Intervjuet - Selger skadedelen
Sampo ønsker å kjøpe Storebrand for 75 kroner per aksje. Samtidig har DnB lagt inn et bud på 63 kroner per aksje, med betaling i form av DnB-aksjer. For aksjonærene er det neppe et spesielt vanskelig valg. Nå er spørsmålet om myndighetene faktisk klarer å torpedere et salg til finnene. Gjør de ikke det, kan DnB bli sittende igjen med Svarte-Per. Og hvor stor er da sjansen for at Norge blir sittende igjen med en sterkt finansinstitusjon?
Vår medarbeider Kjartan A. Mikalsen har intervjuet en som tidligere har torpedert norske visjoner, Bjørn Wolrath. Han reddet Skandia fra å bli tatt over av Storebrand, den gangen Jan Erik Langangen var kaptein. Under konferansen «Lederen 2001» skal Wolrath forklare hvorvidt fusjoner er den beste ekspansjonsmåten.
Fusjonsinitiativer kommer ofte fra andre land. Har de norske finansinstitusjonene «sovet» mens andre har posisjonert seg? Eller er det fordi vi har vært minst i klassen vi nå «kjøpes» opp?
Jeg tror at utgangspunktet er at institusjonene ved at de har vært små, ikke har sett på det som naturlig å sluke en bank som er større. Storebrand gjorde et forsøk på Skandia for 10 år siden. Det er vel det eneste man har sett. Nå var finske banker de først til å slå sammen seg selv, og skapte dermed få banker i Finland. Fusjonene begynte i Finland, og har deretter flyttet seg til Sverige, og siden til Danmark. Norge er kommet sist.
Vil en fusjon mellom Sampo og Storebrand være positivt for selskapene?
Det man skaper er en stor aktør i de tre nordiske landene innen skadeforsikring. Både Storebrands og Skandias virksomhet samlet i If, og Sampos skadeforsikringsvirksomhet som er stor i Finland. Det gjør at man derigjennom kan oppnå stordriftsfordeler. Men man skal ikke overdrive disse. De er ikke spesielt store. Det er vanskelig å drive skadeforsikring over landegrensene. Vanskelig å finne synergier når «Core business is local». En skade må alltid repareres lokalt.
Når det gjelder skadeforsikringsdelen tror jeg Sampo har den samme oppfatning som de fleste svenske og finske forsikringsselskaper, nemlig at man ikke vil holde på med skadeforsikring. Jeg tror at Sampo er ute etter livsforsikring- og sparedelene til Storebrand. Og at man senere kommer til å selge ut skadeforsikringsvirksomheten.
Nå spekuleres det om at Handelsbanken kan slå to fluer i et smekk med å kjøpe opp Sampo/Storebrand. Tror du det vil skje?
Jeg tror ikke det blir så lett å kjøpe opp Sampo. Blant annet fordi man har den finske staten som en stor eier.
Får det betydning for den norske finansnæringen dersom nå Storebrand styres fra utlandet?
Jeg tror ikke det kommer til å få stor betydning. Skulle man gjøre en dårlig jobb vil andre banker få muligheten til å ekspandere. Det er andre store aktører, for eksempel Gjensidige NOR og DnB. Nå gjelder det for dem å bli effektiv for å klare konkurransen. De må tenke igjennom sin strategi, og bli kreative aktører. Jeg tror ikke det er noen fare.
DnB vil bli satt «utenfor» dersom Sampo nå overtar Storebrand. Kan DnB være en attraktiv samarbeidspartner for andre nordiske aktører?
Med de banker som allerede finnes er det ikke så lett. Nordea har allerede funnet sin løsning med Kreditkassen, og der er også en av de store finske bankene med. Da finnes det ingen finsk finansinstitusjon igjen av betydning. Det må i så fall være Pohjola. Den kan man alliere seg med. Men det er mer forsikringsselskap, og har ikke så mye på banksiden. I Sverige har man Handelsbanken - som er selvstendig. Det vil bli veldig vanskelig for noen å kjøpe den. De har veldig stabile eiere - som aldri vil slippe den.
I realiteten kan det bety at DnB dermed mister mulighetene til bli stor i Norden dersom Storebrand nå forsvinner?
Det kan være at DnB kan gå sammen med andre, men det skjer nok på svensk initiativ. Kanskje kan man tenke seg at den nye store SE-banken/ Föreningssparebanken vil nærme seg DnB. Ingen av disse har noe særlig virksomhet i Norge. Handelsbanken kan også ta et initiativ. De gjorde et mislykket forsøk på å kjøpe Kreditkassen. Skulle det skje et initiativ, vil det nok komme fra en av de betydelig større svenske bankene.
Hva med en stor europeisk bank?
De europeiske finansinstitusjonene ønsker ikke å bruke for mye energi i å gå inn i et enkelt nordisk land. Markedene er for små. De ønsker en som allerede er etablert i alle land. Som for eksempel Nordea. Selv å plukke sammen noe fra de små nordiske landene blir for mye arbeid. Da kjøper de heller en bank som kanskje er dobbelt så stor, men som ligger i et av de store europeiske landene.
Har Sampo gjort et godt kjøp, hvis budet aksepteres?
Jeg er ikke så sikker på det. De betaler veldig mye, og så mye tjener ikke Storebrand. Dessuten tror jeg det i fremtiden vil bli vanskeligere å drive med «managing of other peoples money». Jeg tror konkurransen øker. Konsumentene kommer til å stille tøffere krav til dem som forvalter pengene. De kan ikke ta seg så godt betalt. Det ser vi blant annet i USA.