Kinas neste eksportvare: Inflasjon
Kina-strateg, Ben Simpfendorfer, i Royal Bank of Scotland sier det slik:
- Hvor Kina har hatt en inflasjonsdempende påvirkning de siste 10 årene, vil Kina ha en inflasjonsdrivende påvirkning de neste 10.
Også USAs tidligere sentralbanksjef, Alan Greenspan, påpeker i sin nye bok "The Age of Turbulence" at de kinesiske prisene er begynt å stige, og at det vil bidra til en fornyelse av den golbale inflasjonen.
Krefter i sving
Om det ikke er synlig på Kiwi eller på IKEA ennå, er disse kreftene allerede i spill.
Etterspørselen etter råvarer fra Kina og andre fremvoksende markeder har drevet prisene på olje og de fleste råvarer oppover de siste par årene.
Men det som virkelig bekymrer økonomene er den plutselige kraftige prisveksten innad i Kina, og de følgene det kan ha for verdensøkonomien.
Til tross for fem renteøkninger fra den kinesiske sentralbanken i år, fortsetter prisene å stige kraftig. I august steg inflasjonen til 6,5 prosent - den største inflasjonsveksten på 10 år.
Boligpris-boom
Kinesiske mydigheter og noen økonomer har lagt hele skylden på økte matpriser på grunn av mangel på svinekjøtt etter et sykdomsutbrudd som tok livet av 70.000 griser.
Men andre kostnader skyter også i været.
Ifølge UBS-økonom Jonathan Anderson stiger nå boligprisene i Kina med 10 prosent i året.
Fryser priser
Etter de urovekkende inflasjonstallene i august gikk kinesiske myndigheter til det uvanlige steg å fryse alle priser de har kontroll over, inkludert bensin, vann og elektrisitet.
Myndighetene advarte også det kinesiske næringslivet mot å lure forbrukerne, og beskyldte flere noodle-produsenter for ulovlig prissamarbeid.
Slutt på billig arbeidskraft
For å berolige vanlige kinesiske forbrukere, som nå har problemer på grunn av gallopperende priser, har den kinesiske regjeringen oppfordret lokale myndigheter til å øke minstelønnen i storbyområdene Beijing, Shanghai, Shenzhen, m.fl.
Det var i utgangspuktet den billige arbeidskraften som forvandlet Kina til verdens hovedfabrikk. Men den billige arbeidskraften kan snart være en saga blott.
Ifølge et estimat var Kinas produksjonskostnader i 2005 - pr. produserte enhet - bare 4 prosent av hva kostnadene var i USA. Men den økonomiske veksten i landet har vært vanvittig de siste årene, og Kinas BNP-veskt har hoppet til 11,9 prosent i andre kvartal i år.
Reallønnsveksten for arbeidere i byområdene har økt med 18 prosent i første halvår i år.
Legger vi til høyere råvarepriser, er det kinesiske næringslivet i ferd med å få produksjonskostnader de umulig kan absorbere, og må derfor sende regningen videre til sine kunder rundt om i verden.
Situasjonen vil bli forverret av at den kinesiske valutaen, yuan, styrker seg.
Uungåelig prisvekst
- Internasjonalt vil prisene på kinesiske varer øke, sier sjeføkonom for Kina, Chen Xingdong, hos BNP Paribas. - Prisveksten er uungåelig, mener han.
Og tallene taler sitt tydelige språk.
I mai steg prisene på importerte kinesiske varer i USA med 0,1 prosent for første gang siden amerikanske myndigheter begynte å måle dem i 2005. Siden da har prisene på importerte kinesiske varer steget med 0,3 prosent hver måned.
Hodebry for Bernanke
Hvis dette mønsteret utvikler seg kan det skape problemer for sentralbankene verden over, og spesielt for Ben Bernanke & co i USA.
Bernanke sloss mot fallende økonomisk vekst som følge av subprimeskandalen og prøver å senke renten uten å øke inflasjonen.
Økende inflasjonspress fra en av sine største handelspartnere vil underminere Bernankes mulighet til å kutte i renten for å hindre at amerikansk økonomi går i stå.
Og Bernanke kan ikke regne med hjelp fra Beijing som har sine egen prioriteringer, og et bergenset utvalg av verktøyer å bruke i forhold til den kokende økonomien i landet.