Inflasjon styrker kronen
- Kjerneinflasjonen tiltok mer enn ventet og sendte den norske kronen sterkere. Trichet uttrykte i går bekymring for de store valutasvingningene, noe som bidro til å svekke euroen. Vedvarende kreditturoligheter styrker den japanske yenen og spekulasjonene rundt hvorvidt den japanske sentralbanken vil intervenere øker, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Norsk inflasjon
- Den norske kjerneinflasjonen tiltok mer enn ventet, til 2,2% i februar, det høyeste siden september 2002. Som ventet steg matprisene mye, men det var også en rekke andre varer og tjenester som bidro til at inflasjonen ble høyere enn forventet. Oppgangen i KPIJAE var også klart høyere enn Norges Bank så for seg i oktober. Tallet tilsier derfor at sannsynligheten for at renten vil bli satt videre opp har økt. Vi holder fast ved vår prognose om at det er mest sannsynlig at renten vil bli hevet i juni, men sannsynligheten for at renteøkningen kan komme tidligere har tiltatt. Den norske kronen styrket seg med ca 4 øre mot euro og 3 øre mot dollar umiddelbart etter tallene. I morgentimene omsettes EUR/NOK rundt 7,90 og USD/NOK rundt 5,14.
Britisk inflasjon
- Britiske tall for veksten i produsentprisene holder seg på svært høye nivåer og indikerer dermed at prispresset er høyt også i England. Bank of England står som kjent overfor et dilemma der høyt inflasjonspress taler for å sette rentene opp, mens svakere vekstutsikter taler for å sette renten ned. Sentralbanken sa i sin forrige inflasjonsrapport at de vurderer risikoene på inflasjonen til å være balanserte, mens de så nedsiderisiko på veksten. Som et resultat venter man at renten vil settes videre ned. Alt annet like, taler imidlertid gårsdagens tall for at BoE ikke har det travelt med å sette renten videre ned. På bakgrunn av tallene styrket det britiske pundet seg mot blant annet dollar. Valutaen har imidlertid senere falt tilbake og omsettes i morgentimene rundt 2,007 mot dollar og 10,3 mot den norske kronen
Svensk inflasjon
- I dag er det svenskene som skal legge frem inflasjonstall. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,1%. Dette var lavere enn hva konsensus og Riksbanken hadde lagt til grunn, men mye av avvikket skyldtes en endring i den underliggende varekurven. Denne gang venter vi et utfall på kjerneinflasjonen på 2,2% å/å. Dette er tråd med konsensus sin forventning. Inflasjonstallene bidrar ofte til bevegelser for den svenske kronen, noe vi også venter vil være tilfelle i dag.
Europeisk inflasjon
- Presidenten for den europeiske sentralbanken, Jean Claude Trichet var i går ute og uttrykte bekymring for de store valutabevegelsene vi har sett den siste tiden. Han sa "Excessive volatility and disorderly movements...are undesirable for economic growth". Videre sa han: "I have noted with extreme attention the statement of the U.S. authorities reaffirming that a strong dollar is in the interest of the U.S. economy." Uttalelsene sendte euroen noe svakere mot dollar. EUR/USD noteres nå til omkring 1,535.
Risikoaversjon
- Det verserte i går rykter om at Bear Sterns hadde likviditetsproblemer. Dette bidro til frykt for store tap i kredittmarkedene og økt risikoaversjon. Dermed var det duket for en sterkere japansk yen. Valutaen ble i går notert til det sterkeste nivået mot dollar på åtte år. (101,42) Spekulasjonene rundt hvorvidt japanske myndigheter vil intervenere i markedet for å beskytte den japanske eksportsektoren har de siste dagene tiltatt. Forrige gang den japanske banken intervenerte var mars 2004. USD/JPY ble da omsatt for omkring 108,60. Den japanske finansministeren sa tidligere i dag at regjeringen følger nøye med på valutabevegelsene. Markedet oppfatter imidlertid fortsatt en intervensjon fra japanske myndigheter som lite sannsynlig. Valutakrysset noteres i morgentimene til om lag 101,9, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.