Intervjuet: - En botsøvelse ikke nok
Anders Folkestad, leder for UHO, mener imidlertid at de har mye felles med LO i dette oppgjøret. Hovedsakelig fordi begge organisasjoner nå går inn for at gruppene i offentlig sektor skal få en større lønnsramme å boltre seg innenfor enn de tradisjonelt lønnsledende «frontfagene» i eksportindustrien.
Ivar Hippe har spurt Folkestad om dette er et vendepunkt?
- Maktkampen mellom privat og offentlig sektor i LO har i år ført til noe helt nytt. I praksis har LOs Representantskap sagt ja til at offentlig sektor, og særlig utdanningsgruppene, skal få større lønnstillegg enn i privat sektor. I tillegg er det slått fast at den store funksjonærgruppen i private NHO-bedrifter skal telle med.
Mener du at dette vendepunktet betyr at «frontfagenes» tid som lønnsledende er forbi for alltid?
Vi har nettopp fått tall som viser at våre grupper stadig sakker akterut. I staten ble lønnsveksten på 3,7 prosent i 2001 (1.10-1.10), mens industrien kan skilte med en vekst på 4,4 prosent. Dette har pågått gjennom hele 90-tallet, og det kunne ikke fortsette lenger. I tillegg var systemet bygd på sviktende grunnlag fordi NHOs funksjonærsjikt ble holdt utenfor når lønningene i privat og offentlig sektor skulle sammenlignes. I praksis gjaldt moderasjonslinjen bare for offentlig sektor og deler av privat sektor. Det var dette som lå bak opprøret i privat sektor i 2000 som førte til at LO-ledelsens forslag ble nedstemt. Nå er vi i en situasjon der NHO er urolig etter uravstemningen i 2000, og der de tviler på om LO sentralt kan håndtere moderasjonslinjen.
LO sier vel klart ifra at det denne gangen er deres egne grupper som skal prioriteres, og at det blir mer til sosionomene enn til sykepleierne av dem som har høgskoleutdanning?
Det er legitimt å snakke for egne medlemmer og her har LO en lang tradisjon. De har vært flinke til å sette likhetstegn mellom samfunnets behov og egne krav. Det har gitt makt. Men dette er jo i ferd med å endres, stadig flere får øynene opp for kravene til våre medlemmer. Jeg tror LO ville tape på å kjempe mot sykepleierne.
Likevel kan det virke som om LO ikke har tenkt å gjenta sin støtte til lærere og leger?
LO var ikke motoren som drev frem et ja til ekstra lønnstillegg for lærere og leger, men det var naturligvis viktig at de ikke satte seg imot. Hadde de gjort det overfor lærene, ville de tapt på det i samfunnet. De hadde vel egentlig ikke noe valg, heller ikke når det gjaldt legene. Vi husker jo alle hvordan situasjonen var med milelange køer i det offentlige helsevesenet.
Davidsen virker imidlertid kategorisk i sin motstand mot ekstra sykepleiertillegg - er det bare et spill?
Jeg tror ikke at han vil motarbeide sykepleierne aktivt. Det ville jo være det samme som å motarbeide egne medlemmer.
De siste Arbeiderparti-regjeringene og Sentrumsregjeringen har i praksis bedrevet samme aktive tariffpolitikk, så tror du dagens Høyre-dominerte regjering vil bryte med denne linjen?
Denne regjeringen vil prøve seg med mer lokale forhandlinger og jobbe for at mer individuelle løsninger skal tas i bruk. I praksis tror jeg de vil la forhandlingene gå sin gang.
Både lærerne og legene var avhengige av en aktiv regjering for å få igjennom sine krav?
Jeg ser ikke bort ifra at det kan komme en politisk inngripen også i dette lønnsoppgjøret. For eksempel tror jeg ikke det politiske systemet kan sitte og se på at forholdet mellom sykepleierne og NAVO tilspisses slik at helsereformen undergraves.
Du sier det politiske systemet, ikke regjeringen. Tilfeldig?
Det er mange som har aksjer i denne reformen, og derfor kommer de ikke til å la den bli undergravd.
Sentralbanken har anslått årets lønnsvekst til fem prosent. Holder ikke det bra for å få gjort det dere vil?
Hvis det tallet er et gjennomsnitt for hele landet og alle ulike bransjer, og offentlig sektor blir ligger klart over, så gir dette bra handlingsrom. Det kan starte en snuoperasjon.
Hvor mange kommende lønnsoppgjør skal dere ha spesialbehandling med lønnsrammer på fem, seks prosent?
Det holder i alle fall ikke en med botsøvelse, der man tror at alle skjevheter skal rettes opp, for så falle tilbake i det gamle sporet.