Intervjuet: SkandiaBanken -stadig aggressiv

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

SkandiaBanken, den svenske nettbanken som med rekordfart har kapret over hundre tusen norske bankkunder fra trauste norske banker til sin filial i Norge, har nå fått problemer på hjemmebane.

SkandiaBankens aggressive telefonsalg av fond i Sverige kan nemlig være stikk i strid med markedsføringslovgivningen. Dette kan igjen føre til at banken blir stilt for hva svenskene kaller «markedsdomstolen», anklaget for bruk av temmelig utilbørlige markedsføringsmetoder.

Utgangspunktet er at SkandiaBankens selgere i Sverige ringer hjem til bankkundene og tilbyr flytting av kapital fra sparekonto til aksjefond, uten noen form for underskrift verken fra bankens eller kundens side, uten å sende informasjonsbrosjyrer om fondene på forhånd og uten å informere om risiko på transaksjonene.

Salgsmetodene har ført til kritisk presse i Sverige. Et svensk radioprogram kunne fortelle historien om en kvinne i 70-årsalderen som under en telefonsamtale flyttet 350 000 kroner av sine sparepenger til et av SkandiaBankens høyrisikofond uten at noe som helst ble satt ned på papir.

På bakgrunn av hva som har skjedd i SkandiaBanken i Sverige har Økonomisk Rapports journalist Solveig Haavik snakket med it-leder i SkandiaBanken Norge, Ole Tom Pettersen, om hvordan det står til med SkandiaBankens markedsføring og forholdet til kundene her i landet.

Blir gamle, ensomme mennesker med behov for kontakt og andre «uskyldige» med penger på kistebunnen kapret over telefonen og overtalt til å kjøpe fond hos dere her i Norge også?
Nei. Det gjør de ikke. Vi har andre ordninger her i landet, vi driver ikke markedsføring etter de samme prinsipper som i Sverige.

Hvordan skjer markedsføringen av fond her i landet da?
Den foregår på nettet. Bankens kunder kan få kontakt med våre fondsrådgivere hvis de ber om det, men alle våre salgstjenester foregår på nettet.

Saken fortsetter under annonsen

Dere skryter av å kunne tilby sparing i over 50 «kvalitetsfond». Men er det ikke nærmest umoralsk å selge fond i en tid da så mange fond har tapt penger?
Nei, det syns vi da absolutt ikke. Men kundene våre, som i alle andre banker må jo vite at det alltid er risikobetont å handle i fonds. Kunden selv må være bevisst i forhold til risiko, og risikoen varierer jo fra fond til fond. Vi tilbyr fond fra 14 forvaltere over hele verden. Vi tilbyr også fondsrating, i motsetning til de fleste andre fondsrådgivere i Norge.

Dere hadde jo en skikkelig flying start på året, med 16 000 nye kunder på en måned. Men nå - etter de store svingningene i aksjemarkedet, redde kunder og problemer i it-industrien har vel pipen fått en annen låt?
Nei da. Vårt mål varå ha 100 000 kunder innen utgangen av dette året, og det tallet passerte vi allerede i sommer. I dag definerer vi kunder på en litt annen måte, vi regner bare aktive kunder. I dag har vi ca. 130 000 aktive kunder som har åpnet konto hos oss. Og hittil i oktober hadde vi tilskudd på 220 daglig.

Men SkandiaBanken Norge hadde da vitterlig 16 millioner kroner i underskudd i fjor.
Det er ikke helt riktig, tallet har du sikkert fra Brønnøysund-registrene. Poenget er at vi ikke er AS, vi er en filial her i Norge. Det betyr at vi ikke rapporterer med vanlig regnskap til Brønnøysund, dermed er heller ikke de resultater som kommer frem i de registrene nødvendigvis riktige.
I SkandiaBanken regner vi resultatet like i underkant av null i fjor.

Dere har skrytt av å ha markedets høyeste innskuddsrente med 7 prosent fra første krone. Men nå har dere satt ned renten.
Ja, vi satte ned renten til 6,7 prosent effektiv rente fra 12. oktober i år. For øvrig helt i pakt med pengemarkedssvingningene.

Da er det vel bare et tidsspørsmål når det også blir innført gebyrer?
Ikke tale om. SkandiaBanken kommer aldri til å innføre gebyrer.

Og hvordan ligger dere an med den annonserte nettmeglingen?
Prosjektet med aksjehandel på nett er litt forsinket. Men vi er godt i gang med pilotproduksjoneren. I løpet av november regner vi med å være på luften.