Inflasjon på agendaen
- Amerikanske obligasjonsrenter steg i går i tråd med oppgangen i aksjemarkedet. Dollaren stryket seg mot japanske yen og sveitsiske franc, men svekket seg mot euro. Også pundet er svakere mot euro. Norske kroner har styrket seg 2-3 øre siden fredag morgen, og mot dollar er kronen om lag fem øre sterkere, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Aksjer og renter opp
- I USA steg DJIA med 1 prosent og S&P's 500 med 1,1 prosent, drevet av flere gode selskapsnyheter. En av disse nyhetene var obligasjonsforsikringsselskapet MBIA, som la frem et tap på 2,4 milliarder dollar for første kvartal etter kraftige nedskrivninger av eksponeringen mot subprimerelaterte obligasjoner. Dette var likevel bedre enn markedet hadde ventet, og MBIA aksjen steg 12 prosent. I obligasjonsmarkedet steg rentene noe, særlig for de kortere løpetidene. I løpet av den amerikanske handelssesjonen steg 2-års statsrenter med vel 5 basispunkter. Det førte til at kurven flatet vel mye ut og lange renter tok seg dermed opp mot slutten av dagen. Oppgangen i aksjemarkedet og i lange renter var trolig et uttrykk for at aktørene tok på seg noe mer risiko. Det speilet seg også i valutamarkedet, der lavrentevalutaene falt mot valutaer med høyere renter. Dermed så vi en styrkelse av dollaren mot japanske yen og sveitsiske franc, men også sterkere euro, australske dollar og new zealandske dollar mot amerikanske dollar, ifølge DnB NOR Markets.
Inflasjonsproblem
- Fredag la Statistisk sentralbyrå frem konsumprisindeksen for april. Den viste en kjerneinflasjon på 2,4 prosent, mot 2,1 prosent i mars. Dette var 0,1 prosentpoeng høyere enn vi og konsensus hadde ventet, men månedsveksten ble som anslått. Avstanden til Norges Banks inflasjonsbane har dermed økt. Faktisk kjerneinflasjon er nå 0,2 prosentpoeng over Norges Banks anslag i forrige Pengepolitiske Rapport. Ser vi nøyere på tallene, er nå innenlandsk kjerneinflasjon hele 3,6 prosent. Dersom den importerte kjerneinflasjonen blir positiv fra aprils minus 0,4 prosent, så nærmer vi oss et inflasjonsproblem i Norge. Det førte til at 3-måneders FRA-kontraktene steg med 8-10 basispunkter. Kronen styrket seg imidlertid kun 1-2 øre, og svekket seg noe i timene etterpå. I løpet av gårsdagen ble imidlertid kronen notert til en kurs under 7,82 EUR/NOK, men har siden trukket opp til området 7,85 EUR/NOK, skriver analytiker Kyrre Amdal.
Konjunkturomslag
- SSB la også frem ordretall for norsk industri i første kvartal. Tallene viste en markert nedgang i ordretilgangen, også for eksportordrene. Her er det helt klare tegn på konjunkturomslag, noe som også støttes at nedgangen i konjunkturbarometeret. Fortsatt er imidlertid ordrereservene høye, og tilgangen er stadig høyere enn leveransene, påpeker Aamdal.
Investeringsveksten dempes
- På fredag la Den europeiske sentralbanken frem sin undersøkelse av bankenes kredittvilkår. Undersøkelsen viser at kredittvilkårene er strammet ytterligere til, med en større netto tilstramming for store relativt til små og mellomstore bedrifter. Tilstammingen skjedde særlig gjennom høyere marginer. Det er ikke uventet etter at de store tapene i banksektoren har økt kravet til å styrke inntjeningen. Undersøkelsen tydet også på at bedriftenes kredittetterspørsel har avtatt, noe som kan tyde på at investeringsveksten dempes, skriver DnB NOR Markets.
Trichet advarer
- I et foredrag i Milano i går advarte sentralbanksjefen i ECB, Jean-Claude Trichet, mot å undervurdere risikoen fra den finansielle uroen og viste til at det fortsatt skjer en nedjustering av gjeldsgraden og en reprising av risiko. I lys av økt oppmerksomhet om inflasjonsrisikoen bidrar dette til å balansere bildet. I Kina økte inflasjonen fra 8,3 prosent i mars til 8,5 prosent i april. Det var likevel litt lavere enn i februar (8,7 prosent) som var toppen siden 1996. Det positive i tallene var tegn til at matvareprisene hadde falt, skriver Kyrre Amdal.
Nye nøkkeltall
- I dag kommer det inflasjonstall for Sverige og detaljhandelstall i USA. Dessuten foredrar Bernanke om likviditetpolitikken, avslutter DnB NOR-analytikeren.