Intervjuet: Bedre banker med utenlandske eiere?
Vår reporter Henrik V. Ebne har snakket med administrerende direktør Thomas F. Borgen i Fokus Bank om hvilke erfaringer han har gjort etter at Fokus ble overtatt av Danske Bank. Borgen er med sine 38 år for øvrig landets yngste leder for en storbank.
Hvordan er det å være filialbestyrer for en utenlandsk bank?
Det er veldig bra. Fokus Bank er fremdeles en egen juridisk enhet, som er heleid av Danske Bank. Og for å være ærlig har vi innsett at det er begrenset med synergieffekter å hente ved bankdrift på tvers av landegrenser, blant annet som følge av kulturforskjeller. Derfor satser Danske Bank på å bygge opp sterke organisasjoner i de ulike landene.
Vil det si at frykten for en utvanning av finansmiljøet i Norge som følge av utenlandske oppkjøp er overdrevet?
Ja, etter min mening handler det om å gjøre mer kompetanse tilgjengelig for kundene. Å ha dybdekompetanse for en liten bank, som Fokus med 1000 medarbeidere, er umulig. Etter overtakelsen har vi plutselig fått 17.000 nye kolleger i flere land. Dermed øker den totale kompetansen, slik at vi kan tilby det krevende kunder etterspør. Vi ruster også opp regionalt ved å legge miljøer med spisskompetanse nærmest mulig kundene. Danske Banks oppbygging av kompetanse inne fiskerinæringen, skjer derfor i Tromsø.
Betyr det at man må være stor for å overleve?
Ikke nødvendigvis. Jeg tror små sparebanker på mindre steder vil kunne fortsette å leve av å tilby enkle produkter til private kunder. Utfordringen vil nok først og fremst ramme mellomstore sparebanker. De nye kravene til kapitaldekning, som antagelig trer i kraft innen 2006, kan bli en tøft utfordring for disse bankene. Generelt tror jeg store og dyktige eiere er en fordel, uavhengig av om de er norske eller utenlandske.
Hvilke kulturforskjeller var mest fremtredende da Fokus Bank i Trondheim og Danske Bank i København skulle lære å leve sammen?
Danskene er mer systematiske i tenkemåten. Og alle beslutninger er veldig gjennomarbeidet, i motsetning til i Norge hvor askeladd-kulturen er noe mer utbredt. I tillegg er de veldig gode til å lytte, og de er langsiktige. Eierne er i tillegg meget resultatorienterte, men samtidig langsiktige. Dermed slipper vi å måtte ta kortsiktige hensyn, så lenge vi oppfyller målene som er satt på sikt.
Trønder-gründeren Bjørn Lyng sa opp sitt kundeforhold i Nordea da de ble kjøpt opp. Har dere opplevd at kunder har forsvunnet som følge av at viktige beslutninger nå fattes i København?
Nei, ingen av våre kunder har sagt opp som følge av at vi har fått nye eiere. Rett etter overtakelsen i 1999 spurte riktignok flere kunder om beslutningene skulle flyttes til København, og hvilke konsekvenser det ville få. Men i dag opplever de det tvert imot som positivt med nye eiere. Og fullmaktene til Fokus er de samme nå som tidligere. Lånetilsagn og andre beslutninger fattes faktisk raskere nå enn tidligere, blant annet som følge av at vi har fått mer kompetanse med i det nye styret.
Så kundene er etter din mening mer fornøyd enn tidligere?
Vi mener at fornøyde kunder er sikreste vei til lønnsomhet på sikt. Samtidig har en del kunder opplevd strengere krav. Danske Bank er eneste nordiske bank med AA rating for kredittverdighet fra Standard & Poor. Det forplikter å bli en del av et slikt konsern. Og som en konsekvens av dette har Fokus Bank solgt unna deler av låneporteføljen der prisen ikke står i forhold til risikoen. I tillegg har vi avviklet aktiviteter som ikke er kjernevirksomhet. For tolv måneder siden solgte vi oss ut av aksjer og eiendom. Strategien nå er å bruke alle ressursene på kundene.
Vel og bra for de store kundene. Men kan Fru Hansen fra Trondheim ta ut penger i Danske Banks minibanker i København uten ekstra gebyr?
Det vet jeg faktisk ikke, så det må jeg sjekke. Men idéen er jo god.
Er det noen sjanse for en ny bankkrise som kan tvinge frem mer konsolidering i bransjen?
Jeg tviler på at vi vil oppleve en ny bankkrise i Norge. Bankene tok lærdom på 90-tallet, og de står langt bedre rustet til å møte nedgangstider nå enn den gang. Men det er klart at en videre konjunkturnedgang vil påvirke bankenes resultater. I dagens marked kan det være smart å ta seg god tid, selv om målet fremdeles er å øke markedsandelen fra 5 til 10 prosent i Norge.
Hvor ofte er du i København?
Altfor sjelden. Jeg burde sannsynligvis reist nedover langt oftere. Men i stedet for at vi reiser til København, reiser de nye eierne nordover for eksempel i forbindelse med styremøtene som arrangeres 6 - 8 ganger årlig.