Intervjuet: Ingen ny høyrebølge

Publisert: 26. juli 2002 kl 12.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Vår reporter Henrik V. Ebne ber Valen vurdere Petersens muligheter til å ri på høyrebølgen til regjeringskvartalet.

Konklusjonen er klar: - Selv om Jan Petersen i øyeblikket surfer oppover på meningsmålingene, er det ikke sikkert han vil få plass i regjeringskontoret, spår Valen.

Er det en ny høyrebølge på vei?
Nei. Dette spørsmålet har et standardsvar. Globalisering, individualisering og liberalisering beveger både partier og velgere mot høyre, og slik har det vært lenge.

Betyr det at alle partiene blir like?
Delvis, noe av problemet er at forskjellene mellom partiene er mindre klare nå enn tidligere. Mange velgere har problemer med å skille Høyre og Arbeiderpartiet. Men venstre- høyredimensjonen i politikken er der fremdeles, i hvert fall i spørsmålet om privatisering versus offentlig kontroll.

Hva er det da som løfter Petersen på meningsmålingene?
Det er alltid slik at Høyre går frem når Fremskrittspartiet går tilbake. Mye av medvinden for Høyre kan altså forklares med problemene i Frp.

Er folk rett og slett lei av pjatt, sex og Hagen?
De indre problemene har klart svekket Frp. Slektskapet og skiftningene mellom disse partiene er viktig. Men i sum har høyresiden gått frem, uansett hvilket av de to partiene som står sterkest til enhver tid. Høyrebølgen er der fremdeles og det har den vært hele tiden. Faren for Petersen er at Hagen får skikk på Frp før valget.

Betyr det at Høyre må bevege seg i retning av Frp for å beholde dagens oppslutning?
Det gjør ikke Høyre. Dermed kan Petersen lett få et tilbakeslag på meningsmålingene. Poenget er likevel at disse to partiene i sum har gått frem. Samlet oppslutning ligger på 38-39 prosent nå, mot 35-36 prosent tidlig på 80-tallet. Det er dette som er dagens høyrebølge.

Saken fortsetter under annonsen

Finnes det noen fellestrekk mellom situasjonen nå og tidlig på 80-tallet?
For så vidt. Vi har god økonomi. Dette i kombinasjon med det internasjonale klimaet vi nå befinner oss i, gagner høyresiden. Den største forskjellen er den økte globaliseringen, som nå skaper motkrefter i form av organisasjoner som Attack.

Tror du Petersen fremgang skyldes maktarroganse fra Arbeiderpartiet?
Nei. Beskyldningene om arroganse er vel et skjellsord som alle partier i opposisjon bruker.

Tror du Petersens fanesaker skatte- og skolepolitikken vil engasjere?
Skatt blir avgjort viktig for å engasjere velgerne i høstens valg. Skolepolitikken er mer uklar, men når partiene får artikulert sine synspunkter, kan den bli viktig.

Tror du 80-tallets antagonister Gro og Kåre, kan få en renessanse, og at vi blir dus med Jan og Jens?
Jeg tror vi får en polarisering i valgkampen, der hovedmotstanderne blir Høyre og Arbeiderpartiet. Petersen oppfattes som en særdeles skikkelig fyr, men han har vel ikke utmerket seg som spesielt karismatisk hittil. Det kan likevel tenkes at han vil gjøre et godt valg. Skikkelighet og skikkethet kan gi uttelling, spesielt etter problemene i Frp. Samtidig har Arbeiderpartiet skiftet kurs på en rekke punkter og akseptert høyresidens idéer i en rekke saker, noe som synes å være akseptert av velgerne på venstresiden, hvis ikke skulle SV ha økt oppslutningen.

Hva vil da avgjøre valget?
Systemet har fragmentert og velgerne er mer på vandring enn noensinne. Ved de to siste stortingsvalgene har 44 prosent av velgerne skiftet parti i forhold til foregående valg. Oppsiktsvekkende er det også at 51 prosent av velgerne i 1997 bestemte seg i løpet av valgkampen. Dette er uhørt ustabilt i forhold til det vi er vant med fra tidligere. Derfor bør man være forsiktig med alle spådommer om utfallet av høstens valg. Det kan komme store overraskelser.

Det er lenge siden Røkke avløste Che Guevara som ungdomsidol. Påvirker det stemmegivningen?
Det vil jeg ikke ha noen mening om. Problemet med dagens unge er at de i liten grad stemmer. Under halvparten av førstegangsvelgerne stemte ved forrige kommunevalg. Jeg tror dette skyldes mangel på klare alternativer.

Er det ikke da de karismatiske lederne vinner frem?
Jo, kanskje. Karismatiske politikere som Hagen, Bondevik og delvis Stoltenberg har gjort det bra. Men det kan godt tenkes at Petersen vil øke i anseelse under valgkampen. Han kommer neppe til å ta like mange poenger på TV som sine motstandere, men på den annen side sett gjør han et sterkt inntrykk. Retorikk blir viktig.

Saken fortsetter under annonsen

Tror du at en karismatisk fanebærer for høyrekreftene, som for eksempel Røkke, kan lykkes hvis han stiller til valg i Norge, slik som Berlusconi i Italia?
Nei. Det ligger ikke i norsk politisk kultur. En person som stiller til valg i Norge må ha deltatt i det politiske liv og ha vunnet troverdighet som politiker. Økonomisk suksess er ikke nok for å slå igjennom i den politiske konkurransen her hjemme.