Intervjuet - Ingen vil storme til Norge

Publisert: 31. juli 2002 kl 13.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Vår medarbeider Elisabeth Lund har spurt forsker Grethe Brochmann, som er forskningsleder ved ISF, Institutt for Samfunnsforskning om hvor alvorlig problemet er og hvordan det kan løses.

Hvor stor er mangelen på arbeidskraft i Norge i overskuelig fremtid?
Det er det umulig å fastslå, selv om det er udiskutabelt at mangelen vil være stor. Det er stor uenighet blant ekspertene og de forskjellige partene opererer med helt forskjellige tall. Dessuten avhenger det av konjunkturene fremover. Det er vanskelig å si noe bastant om utviklingen i de forskjellige delene av næringslivet. Jeg vil som forsker ikke si noe klart om hvordan Norge ser ut om noen år.

Problemet er kanskje ikke så stort at vi trenger å diskutere drastiske tiltak som å importere arbeidskraft utenfra?
Jo, det tror jeg ikke det hersker noen uenighet om at det gjør. Både innen offentlig og privat sektor vil det være store behov. Og behovene er allerede så store at vi ikke kan regne med å løse dem her til lands. Spørsmålet blir derfor hvordan vi skal få tak i arbeidskraften. En rekke land er blitt profesjonelle i å rekruttere den arbeidskraften de trenger fra andre land.

En fersk EU-studie viser at det mangler nærmere to millioner IT-fagfolk i Europa i øyeblikket og at tallet vil stige til det dobbelte om to år dersom ikke det gjøres noe drastisk. Hva betyr dette for Norge?
Det betyr at konkurransen om arbeidskraften er knallhard og at Norge ikke uten videre vil få tak i de hodene vi trenger. For eksempel har et land som Tyskland et dramatisk stort behov for IT-fagfolk, det har en voksende IT-industri som det nå trenger titusenvis av ansatte til. De rekrutterer i hard konkurranse med USA om de samme hodene. USA vinner stort sett. De har lavere skatter, høyere lønninger og mer sofistikerte miljøer for en IT-ekspert. USA er som en magnet på folk innen IT-industrien, den suger til seg folk fra hele verden. Spørsmålet for Norge blir hvordan vi skal greie å kapre hodene i konkurranse med dem.

Hvordan vil du karakterisere norske myndigheter i så måte?
Norge har en lang vei å gå. Land som USA, Canada og Australia har organiserte systemer for rekruttering av arbeidskraften. Det er en stor utfordring for Norge å skulle bli like god. Her må det jobbes tungt. Vi må også huske på at vi i utgangspunktet ikke har noe stort IT-miljø, vi har ikke de forutsetningene som gjør at folk bare kommer sigende.

Ja, hva må gjøres?
Man må gjøre seg attraktiv på en måte. Det kan skje ved å tilby gode vilkår, for eksempel varig gi oppholdstillatelse og like velferdsrettigheter som dem nordmenn har. Vi bør ikke gjøre det sånn som i Tyskland, der de opererer med såkalte «green cards». Det betyr at innvandreren kommer inn på helt spesielle vilkår, for eksempel for to år, at vedkommende ikke kan ta med familie osv. Det har ikke vært noen stor suksess for Tyskland og det har ført til at landet har måttet revurdere sin praksis. En annen sak er at saksbehandlingstiden for den som søker om opphold i Norge må kortes drastisk ned. Slik det er nå blir det den rene flaskehalsen.

Er det uetisk å hente inn - kanskje de beste - innen de gruppene som vi trenger i Norge?
Det er et forferdelig vanskelig spørsmål å svare på og det er etiske betenkeligheter enten man åpner eller lukker grensene. Men generelt sett er det ikke noe uetisk i det å rekruttere arbeidskraft. Spørsmålet må vurderes ut fra det enkelte tilfelle og fra land til land. I India er det for eksempel så mange med IT-kompetanse at landet selv ikke klarer å nyttiggjøre seg alle. Da er det jo ikke noe negativt i at noen drar. Dessuten ser vi at mange sender penger hjem, og at mange kommer hjem etter noen år ute med mye nyttig erfaring. I tillegg er det slik at hvis ikke vi tar dem så gjør andre det.

Saken fortsetter under annonsen

Og hva med å hente helsepersonell?
Det ser ut til at Norge gjør dette på en fornuftig måte. Det gjøres avtaler med det enkelte lands myndigheter om hvilke grupper og hvor mange som kan rekrutteres. Norske myndigheter har jo akkurat gjort en avtale med polske myndigheter om å rekruttere sykepleiere og leger til Norge. Dette synes jeg er en god måte å rekruttere på.

Men du sier at det er usikkert hvordan det norske arbeidsmarkedet og behovet vil være i tiden fremover. Kanskje vi risikerer å importere for mange?
Nei, det tror jeg overhodet ikke er noen problemstilling. Nettopp fordi kampen om arbeidskraften er så stor, kommer ikke Norge til å klare å tiltrekke seg så store mengder. Det vil ikke bli noe problem.