Intervjuet: Ber om tålmodighet
Vår reporter Hedda Bull-Hansen har snakket med Thore Johnsen, professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Stikkord: Urealistisk optimisme og tålmodighetens dyd. En ting er i hvert fall sikkert - begrepet «langsiktighet» har fått et helt annet innhold for Kari og Ola etter at de begynte å spare i fond.
Hvordan har utviklingen på aksjefond vært de siste 5 årene?
Isolert sett har utviklingen vært oppsiktsvekkende dårlig de siste 5 årene, med en nettoavkastning på cirka 1 prosent. Ser vi imidlertid på den siste tiårsperioden, har avkastningen faktisk vært noe høyere enn forventet: i overkant av 6 prosent.
Hva påvirker fondsavkastningen?
Som alt annet gjenspeiles også fondsavkastningen av det økonomiske helhetsbildet. Avkastningen er avhengig av aksjekursene og aksjekursen svinger stort sett i takt med de økonomiske konjunkturene. Er den internasjonale økonomien nede, gir fondene dårlig avkastning. Spesielt den amerikanske økonomien er toneangivende her.
Har markedsføringen av fond vært for aggressiv og lovt for mye?
Ja, kanskje det. Forvalterne har i hvert fall ikke vært flinke nok til å få kundene ned på jorda etter den eventyrlige oppgangen vi så på begynnelsen av nittitallet. På den annen side er det viktig å huske på at det til syvende og sist er den enkelte forbrukers ansvar å tolke og fordøye det han blir tilbudt. Mange mistet all kritisk sans i den eventyrlige oppgangen og lot seg forføre av fondselgernes frieri.
Har fondselgerne utnyttet folks uvitenhet?
Nei, det vil jeg ikke si. De er riktignok som alle andre selgere, og vil selvfølgelig vektlegge de positive sidene ved det produktet de tilbyr. Selgerne gir den informasjonen de skal, men blir jo selvfølgelig preget av sin rolle som nettopp; selgere. Likevel, norske kunder er alltid blitt gjort oppmerksomme på at det er en viss risiko knyttet til det å spare i aksjer. Jeg etterlyser imidlertid mer fargeløs informasjon fra uavhengige kanaler, for eksempel staten eller NRK.
Så du vil ikke si at bransjen har et etisk problem, at fondspusherne er mer opptatt av egen provisjon enn kundens avkastning?
Ikke et problem, men en utfordring. Det er en utfordring i å få nordmenn til å forstå at aksjesparing er risikofylt. Riktignok finnes det useriøse aktører også i denne bransjen, selgere med provisjonslønn som ikke har nok innsikt, kunnskap og erfaring. Jeg vil likevel påstå at de fleste selgere gir råd i beste mening og med en solid kompetanse som plattform.
Misfornøyde sparere får høre at aksjefond ikke vil gi avkastning før på lang sikt? Hva innebærer egentlig «lang sikt»?
Lang sikt vil si 5-10 år. Tidsrommet skal dekke mer enn en konjunkturbølge. Nå var imidlertid den forrige økonomiske oppoverbakken på nærmer 10 år, derfor må begrepet «lang sikt» muligens utvides litt denne gangen. Vi får bare smøre oss med tålmodighet, sette oss på gjerdet og vente på den neste oppturen.
Skuffende avkastning svir litt ekstra når forvaltningskostnadene er såpass høye som de er i Norge. Har du en forklaring på hvorfor fondssparing er dyrere i Norge enn i for eksempel Sverige?
Det svenske sparemarkedet er mer utviklet enn det norske med sterkere konkurranse og mer bevisste og kritiske sparere. Dessuten er det billigere å drive med fondsforvaltning i et større marked der det er flere likvide aksjer. Jeg synes likevel det er for dyrt her til lands. Forvaltningskostnadene kunne med fordel vært redusert fra de nåværende 2 prosent til 1-1.5 prosent. Men da måtte nordmenn innfunnet seg med at forvalterne ikke spilte en så aktiv rolle, ikke kjøpte og solgte så hyppig. Det er denne delen av virksomheten som koster.
Hva bør de som sitter på fond gjøre, slik som situasjonen er i dag?
Smøre seg med tålmodighet. Småsparere har en tendens til å hoppe på heisen for sent og hoppe av for tidlig, og på denne måten sitte på til kjelleren, men aldri til toppetasjen Venter de med å selge nå, kan de mest sannsynlig få gleden av den oppturen som forhåpentlig snart kommer.
Hva bør de som vurderer å plassere pengen sine i fond nå gjøre?
Vente. Vanligvis ville jeg rådet folk til å kjøpe i dårlige tider, men ikke sånn som situasjonen er nå. Den internasjonale økonomien er inne en høyst turbulent periode. Konflikten i Midtøsten, nedgangstider i USA - alt er svært usikkert.
Hvordan forventer du at aksjefondene vil utvikle seg frem mot 2010?
Vanskelig å spå om fremtiden, men all erfaring tilsier at konjunkturpila snart vil peke oppover. Tipper vi over de neste 8 årene vil oppleve en nettoavkastning på gjennomsnittlig 2-3 prosent. Basert på historiske data regnes dette som den normale avkastningen på aksjefond. Men som sagt - ingen kan spå om fremtiden.
Er fond en god spareordning?
Ja, den beste - om man er villig til å tenke langsiktig, altså 5 - 10 år frem i tid. Er man av den mer utålmodige typen, er nok pengemarkedsfond eller vanlig høyrentekonto et bedre alternativ.