intervjuet: - Snart kommer den kollektive panikken
Hva er din vurdering av investeringsmarkedet akkurat nå?
Det er veldig uforutsigbart. Det kan egentlig tippe alle veier, vi er inne i en periode hvor retningen ikke er opplagt. Et slikt marked skiller på en måte klinten fra hveten; bare de dyktigste aktørene klarer å orientere seg. Du kan si vi er inne i en slags renselsesprosess, de som ikke er levedyktige forsvinner. Markedet har endret seg i takt med informasjonsalderen. Nå har alle investorer, uansett størrelse, lik tilgang på informasjon gjennom BBC, CNN og andre online-tjenester.
Hva har dette å si for markedssituasjonen?
Alle vet alt som skjer og hva alle gjør. Folk handler i flokk. Dette skaper lett en slags kollektiv panikk. Selger en, følger flere etter, og enda flere der igjen. Slik blir hastigheten mye høyere.
Du er kjent for å nyttiggjøre deg av denne kollektive panikken når den oppstår?
Ja, ved slikt massesalg selger folk de aksjene de kan, og ikke de ikke burde. De selger de beste aksjene ettersom det er dem som gir mest penger i kassa. Det er da man skal stå utenfor og holde øye med markedet. Det gjør det lettere å holde oversikten og tenke klart.
Er det en fordel ikke å sitte på aksjer når panikken oppstår?
Alt er avhengig av porteføljen, men det er smart å stå fritt; se alt utenfra, lete etter tegn i markedet. Jeg har tjent mine penger på å sitte utenfor. For dem som er i aksjemarkedet, kan løsningen være å redusere aksjeandelen til 60-70 prosent. Sitter man veldig dypt i det, får man bare bite seg fast og håpe på oppgang. Selv om jeg i utgangspunktet er uenig i dette rådet. Prøv å si «hold deg fast og vent på oppgang» til en japaner!
Hva påvirker markedet sterkest i dag?
Psykologi. Vi får snart en kapitulering - folk orker ikke sitte på aksjene sine mer. Snart kommer den kollektive panikken. Den amerikanske økonomien er sterkt toneangivende.
Hvor står egentlig den amerikanske økonomien i dag?
Den er i ferd med å bunne ut. Man trodde at det var 11. september som ga den bratte kurven nedover. Det var det jo for så vidt også, men det var etter 18 måneder med nedgang og det var ikke angrepet på World Trade Center som var grunnen til nedgangen. Men det ble en fin unnskyldning for dem som hadde tatt feil av aksjemarkedet frem til da og ville selge ut aksjer.
Nå tror alle at når oppgangen først kommer, vil den foregå i rakettfart. Det tror ikke jeg. Vi har jo for så vidt merket en oppgang, men som nå korrigeres tilbake. Som sagt, det amerikanske markedet korrigeres i disse dager og prøver å finne en slags likevekt. Til syvende og sist bestemmes denne vekten av faktiske verdier; ikke kortsiktige løsninger. Først når den amerikanske økonomien har stabilisert seg, vil resten av markedet gjøre det samme. Men investorene er fremdeles nervøse og det skaper usikkerhet.
Hvordan har denne usikkerheten oppstått?
Vi opplevde en lang periode med oppgang, alt gikk bra, alle skulle investere. Jeg mener; til og med Stevie Wonder kunne jo gjort lykke som chartist! Forvalterne ble fulle av sin egen ufeilbarlighet. De glemte at det ikke teller hvor mye du tjener når det går bra, men hvor lite du taper når det går dårlig. Noen har muligens råd til å se markedet falle 5-6 prosent, kanskje så mye som 15 prosent, men for de fleste føles det ikke bra å våkne opp til å ha tapt 30 - 40 prosent av investeringene sine.
Er hedgefond et godt alternativ til aksjefond, slik situasjonen er nå?
Du har hvert fall langt flere strenger å spille på som hedgefond-forvalter, enn om du bare driver i aksjer. Entrer du markedet som ren aksjeforvalter, er du kun utstyrt med en skrutrekker. Med hedgefond har du en hel verktøykasse. Med hedgefond kan du oppnå avkastning selv om markedet går ned. Hedgefond er i dag en del av de fleste porteføljer.
Hva gjør deg til en god forvalter; det være seg av hedgefond, aksjefond eller noe annet?
Forståelse. Jeg sloss ikke med noe jeg ikke forstår, dernest evnen til å unngå tap. Bare gjennom prøving og feiling kan man opparbeide seg kunnskap og erfaring. Når jeg taper, prøver jeg å finne ut om det er et mønster - bare ved å tolke og analysere kan man unngå å gjøre de samme feilene igjen. Dessuten er det viktig å se hele bildet - virkeligheten.
Hvilke sektorer er toneangivende i markedet i dag?
Ser ikke så mye på enkeltsektorer i øyeblikket, men det er hvert fall ikke it og Telecom. Disse er jo helt under vann. De er likevel kommet for å bli, men nå drives det en slags renselsesprosess - når man har skyllet ut det gode, der kapitaliseringen har vært bra nok, er dette så absolutt interessante sektorer. De skal ikke glemmes. Metallproduksjonen har dårlige priser, råvareprisene ligger jevnt etter en liten nedgang. Det er disse sektorene som er de virkelige indikatorene, for det er disse som sier noe om det virkelige klimaet.