Intervjuet: Kadaverdisiplin? - Ikke hos oss, nei

Publisert: 10. september 2002 kl 11.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

De to filippinerne som var på vakt varslet ingen om kollisjonen og skal ikke ha gjort noe for å stanse skipet eller hjelpe de franske fiskerne som med ett var i havsnød. Fiskerne druknet etter å ha ligget flere timer i vannet uten at noen hjalp dem. Det norske Bergens-rederiet Odfjell eier tankskipet, som er registrert i Norsk Internasjonalt skipsregister, NIS. Det hevdes at de to filippinerne ikke torde si fra om ulykken av redsel for å miste jobbene sine, og at Norges Rederiforbund er med på å sponse opplæring av filippinere med den rene kadaverdisiplin. Reporter Elisabeth Lund har snakket med administrerende direktør Marianne Lie i Norges Rederiforbund, som organiserer de norske rederiene.

Hvordan vil du beskrive Bow-Eagle-ulykken?

Det som skjedde er dypt tragisk og det var forferdelig at det skjedde. Det skal aldri forekomme at sjøfolk ikke gjør sitt ytterste for å hjelpe til når noen er i havsnød. Det hører med til godt sjømannskap. Jeg vet samtidig at Odfjell gjør det som står i deres makt for å hjelpe til og for å få frem alle opplysninger rundt ulykken.

Har du vært borti lignende oppførsel?

Nei, jeg kan ikke huske noe lignende. Det er slikt som ikke skal skje.

Hvordan kan slikt skje - Norge er en av verdens største skipsfartsnasjoner med mange års erfaring til sjøs.

Det kan jeg ikke forklare. Det som skjedde er for øvrig et enkelt tilfelle og derfor ikke så lett å si noe om, annet om enn at det er dypt tragisk. Generelt har norske skip bidratt til en svært god sikkerhetsstatistikk. Det forekommer sjelden ulykker eller skader i forbindelse med den norske flåten. Vi har alltid brukt mye ressurser på å holde sikkerheten oppe.

Saken fortsetter under annonsen

Får det som skjedde noen betydning for norsk skipsfart?

Selvfølgelig er det jo skadelig. Etter det som skjedde med det norske skipet Tampa utenfor kysten av Australia og håndteringen av alle de afghanske flyktningene om bord, har norsk skipsfart seilt i medvind. Det var stor begeistring rundt måten kapteinen klarte å mestre situasjonen på, og det har ført til et positivt fokus på norsk sjøfart. Det som skjedde med Bow Eagle fungerer helt klart motsatt, det er som jeg sier en dypt tragisk ulykke som ikke skal skje. Jeg må imidlertid ta forbehold om at de beskrivelsene av det som skjedde er korrekte. Sjøforklaringen pågår fortsatt og kan selvfølgelig få frem et annet bilde enn det som er kommet frem.

De to som hadde vakt sa ikke ifra om kollisjonen. Hvordan kommenterer du det, det er snakk om et skip under norsk flagg.

Det er umulig for meg å si noe om hvordan det kunne skje. Her må vi vente på sjøforklaringen.

Det hevdes at de to som hadde vakt og som sto på broa ikke torde å si ifra om at de hadde kollidert. De var filippinske og redde for å miste jobbene sine, hevdes det. Vi vet at arbeidsledigheten på Filippinene er skyhøy og at folk står i lange køer for å få hyre ved en norsk båt. Er det som skjedde en del av et mønster, at folk er så redde for jobbene sine at de ikke melder fra om ting som går galt?

Nei, det er ikke noe mønster vi ser her, overhodet ikke. Vi er svært fornøyd med sjøfolkene våre.

En SINTEF-forsker viser til at det utøves kadaverdisiplin ved et norsk opplæringssenter for sjøfolk på Filippinene. TV2 hadde en reportasje fra skolen der borte som viste opplæring i total autoritet overfor norske offiserer. Rederiforbundet støtter denne sjømannsskolen. Vil dere revurdere støtten dit etter dette?

Saken fortsetter under annonsen

Absolutt ikke. Reportasjen fra Filippinene ga et helt feilaktig inntrykk. Den var fra et militærakademi og hadde ingenting med oss å gjøre. Det var altså en ren misforståelse, slik det kom frem.

Men den norske forskeren kritiserer skolen dere støtter. Hvordan vurderer du skolen selv?

Det er ingen kadaverdisiplin der, og vi har ingen problemer med filippinere som er for underdanige i forhold til nordmenn. Det seiler 25.000 filippinere på norske skip, og vi har aldri hatt problemer av den art.

Så forskeren tar feil?

Ja, han må ha misforstått. Jeg kan ikke skjønne noe annet.

Men taler det som skjedde for at sikkerheten ved norske skip er for dårlig.

Det er ingen grunn til å trekke i tvil sikkerheten ved norske skip. Det som skjedde var et enkelttilfelle, og vi får avvente sjøforklaringen.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsledigheten i Norge øker. Hadde det ikke vært en idé å ansette flere nordmenn på skipene?

Rederiforbundet ser det som sin største utfordring i øyeblikket å beholde de norske sjøfolkene vi har. Men da må sjøfolkene få like vilkår som våre naboer har. Det innebærer blant annet at vi går inn for nettolønn for sjøfolkene, slik at det blir billigere for rederne å ansette dem.