyheter, er det godt å vite at noe går rett vei. Konjunkturutviklingen for eksempel. I gammeltestamentlig tid var fordelingen mellom oppgangs- og nedgangstider fifty fifty; syv fete år etterfulgt av syv magre år. Denne trenden holdt seg helt frem til nyere tid. I perioden 1854 til 1900 var amerikansk økonomi i nedgang 46 prosent av tiden, og i oppgang i 54 prosent av tiden, viser tall fra det amerikanske National Bureau of Economic Research (NBER). Det er NBER som offisielt avgjør når det er oppgangs- og nedgangstider i amerikansk økonomi.
De gode nyhetene er altså at nedgangsperiodene gradvis er blitt kortere, samtidig har de også blitt mindre alvorlige. I perioden november 1982 til mars i år var det kun resesjon fire prosent av tiden, mot 17 prosent i perioden 1949 til 1982.
De dårlige nyhetene er at ingen kan si hvor lenge nedgangsperiodene har vart før de er over.
Det San Francisco baserte megler- og analyseforetaket, Thomas Weisel Partners, mener likevel at økonomien kan være i ferd med å snu, og at det dermed kan lønne seg å gå inn i aksjemarkedet igjen.
AKSJERABATT?
Analytikerne i San Francisco konkluderer med at toppen i den lange oppgangen i amerikansk økonomi ble nådd tidligere i år, sannsynligvis i mars. Dersom dette er tilfelle vil nedgangen nå ha vart i syv måneder, som tilsvarer den historiske varigheten for en nedgangsperiode. Dette kan bety at aksjemarkedet er rabattert i forhold til den økte økonomisk aktiviteten som kan være forestående. Thomas Weisel Partners tror derfor aksjemarkedet kan være underpriset i forhold til en ny oppgangskonjunktur. Terrorangrepet 11. september betyr at nedgangen blir dypere enn ellers, men de tror ikke terrorangrepet har påvirket vendepunktene i økonomien.
Analytikerne har brukt månedlige data for industriproduksjon, sysselsetting, inntekt og handelstall. Dette er de samme dataene som brukes av NBER. Deretter har de regnet på disse tallene i forhold til de offisielle toppene i konjunktursyklene siden 1950. Konklusjonen er, som nevnt, at konjunkturene snudde nedover i mars, og at vendepunktet oppover er nær forestående, eller muligens allerede passert. Den optimistiske analysen fra Thomas Weisel Partners viser likevel til at det alltid er vanskelig å spå om økonomien - selv analyser i ettertid er kompliserte saker.
VANSKELIGE VENDEPUNKTER
Kunststykket for investorer er å forutsi når NBER offisielt vil fastslå topp og bunn i de økonomiske syklene. I øyeblikket er det ingen offisiell enighet om hvor langt økonomien er kommet i konjunkturforløpet.
Markedet venter nå på at NBER skal annonsere når vendepunktet nedover fra konjunkturtoppen inntraff. Siden den mest brukte definisjonen på resesjon i USA er to kvartaler med negativ vekst i BNP, vil vendepunktet tidligst kunne fastslås i slutten av januar neste år, det vil si etter fremleggelsen av BNP-regnskap for fjerde kvartal i år. Siste offisielle nedgangsperiode i amerikansk økonomi begynte i juli 1990. Dessverre annonserte ikke NBER at det offisielt var nedgangstider før april 1991. Da var bunnen for lengst passert. Først i desember 1992 annonserte NBER at konjunkturene hadde snudd i mars 1991. Også denne gangen risikerer vi at nedgangen er over før økonomene med sikkerhet kan fastslå det.
Dermed er det godt mulig at analytikerne hos Thomas Weisel Partners får rett når de spår at amerikansk økonomi allerede kan være på vei ut av en nedgangsperiode.
Rapporten legger også vekt på at den amerikanske sentralbanken denne gangen har endret pengepolitikken mye tidligere enn det som har vært vanlig før. Renten er kuttet med fire prosent i år, i tillegg til den kraftigste økningen i pengemengden siden 1983.
Andre økonomer, for eksempel i OECD, spår en lengre og mer smertefull nedgang enn tidligere forventet. Forutsatt at den pågående konflikten ikke utvides og at det ikke kommer flere terrorangrep, kan det forventes et globalt oppsving første halvår 2002, spår Det tyske institutt for næringslivsforskning (DIW). Uansett kan det være lurt ikke å gå for tungt inn i aksjemarkedet, selv om den kraftigste stigningen vanligvis kommer tidlig i et gryende bull-marked. Det gjelder mer enn noensinne å balansere frykt og grådighet.