Intervjuet: - Vanskelig å forstå Norman

Publisert: 18. februar 2003 kl 10.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Nesten ingen av de over ti hundre ansatte er interessert i å flytte med, og flytting vil dermed innebære en reell nedlegging av dagens tilsyn. Redsel for en svekking av tilsynene gjør at tilsynslederne nå utarbeider egne utredninger for å få vurdert konsekvenser flyttingen vil få for arbeidet de skal utføre. Arbeidstilsynet foreslås flyttet fra Oslo til Trondheim og reporter Elisabeth Lund har spurt direktør Ivar Leveraas om han støtter forslaget om utflyttingen.

- Jeg har påtatt meg ansvaret for å gjennomføre en eventuell flytting. Samtidig vil jeg ikke legge skjul på at jeg er bekymret for hva det vil føre til. Ingen av de ansatte ønsker å flytte, de er fortvilet over planene. Jeg kan trygt si at vi ikke er glade for dette forslaget.

Holder ikke begrunnelsen til Victor Norman for å flytte dere ut?
Det er ingen her som forstår begrunnelsen hans. Vi venter derfor på at selve meldingen skal bli lagt frem, slik at vi får vite mer.

Dere har utarbeidet en egen konsekvensutredning av å flytte tilsynet til Trondheim. Har ikke regjeringen gjort en slik vurdering selv?
Nei, etaten har ikke fått noen utredning fra Victor Norman. Jeg har derfor sett det som min plikt å få utredet de viktigste spørsmålene rundt en eventuell flytting. Det vi har kommet til må imidlertid sees som et grovt regnestykke.

I utredningen sier dere blant annet at det er vanskelig å se at flyttingen gir noen samfunnsmessig eller økonomisk gevinst. Dere beregner at flyttingen vil koste fra 190 millioner kroner til 220 millioner kroner, avhengig av størrelsen på det nye tilsynet.
Ja, vi har vanskelig å se muligheten for noen økonomisk gevinst, i hvert fall på de nærmeste 20- 25 årene. Selv om vi regner med billigere husleie i Trondheim enn i Oslo samt noe billigere arbeidskraft, vil vi få store økte reisekostnader. De fleste andre etater Arbeidstilsynet samarbeider med ligger i Oslo/Østlandsregionen. Vi deltar også i en rekke internasjonale fora. Den sterke økningen i reiseaktiviteten vil dels føre til mer arbeidstid til reising, dels har økt reising budsjettmessige konsekvenser og endelig fører den til økt forurensing. Jeg viser her til arbeidet for en grønn stat.

Så det vil ikke være mer praktisk eller effektivt å legge det til Trondheim?
Jeg har sagt til meg selv at jeg ikke skal si et stygt ord om Trondheim. Og jeg mener at det er kvalifisert personell å få tak i der som gjør det fullt mulig å bygge opp et nytt direktorat over tid. Min bekymring ligger først og fremst i de ansattes situasjon og vurderinger av at de ikke vil være med på en flytting, og i situasjonen for tilsynet i de fire til seks årene flytteprosessen vil pågå. Samtidig er det en kjensgjerning at det vil være upraktisk å ha Arbeidstilsynet i Trondheim av de grunnene jeg viste til.

Statsansatte har såkalt flytteplikt. Hvordan vil det slå ut her?
Det vil bli vurdert individuelt. Det er således uklart hvordan det vil slå ut.

Saken fortsetter under annonsen

Hva vil dette vedtaket bety for arbeidet dere skal utføre?
I flytteperioden vil vi jo bli veldig sårbare. Vi må forutsette at de ansatte bruker tid på å søke seg til andre jobber, vi risikerer hele tiden å miste viktig kompetanse. Det vil dermed gå utover kapasiteten vår og redusere produktiviteten.

På hvilken måte da?
Det vil blant annet gå utover det vi gjør i forbindelse med arbeidsmiljøutvikling. Vi er ansvarlig for regelutviklingen på dette området i Norge, og vi deltar på dette området i en rekke internasjonale fora. Vi er i gang med en storsatsing på et inkluderende arbeidsliv, her vil flyttingen virke hemmende. Beliggenheten i Trondheim vil også gjøre dette arbeidet mindre effektivt, idet alle de etater og organer vi samarbeider med ligger i Oslo-områret.

Dere viser i utredningen til at arbeidsledigheten er større i Oslo enn i Trondheim og at det i så måte ikke er fordelaktig å flytte.
Ja, det er ikke noe stort poeng, men det er samtidig et uttrykk for at det ikke er noen riktig retning å gå dersom man skal tenke på arbeidsmarkedet.

Er flytteplanene en feilvurdering fra Normans side? Du har ikke mye positivt å si.
Jeg vet ikke om man kan kalle det en feilvurdering, men jeg legger ikke skjul på at jeg ikke er enig i konklusjonen han har kommet til. Samtidig vil jeg påta meg ansvaret for det som blir vedtatt.

Som en tidligere Arbeiderpartikjempe vil du kanskje bruke din innflytelse slik at forslaget ikke blir vedtatt?
Nei, jeg opptrer som embetsmann og ikke som politiker i denne saken. For meg er det viktigste å få frem fakta, jeg vil ikke koples til Arbeiderpartiet her. Jeg har for øvrig sagt til de ansatte at det er størst sansynlighet for at saken blir vedtatt. Så får vi se.

Du selv, er du innstilt på å flytte?
Jeg følger lojalt med. Nå er saken imidlertid den at jeg av aldersmessige årsaker ikke vil få mer enn ett års tid i Trondheim. Så det er jeg innstilt på.