Intervjuet: For tette bånd

Publisert: 1. august 2002 kl 11.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Vår medarbeider Kjartan A. Mikalsen har spurt en av dem som arbeider tettest mot bransjen, administrerende direktør i Aksjesparerforeningen, Knut T. Traaseth om bransjens utfordringer.

Hvorfor ser vi stadig en overvekt av kjøpsanbefalinger i en tid da børsen faller?
Det er i mange tilfeller for tette bånd mellom meglerhusene og selskapene de analyserer, ikke minst på grunn av store og svært lukrative corporate-oppdrag. Følgelig blir ikke objektiviteten og uavhengigheten god nok fordi analytikerne blir påvirket av rollen til meglerhuset. Derfor er vi opptatt av at det skal komme flere analytikere som er uavhengig av meglerhusene. Men for at det skal skje må kundene bli villige til å betale for analysene.

Skal en ikke kunne klage ettersom man ikke har betalt for analysene?
De fleste får analysene ved at man betaler igjennom kurtasjen, men jeg tror at hvis man ønsker helt uavhengige analyser, må man være villige til å betale for dette. Analytikerne skal også ha noe å leve av, og i dag betales de blant annet av kurtasjen.

Det er nevnt at meglerhusenes egenhandel svekker tilliten til bransjen. Hva tror dere?
Vi mener at meglerhusene i utgangspunktet bør tjene penger på det som er deres virksomhetsområde - nemlig handel for andre og corporate-virksomhet - for å unngå episoder med interessekonflikt mellom meglerhus og kunde. På den annen side skaper meglerhusenes egenhandel likviditet i et lite, norsk marked. Det er derfor også en avveining når det gjelder den market-maker rollen meglerhusene påtar seg, men heller ikke den må føre til at det skapes usikkerhet rundt foretakenes motiver ovenfor den enkelte kunde.

Tror dere kunder taper på at meglerhuset driver egenhandel?
En del har nok tapt penger. Vi arbeider med flere saker hvor selskaper, som driver aktiv forvaltning, har gjort det betydelig dårligere for kundene enn referanseindeksene. Ved nærmere gjennomgang viser det seg ofte at aksjene i porteføljene er aksjer som har vært «utbombet», og følgelig uselgelige i markedet. At disse så ofte havner hos uvitende kunder kan man jo undres over, og da bør man jo spørre seg om noe er galt

Hvordan skal man unngå slike aksjer?
Man bør vurdere megleren. Se hva de gjør. Man bør være på vakt dersom mange kunder gjør det dårlig, samtidig som meglerhuset tjener store penger på egenhandelen.

Er det så enkelt?
Nei, derfor har vi oppfordret mye mer til åpenhet rundt dette, men Kredittilsynet ønsker ikke å informere om meglerhusenes egenhandel Det virker som Kredittilsynet er mer opptatt av å beskytte meglerne fremfor kundene. Dette er beklagelig, da mer åpenhet helt klart ville ha styrket kundevernet.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke virkemidler har man da dersom man tror megleren lurer deg?
Man kommer i realiteten ingen vei. Ofte har kundene tapt så mange penger at de i alle fall ikke har råd til å bruke advokater for å vinne frem mot meglerhuset. Og Kredittilsynet er det liten hjelp i ettersom de ikke ivaretar enkeltpersoners interesse. I tillegg er det en del av meglerhusene som ikke er medlem i Norges Fondsmeglerforbund, og dermed nytter det ikke å klage megleren eller meglerhuset inn for klageinstansen i dette forbundet.

Hvordan kan man endre en slik uheldig praksis?
Kundevernet må bli mye sterkere i Norge, og vi tror Kredittilsynet må få litt mer fokus på enkeltpersoner. Nå er det slik at den enkelte megleren sitter med en autorisasjon som Norsk Fondsmeglerforbund utsteder, og eventuelt trekker tilbake. Det siste skjer svært sjelden. I mange land, bl.a. England og USA, er det myndighetene som utsteder og trekker tilbake meglernes autorisasjon. I disse landene må alle som driver kundebehandling være autorisert. Hvis autorisasjonen i større grad kan ryke dersom det skjer noe galt, ville nok det hatt en preventiv virkning. Hvis en megler foretar seg noe galt, bør det få større konsekvenser for ham, enn for meglerhuset. Det er ille dersom meglerhuset totalt sett skal rammes for at det eksisterer ett råttent eple i selskapet.

Skal Norsk Fondsmeglerforbund fungere som klageinstans?
Vår oppfatning er at det bør opprettes en klageinstans som ligger utenfor Norsk Fondsmeglerforbund - gjerne innunder Forbrukerrådet, og som dermed ivaretar alle meglerkunders interesser.

Hvordan er prisene for meglertjenestene i dag?
Prisene på meglertjenestene er for høye sammenlignet med andre land. Vi ønsker en større konkurranse slik at prisene blir presset ned. I vårt naboland Sverige er eksempelvis minsteprisen på aksjehandel på Internett 50 kroner mens det i Norge er dobbelt så dyrt. Dette skyldes ikke bare meglerhusene, men at de øvrige transaksjonskostnadene i Norge er for høye. På det feltet bør nok VPS-utgiftene betydelig ned.