Intervjuet: Ingen frykt for Bush-lov
Listen over skandaler i amerikansk næringsliv er lang, og det hele har gjort at tilliten i markedet er borte. Og i et marked med investorsvikt, og generell pessimisme, kan dette vise seg å være svært helseskadelig for verdensøkonomien.
Nå har president Bush tatt frem storkanonen. 29. august trer den omstridte Sarbanes-Oxley-loven i kraft. Etter denne loven skal selskapenes finansdirektør og konsernsjef avgi en erklæring om at regnskapstallene er riktige. Leverer de regnskaper som ikke er i samsvar med virkeligheten, og viser det seg at de har jukset med tallene, er straffen hard. Bøter på opptil 5 millioner dollar og fengsel i 20 år.
Norske selskaper som er notert i USA vil sannsynligvis også rammes av disse bestemmelsene. Vår reporter Kjartan A. Mikalsen har spurt visekonsernsjef i Telenor, Torstein Moland, hva Bushs nye påfunn betyr i praksis.
Hvordan vi disse endringene påvirke Telenor?
Det vil ikke føre til at vi endrer regnskapsføringen, eller våre rutiner for internkontroll. Slik at virkningene for Telenor vil være begrenset. Vi kommer nok vil å vurdere det systemet vi har for dokumentasjon og formaliteter når det gjelder regnskapsføringen, og internkontrollen.
Hvorfor?
Så vidt jeg skjønner inneholder de nye amerikanske reglene en del krav til dokumentasjon når det gjelder regnskapsføring og internkontroll, som vi altså må se igjennom. Det gjelder også formelle uttalelser om hva som må foreligge. Jeg må ta forbehold ettersom reglene ennå ikke er klare. Det vil nok komme et tillegg for ikke-amerikanske selskaper.
Tror dere det blir andre regler for ikke-amerikanske selskaper?
Det er blitt antydet. Det får vi vite om ikke altfor lenge.
Vil de nye endringene føre til endringer i Telenors rapporteringsrutiner?
I de eksterne rapporter er svaret nei! Så vidt vi nå kan se, vil ikke det få noen virkning på våre rapporter.
Du er en av dem som presenterer resultatene for Telenor. Vil du ha noen problemer med å signere for resultatene?
Jeg vil på ingen måte ha problemer med å signere på at resultatene er riktig presentert, og i samsvar med god regnskapsskikk.
Tror du at dette er veien å gå for å gjenopprette tilliten til markedet?
Jeg tror at dette er bra, men om det er tilstrekkelig til å gjennomopprette tilliten er et annet spørsmål. Vi har vært inne i en nedgangsbølge på børsene hvor dårlige nyheter er kommet i tur og orden, og hvor det er skapt et psykologisk klima som er veldig preget av mistillit og svartsyn. Det er nok mange andre ting enn bare akkurat disse nye reglene som vil påvirke dette klimaet.
Jeg tror for øvrig at vi i Norge har et styringssystem i bedrifter som er bedre egnet til å motvirke det vi nå har sett i amerikanske selskaper.
Hvordan det?
I Norge er styret uavhengig av administrasjonen, slik at styret kan se på administrasjonen og dens handlemåte med friske øyne uten at de selv er en del av det. Det er ikke en så klar ansvarsfordeling i det amerikanske systemet.
Nå er det vanskelig å se hvilken virkninger denne loven vil få i praksis. Vil det være aktuelt for Telenor å trekke noteringen i USA dersom loven rammer vilkårlig eller meget sterkt?
Nei, ikke på grunn av dette. Det vil være en fullstendig overreaksjon. Tvert imot har vi sett det hele tiden at det å være børsnotert i Amerika gir Telenor et bevis på at vi holder en høy standard både regnskapsmessig og når det gjelder våre rapporteringsrutiner.
Er dette fordelen ved å være notert i USA? Eller er det andre fordeler som er så store at de forsvarer kostnadene ved en slik notering?
Ved børsnoteringen så ble det ekstra etterspørsel etter aksjen i Amerika, og det var i et meget vanskelig marked. Det bidraget som kom derifra, var viktig. I etterkant har derimot aksjeomsetningen i Amerika vært veldig liten. De store amerikanske investorene handler ved Oslo Børs. Men vi har ingen planer om å trekke børsnoteringen i Amerika.
Flere selskaper frykter at den nye amerikanske loven vil kunne undergrave selskapsretten i de europeiske landene, ved at den rammer topplederne i europeiske selskaper. Vil det være naturlig for dere å ta dette opp med deres største eier, den norske staten?
Nei, det har vi ikke overveid å gjøre. Jeg har registrert den reaksjonen som er kommet mange land i Europa. Vi kommer ikke til å ta noe initiativ i den måte.
Hvordan vurderer dere den reaksjonen man har sett?
Det ønsker jeg ikke å kommentere.
Strafferammene som er antydet er meget høy. Hvordan ser dere på dette?
Vi må bare ta til etterretning at amerikansk straffebestemmelser på mange måter er forskjellige fra norske. Det kan en like eller ikke like men slik er det. Hvis det er slik at ledelsen i et selskap bevist manipulerer med regnskapene for egen vinning, så er det en handling som fortjener en streng straff.