Intervjuet: Distriktene undervurdert
Flertallet av de ansatte har sagt at de ikke vil følge med, dermed forsvinner den nåværende kompetansen. Mange er redd for at det ikke vil bli mulig å rekruttere tilstrekkelig kompetanse i distriktene, deriblant lederen for Sjøfartsdirektoratet, et tilsyn som skal flyttes til Haugesund. Dette er bare tull, sier lederen for Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland, Sverre Meling. Journalist Elisabeth Lund har spurt ham hvordan han vurderer en gjenoppbygging i Haugesund.
Du reagerer kraftig på bekymringen til Sjøfartsdirektøren i forhold til muligheten for en gjenoppbygging av direktoratet i Haugesund. Hvorfor?
Fordi vi i Haugesund har et av de eldste sjøfartsmiljøene i landet. Vi har all den ekspertise som trengs. Jeg reagerer derfor når sjøfartsdirektøren på lederplass i sitt eget fagblad Navigare hevder at sikkerheten til sjøs kan stå i fare ved en utflytting. Den daglige kontrollen av skip langs Norskekysten foregår jo i distriktene, det vil den fortsatt gjøre. Dermed har dette ingenting å si for sikkerheten.
Men reglene utformes jo ikke på kontrollstasjonene,men i direktoratet og i internasjonale fora som FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon IMO i London. Da er det vel viktig at de som arbeider med regelutvikling og med internasjonale spørsmål har den nødvendige kompetanse?
Det er riktig, og det er også riktig at det er et helt annet arbeid enn det som gjøres ved kontrollstasjonene. Men den kompetansen som trengs har vi i fullt monn i Haugesund. Det er således ikke noe problem.
Hvordan beskriver du den maritime kompetansen og det maritime miljøet i Haugesund?
Vi regner med at ca. 170 bedrifter er tilknyttet det maritime miljøet i området. Blant dem er det ca. 20 rederier, hovedsakelig supplyskip, bøyelastere og andre fartøyer knyttet til offshorevirksomheten i Nordsjøen. Her er også en del verft. Til sammen utgjør det 11.567 arbeidsplasser, den desidert største bransjen i området.
Nå betyr vel ikke nødvendigvis det at det finnes sjøfolk i området det samme som at de kan gå rett inn i stillinger som krever bred erfaring innen internasjonale sjøfartsspørsmål, miljøspørsmål, standarden på et tankskip, osv.
Nei, det er riktig. En del opplæring må nok til. Men vi har en maritim høyskole her, og vi har basisen. Dette skal vi klare. Jeg vil samtidig si at det er synd at det er så liten interesse for å flytte hit, alle som kommer er hjertelig velkomne.
Det vises også til at det er mye gunstigere med beliggenheten i Oslo, det er kort vei med fly ut av landet og det er i Oslo-området de fleste rederiene ligger. Det er også her Veritas, Norges Rederiforbund og de ansattes organisasjoner holder hus.
Det er riktig at Oslo har bedre kommunikasjon enn Haugesund har, men det kan likevel ikke være noe stort argument for å la være å flytte. Det tar bare førti minutter med fly til Oslo, og jeg minner om at vi har daglige flyavganger til London. Endelig er det slik at vi har våre egne rederier her og dermed en del av det grunnlaget vi arbeider for.
En utflytting fra Oslo vil føre til en økning i arbeidsledigheten i hovedstaden. Den er allerede høy. Er ikke det et argument for ikke å flytte?
Vi har jo arbeidsledighet i Haugesund også. Den ligger omtrent på landsgjennomsnittet og er dermed såpass høy at vi også ser det som kjærkomment å få nye arbeidsplasser hit. Dessuten er det slik at de som mister jobbene sine i de tilsynene som flytter fra Oslo har førsterett på ledige jobber innen staten.
Hva gjør dere nå?
Vi jobber nå systematisk for at Normans pakke skal bli vedtatt. Vi fokuserer først og fremst på kontakter og arbeid mot Stortinget, der slaget om tilsynene skal stå om ikke altfor lang tid. I tillegg gjør vi det vi kan for å tilrettelegge forholdene for de som vil flytte til Haugesund. Det dreier seg om alt fra barnehageplasser til husvære for de ansatte og for lokaler til det nye direktoratet.
Det er snakk om flere hundre arbeidsplasser og behov for mye plass. Har dere det?
Det er ikke noe problem.