Kinesisk bensinsjokk
- Kinesiske myndigheter kunngjorde i går at man vil heve prisene på bensin og elektrisitet med henholdsvis 18 og 5 prosent. Det innebærer at prisøkningen på råolje dermed får større gjennomslag på det kinesiske markedet enn før, noe som i teorien skulle tilsi lavere energiforbruk derfra. Og den umiddelbare konsekvensen var vitterlig at de globale oljeprisene falt med rundt $5. På den ene siden er det forunderlig at de kinesiske myndighetene hever prisene nå, sett i lys av at inflasjonen allerede er høy og at de olympiske leker nærmer seg med stormskritt. På den andre siden har subsidierte priser i praksis ført til at bensin har blitt en mangelvare i Kina. En økning i bensinprisene er et insentiv for oljeprodusentene til å øke tilbudet av mangelvaren. Ved å dekke mer av den underliggende etterspørselen, kan det derfor, paradoksalt nok, bety at kinesernes forbruk av oljerelaterte produkter vil øke i den nærmeste tiden fremover, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Dollar styrkes
- I løpet av det siste døgnet har dollaren styrket sin posisjon mot både euro og yen. Det kan ha vært oljeprisfallet som påvirket dollaren positivt, for den amerikanske valutaen fikk i går lite drahjelp fra nøkkeltallene ellers. Blant annet steg antallet førstegangssøkende med mer enn ventet samtidig som bedriftsundersøkelsen fra Philadelphia Fed falt overraskende. I kombinasjon med et svakt utfall for Empire State-undersøkelsen tidligere i denne uken, peker det dermed i retning av et fall i den viktige ISM-undersøkelsen, ifølge Orskaug
Pund styrkes
- Mye skjer i pundet om dagen. I går fikk den britiske valutaen seg en real vitamininnsprøytning i form av en nærmest vanvittig økning i detaljhandelen. På måneden steg handelen med 3,5 prosent, mot et ventet fall på 0,1 prosent. Utfallet er den høyeste vekstraten som noensinne er registrert siden statistikkens begynnelse i 1986. Følgelig styrket pundet seg kraftig. Det er likevel grunn til å være skeptisk til tallene. Signalene fra andre detaljhandelsundersøkelser (blant annet fra CBI) er at privatforbruket svekkes. Det betyr at den britiske sentralbanken vil være forsiktig med å legge for mye vekt på det kraftige hoppet i detaljhandelsindeksen, mener DnB NOR Markets.
- Når det gjelder Bank of England omrokkeres det stadig i rentekomiteens rekker. På onsdag kom nyheten om at visesentralbanksjefen med ansvar for finansiell stabilitet, Sir John Gieve, går av. I går ble det kjent at sjeføkonom Charlie Bean tar over rollen som visesentralbanksjef med ansvar for pengepolitikken, etter at Rachel Lomax tidligere har trukket seg. Jobben som sjeføkonom går til nok en insider, Spencer Dale. Dale blir dermed medlem av sentralbankens rentekomité, noe som trolig betyr at Bank of England beveger seg i en noe mer haukete retning når det gjelder rentesettingen.
Euro svekkes
- Sveitsisk franc svekket seg i går som følge av rentemøtet i den sveitsiske sentralbanken (SNB). SNB bestemte for å holde rentemålet uendret, på 2,75 prosent, men gitt markedsreaksjonen var det trolig priset innen viss mulighet for renteøkning. Enkelte pekte i går på at signalene fra SNB gjør det mindre sannsynlig at ESB vil stramme til ytterligere. Det kan ha medvirket til euroens svekkelse mot USD.
Gjedrem taler
- I ettermiddag og i kveld er det duket for taler fra diverse sentralbankfolk. Svein Gjedrem skal holde et innlegg på konferansen "Commodities, the Economy and Money" i Calgary, Canada. Sentralbanksjef Gjedrems innlegg er som paneldeltaker i en debatt om råvarer, internasjonale kapitalstrømmer og formuesforvaltning. Dermed er det duket for kommentarer knyttet til oljefondet, og det er ingen grunn til å tro at Gjedrem vil komme inn på den norske konjunkturen. Senere i kveld skal ESBs Trichet og Stark tale i henholdsvis Belgia og Tyskland. Det er vanskelig å si hvor konjunkturrelevante talene blir. Men gitt at det fortsatt knyttes usikkerhet til Trichets signaler etter rentemøtet den 5. juni, kan ikke talene uten videre avfeies som irrelevante, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.