Intervjuet: Slutten på oljeeventyret?

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Oljeprisen faller. Økt tilbud og fallende etterspørsel gjør at det kan være langt til bunnen er nådd. OPECs vilje til å ta nødvendige kutt alene er redusert. Foreløpig har OPECs anmodninger om kutt i norsk og russisk produksjon ikke ført frem. Hva skjer i oljemarkedet?

Reporter Henrik V. Ebne har snakket med Bjørn Dingsør som er ekspert på oljemarkedet i det London-baserte analyseselskapet Norwegian Energy Ltd.

Hvor går oljeprisen nå?
Etter 11. september ble vi veldig «bearish», og spådde en kollaps. Siden trodde vi at OPEC ville gjøre noe. Nå ser vi at OPEC vil få store problemer i månedene fremover. Dette kan være begynnelsen til slutten for hele OPEC. Kuwait sier nå at de ikke lenger godtar ensidige kutt i OPEC-landenes produksjon, så lenge oljeprodusentene utenfor ikke bidrar. Dette kan bety priskrig og fritt fall for oljeprisen neste år.

Er det overproduksjon av olje som er hovedproblemet?
Oljeprisen er veldig avhengig av marginale endringer i tilførselen. Når produksjonen fra ikke OPEC-land er forventet å stige med 627.000 fat per dag i år, får dette konsekvenser. Dette kommer på toppen av en økning på 1,16 millioner fat daglig i fjor. I tillegg forventes det en økning på 932.000 fat per dag neste år. I løpet av tre år vil produksjonen utenfor OPEC ha økt med 2,7 millioner fat per. Med en total produksjon i verden på 76,7 millioner fat per dag, har dette avgjørende betydning for prisen.

Er det Russland som nå er den store, uforutsigbare aktøren?
Ja, Russland står for 1,3 millioner fat av den forventede totale økningen på 2,7 millioner fat over perioden 1999 til 2002. I år øker de med 511.000 fat av en totaløkning i ikke OPEC-produksjonen på 627.000 fat. Og med det økonomiske og politiske klimaet som er i Russland nå, virker det lite sannsynlig at de vil bidra med kutt, selv om det på sikt er i deres egen interesse.

Hva med etterspørselen?
Ifølge IEA så har etterspørselen falt med 746.000 fat per dag, målt i forhold til samme periode i fjor. De forventer en ytterligere nedgang på 655.000 fat i fjerde kvartal. Det forventes også et fall i første halvår neste år. Våre analyser viser ikke den samme nedgangen i etterspørselen for siste halvår neste år.

Hvordan er lagersituasjonen?
Lagrene for ferdige oljeprodukter inneholder 5,4 millioner fat mer per oktober i år sammenlignet med i fjor, som var den laveste beholdningen siden 1988. Dette betyr at lagrene er lave hvis det skulle bli svært kaldt eller noe mer uforutsett skulle skje. Til tross for 11. september er etterspørselen etter olje i USA høyere i oktober i år enn i fjor. Dette skyldes i stor grad at amerikanerne nå kjører bil i stedet for å fly.

Saken fortsetter under annonsen

Betyr det at oljeprisen raskt kan stige igjen?
Oljeprisen kan få en rekyl oppover i fjerde kvartal. I øyeblikket er tankratene svært lave, og det ligger tre ganger flere supertankere i Golfen og venter på last enn det som er vanlig. Å få en oljelast til USA eller Europa tar 4 - 5 uker. Skulle forbruket øke kraftig, vil det dermed kunne oppstå en kortsiktig mangel på olje, som kan få prisene til å sprette i været.

Hva betyr den politiske situasjonen i Saudi-Arabia for utsiktene på oljemarkedet?
Mange analytikere snakker om de interne forholdene i landet. Kongefamilien i Saudi-Arabia kommer fra en gammel, konservativ og religiøs klan. Kongen styrer gjennom støtte fra klanen, mot økonomiske gjenytelser. Landet har også hatt en befolkningseksplosjon. Halvparten av innbyggerne er under 18 år. Og mulighetene for arbeid er små. Oljepriser under 22 - 23 dollar, betyr at landet går med underskudd. Kongefamiliens støtte til USA kan også bli en politisk belastning.

Men er det i det hele tatt noen som noensinne har klart å spå riktig om oljeprisen?
Vi samarbeider med Morgan Stanley, og har vel klart å spå bra de siste to årene, så alt i alt synes vi vel det. Denne siste nedgangen bommet vi imidlertid på, da vi tok feil på utkommet av OPEC møte.

Hva er den optimale oljeprisen?
En stabil pris på cirka 20 dollar per fat er bra. En slik pris gjør at oljeselskaper og de oljeavhengige landene overlever, samtidig som prisen ikke er så høy at den økonomiske veksten bremses. Prisen er også høy nok til at oljeletingen fortsetter. I tillegg er det et moralsk aspekt i dette. Hvis prisen blir for lav, vil flere land rett og slett bli «IMF-cases». Lav pris betyr også at forskning på ny, miljøvennlig energi kuttes.

Hva bør Norge nå gjøre?
Norge må være med på å kutte. Beskjeden fra OPEC er enkel, enten er Norge med på å kutte ellers blir det priskrig. Jeg er helt flau. Her får Norge besøk av den saudiarabiske oljeministeren to ganger, og så blir han «snubla» begge gangene etter at han har bedt ikke OPEC-landene om å bidra med et «symbolsk» kutt på 0.5 millioner fat per dag. Selv er OPEC villig til å ta den største byrden og kutte med 1.5 millioner fat per dag, på toppen av de reduksjonene de allerede har gjort. Da ber du om trøbbel. Jeg skjønner ikke norske politikere som sier at vi gjerne vil bidra, men ikke før prisen er kommet lenger ned. Der er jo som å si at de gjerne vil tape penger. Hvis OPEC bryter sammen, kan oljeprisen kollapse. Det kan i så fall bety slutten på det norske oljeeventyret for en stund.