Inflasjonsfrykt styrker euro

Publisert: 21. mai 2008 kl 09.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Rekordhøy oljepris har tynget dollaren det siste døgnet. Høye oljepriser er med på å gi næring til inflasjonsfrykten. Tyske produsentpriser for april steg uventet mye, noe som også peker i retning av høyere inflasjon. Det er i så måte ikke noe som tyder på rentekutt fra eurosonen med det første og dermed styrker euroen seg. skriver seniorøkonom Camilla Vilan i DnB NOR Markets.
- I går fikk vi et par viktige nøkkeltall for Tyskland. Den tyske ZEW- indeksen falt fra -40,7 til -41,4. Konsensus hadde på forhånd ventet en oppgang til -37,5. Fallet kan tyde på at bekymringene for kredittkrisen og den sterke euroen tiltar. Selve indeksresultatet kom imidlertid noe i skyggen av uttalelser fra ZEW instituttets president, Wolfgang Franz. Franz sa han forventet at ECB vil heve rentene i nær fremtid. Årsaken til at han venter renteheving er den høye inflasjonen. Tyske produsentpriser steg for øvrig mer enn ventet i april, noe som peker mot høyere inflasjon og at ECB vil opprettholde en haukete tone. ifølge Viland.

Svekket krone

- Også fra USA fikk vi produsentpriser i går. Kjerneprisene steg med 0,4 prosent m/m, mot en ventet oppgang på 0,2 prosent. Total inflasjon kom imidlertid ut lavere enn ventet. Alt i alt ga tallene kun mindre reaksjoner i valutamarkedet. Større oppmerksomhet fikk den rekordhøye oljeprisen. På det høyeste ble et fat olje i går omsatt for i underkant av 130 dollar per fat. Den høye oljeprisen tynget i går amerikanske aksjemarkeder og dollaren. I morgentimene noteres EUR/USD til om lag 1,567. Fallende aksjemarkeder bidro til økt risikoaversjon. Dette fikk investorer til å gå ut av carry trades. Valutaer som JPY og CHF har dermed styrket seg det siste døgnet. Høyere risikoaversjon kan også være en forklaring på hvorfor den norske kronen har svekket seg over natten. Kronen omsettes i morgentimene til om lag 7,86 mot euro, skriver DnB NOR Markets.

Likviditetsproblemer

- Det norske markedet var i går også preget av Norges Bank sin melding om at de tilbyr kronelikviditet gjennom en valutaswap. Løpetid på swappen er fra 22. til 29. mai. Norske pengemarkedsrenter har steget i det siste på bakgrunn av likviditetsproblemer i markedet. Målet med tiltaket er å få pengemarkedsrentene ned. Budvinduet var åpent i går ettermiddag. Både norske banker og banker som er aktive i det norske pengemarkedet kunne delta. Totalt ble bankene tildelt USD 6,5mrd, mens det ble lagt inn bud for USD 9,6mrd. Vi mener det ikke ligger noen nye rentesignaler i tiltaket fra Norges Bank og tror rentetoppen er nådd i denne konjunktursykelen, mener DnB NOR-analytikeren.

Usikkerhet

- Fra Tyskland får vi i dag tall for bedriftstillitsindeksen, IFO. Undersøkelsen dekker mer enn 7000 tyske selskaper og sees på som en viktig indikator for utviklingen i tysk økonomi. Forrige måned falt indeksen fra 104,8 til 102,4. Nedgangen var større enn ventet og sendte euroen svakere. Denne gangen ventes en videre nedgang til 102, men usikkerheten er stor og utfallet vil kunne gi utslag i valutamarkedet. Både Bank of England og Fed offentliggjør i dag referatene fra deres siste rentemøter. Referatene vil studeres med lupe etter nye signaler for videre rentesetting og vil kunne være med på å prege utviklingen for GBP og USD i dag. På dagens agenda star også norske BNP-tall for første kvartal. I fjerde kvartal økte fastlands-BNP med 0,9 prosent k/k. Årsveksten ble i snitt i 2007 hele 6,0 prosent. For første kvartal venter Norges Bank og konsensus en vekst i fastlands-BNP på 0,7 prosent. Vi er noe mer pessimistiske og anslår vekst på 0,4 prosent k/k. Dersom vi får rett kan dette slå negativt ut for den norske kronen, påpeker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen