Inflasjonsfrykten øker
- Oljeprisen trakk opp til nye rekordnivåer og forsterket inflasjonsfrykten. Det bidro til oppgang i de amerikanske rentene og for dollaren. Gode detaljomsetningstall bidro ytterligere til dollarstyrkelse, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Dollar og renter opp
- Dollaren styrket seg i går etter at tallene for detaljomsetningen kom ut klart høyere enn ventet. Mot euro er styrkelsen på 0,6 prosent og mot yen hele en prosent siden i går morges. Også amerikanske renter steg markert i går, der ti-års statsrenter er opp 13 basispunkter siden i går. Oppgangen, både i renter og for dollaren må også ses i lys av dagens inflasjonstall for USA og frykt for at inflasjonen tiltar videre. I går kom det tall for importprisene som viste en kraftig vekst, også utenom olje. Markedet priser nå inn at rentebunnen er nådd og at renten vil økes med minst 25 basispunter i desember. Dollaren fikk også litt drahjelp mot euro ved at franske Credit Agricole rapporterte om vesentlige tapsavsetninger relatert til amerikanske subprime boliglån. Det indikerte at eurosonen ikke er så immune til problemene i USA og at lavere aktivitet også i Europa vil tvinge frem et rentekutt fra ECB. Oljeprisen satte igjen ny rekord med nesten 127 dollar per fat for WTI-oljen. Det bidro blant annet til at aksjene på den amerikanske børsen trakk litt ned. Høye oljepriser kan også være bakgrunnen for at den norske kronen har trukket litt sterkere mot euro siden i går morges, skriver Aamdal.
Svak realvekst
-Detaljomsetningen i USA falt med 0,2 prosent, men om bilsalget holdes utenom var det en økning på 0,5 prosent. Det var klart høyere enn ventet. Tallene er imidlertid ikke justert for prisøkninger, og halvparten av økningen kan knyttes til matvarer der prisveksten har vært høy. Også en kraftig vekst i bygningsartikler bidro. Denne gruppen svinger en del fra måned til måned, men trender kraftig ned og kan gi kraftig negativt bidrag neste måned. Utenom matvarer, bensin, biler og bygningsartikler var økningen på 0,3 prosent fra mars til april. Realveksten er dermed temmelig svak, fastslår DnB NOR Markets.
Døde markeder
- Sentralbanksjef Ben Bernanke foredro om likviditetspolitikken via videooverføring på Atlanta Feds årlige markedskonferanse. Han gav uttrykk for at tiltakene for å avhjelpe problemene i interbankmarkedene hadde hatt positive effekter. Det er likevel slik at forholdene i finansmarkedene fortsatt er langt fra normale, og at flere verdipapirmarkeder er døende. Det er fortsatt behov for å redusere gjeldsgraden, skaffe til veie ny kapital og styrke risikohåndteringen ifølge Bernanke. Det er prosesser som tar tid. Bernanke gav ingen nye signaler om rentesettingen.
Engelsk prissjokk
- I Storbritania spratt inflasjonen opp i 3 prosent i april. Det var det høyeste siden mars i fjor. Hvis avviket fra målet overstiger 1 prosentpoeng, må sentralbanken skrive brev til finansministeren for å redegjøre for situasjonen. Det er mye som tyder på at Mervin King kan begynne å disponere et slikt brev. I så fall kan ha redegjøre for sentralbankens dilemma, der farten i økonomien avtar, mens inflasjonen øker. Fortsatt økning i inflasjonen demper sjansen for flere rentekutt. I det britiske boligmarkedet faller prisene. En undersøkelse i går viste den svakeste boligmarkedsindikatoren siden undersøkelsen ble startet i 1978 og tyder dermed på at nedgangen i boligmarkedet vi lfortsette. Spørsmålet er da om forbruket vil følge etter, ifølge DnB NOR-analytikeren.
Svensk inflasjon
- I Sverige kom også inflasjonen ut høyere enn ventet. Kjerneinflasjonen steg med 2,4 prosent, noe som førte til at den svenske kronen styrket seg litt og at rentene steg. Riksbanken hevet renten i februar og har indikert en viss mulighet for ytterligere heving fremover. Oppgangen i inflasjonen innebærer at sannsynligheten for en heving til har økt. Vi tror likevel at rentetoppen på 4,25 prosent er nådd, mener DnB NOR Markets.
- På dagens kalender er det nok inflasjonstallene i USA for april som får mest oppmerksomhet, men også vareproduksjonstallene for eurosonen bør ses på, avslutter Kyrre Aamdal.