King spisser pennen

Publisert: 17. juni 2008 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- En kombinasjon av høy europeisk inflasjon og en svak amerikansk aktivitetsindeks bidro til at euro styrket seg mot dollar i går. I eurosonen ble det endelige anslaget for prisveksten i mai revidert opp til 3,7 prosent, fra det opprinnelige estimatet på 3,6 prosent. Dette er den høyeste årlige prisveksten man har hatt i eurosonen siden fellesområdets begynnelse i 1999, og før den tid må vi tilbake til 1992 for å finne liknende inflasjonsrater. Som ellers i verden er det først og fremst energi- og matvareprisene som driver den kraftige prisøkningen. Kjerneinflasjonen, derimot, holder seg stabil på et relativt lavt nivå: I mai steg kjerneprisene med 1,7 prosent på 12 måneders basis, mot 1,6 prosent i april. Likevel vil ikke det roe nervene til ECB. Høyere total inflasjon over lengre tid kan gi seg utslag i høyere inflasjonsforventninger. Glipper forventningsankeret, vil andrerundeeffektene på kjerneinflasjonen melde seg, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Dollarsvekkelse

- En svak Empire State-indeks bidro trolig også til at dollaren svekket seg i går. Indeksen, som måler industriaktiviteten i delstaten New York, falt relativt kraftig i juni, til -8,7. På forhånd var det ventet at indeksen ville stige litt.
- Dollarsvekkelsen kan ha bidratt til høyere oljepriser i går. Prisen på amerikansk WTI-olje steg til rekordhøye 139,89 dollar, mens Brent Blend ble handlet opp til 133,50 dollar. Brannen på Oseberg A kan også ha medvirket til prisstigningen. Bevegelsen i går kom til tross for indikasjoner fra Saudi Arabia om at man vil øke produksjonen av råolje til 9,7 millioner fat per dag - det høyeste nivået siden 1981, skriver Orskaug.

King skriver brev

I likhet med euroen, har også det britiske pundet styrket seg kraftig mot dollaren i løpet av det siste døgnet. Til dels skyldes bevegelsen trolig de positive signalene fra den britiske storbanken Barclays. I tillegg til å vise til bedre resultater enn ventet, annonserte banken at den vil skaffe tilveie 4 milliarder pund i ny kapital. Pundstyrkelsen skyldes nok også at investorer posisjonerer seg foran dagens britiske KPI-tall. Det er ventet at årsveksten i konsumprisene vil ha steget til 3,2 prosent i mai, fra 3,0 prosent i april. I så fall betyr det at sentralbanksjef Mervyn King vil måtte postlegge sitt andre brev til sin finansminister på litt over ett år. Brevet vil bli en anledning for sentralbanksjefen å forklare hvorfor prisene har steget med så mye og hva Bank og England har til hensikt å gjøre med det. Trolig vil King argumentere for at den høye inflasjonen først og fremst er et midlertidig resultat av priser utenfor sentralbankens kontroll (energi- og matvarepriser), og at svakere økonomisk vekst
etter hvert vil dempe inflasjonspresset. Samtidig vil han nok også gjøre det klart at brevet sannsynligvis blir det første i rekken av flere i år. Vedvarende høy inflasjon er grunnen til at markedet nå priser inn at sentralbanken vil måtte heve renten senere i år. Dette står i kontrast til økonomenes forventninger, som legger til grunn at den britiske styringsrenten settes ned med en kvarting innen årets ende, til 4,75 prosent, ifølge DnB-analytikeren.

Nye nøkkeltall

- I tillegg til britiske inflasjonstall får vi i dag blant annet den tyske ZEW-indeksen og amerikanske tall for igangsatte boliger, produsentpriser og vareproduksjon. Ellers er det verdt å merke seg at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs legger frem sine resultater i dag. Gårsdagens resultatfremlegging av Lehman Brothers var som ventet. Banken rapporterte om et negativt resultat per aksje på $5,14, og det er første gang siden Lehman ble notert som eget selskap i 1994 at banken taper penger, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen