Inflasjon gir renteoppgang
- Den største overraskelsen i de amerikanske tallene i går var Empire State indeksen som økte langt mer enn ventet. Delindeksene viser imidlertid et klart svakere bilde, og tallene kan være påvirket av påsken. Produsentprisene viste en oppgang på 1,1 prosent i mars. Dette var langt høyere enn anslått. Korrigert for mat og energi steg produsentprisene med 0,2 prosent - som ventet på forhånd. De lange rentene trakk opp og dollaren styrket seg noe etter tallene. Tiårs statsrente steg med rundt 12 basispunkter. i løpet av gårsdagen. I går kveld kom NAHB-indeksen (stemningsindeks for boligbyggerne) som ble liggende uendret på 20, og ukentlig forbrukertillit som sank til nytt lavmål. I dag kommer konsumprisindeksen for mars. Det er ventet en oppgang på 0,3 prosent, mens kjerneinflasjonen ventes å øke med 0,2 prosent. Også industriproduksjonen for mars slippes i ettermiddag, og i kveld kommer Fed med sin Beige Book - som vanlig to uke før rentemøtet. Rapporten vil ventelig tegne et relativt dystert bilde av økonomien. FEDs Yellen og Plosser skal dessuten på talerstolen i ettermiddag, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.
- Det var ellers enkelte positive nyheter fra det amerikanske finansmarkedet i går. State Street fikk et resultat på 1,4 dollar per aksje - bedre enn ventet på forhånd. Omsetningen var også større enn anslått for første kvartal. I tillegg kjøpte Temasek, et statlig fond i Singapore, aksjer for 600 millioner dollar i Merrill Lynch. For øvrig påpekte OECD at deres estimat for tapene i subprime krisen er 350-420 milliarder dollar - langt lavere enn de 945 milliarder dollar IMF gikk ut med i sin rapport i forrige uke, påpeker Magnussen.
- Den tyske ZEW-indeksen skuffet i april. Fremtidsutsiktene ble betydelig nedjustert, mens vurderingen av dagens situasjon var stabil. Nedgangen viser at finansanalytikerne (respondentene i denne undersøkelsen) er mer bekymret enn industrilederne (jf. Ifo-indeksen). Trolig er det kombinasjonen av finanskrisen og den sterke euroen som har fått indeksen til å snu i negativ retning igjen etter to måneder med bedring. I dag kommer KPI for eurosonen i mars.
- Britisk inflasjon i mars havnet noe lavere enn ventet, på 2,5 prosent, men vil trolig ta seg videre opp i april. Den såkalte RICS-undersøkelsen (basert på rapporter fra taktsmenn) som kom i går viste at utsiktene for boligmarkedet er dystre. Indeksen for prisutviklingen havnet på det laveste siden undersøkelsen begynte i 1978 - og den er nå konsistent med et prisfall på rundt 10 prosent. Den svake undersøkelsen tilsier utvilsomt at det er behov for ytterligere rentenedgang. Pundet svekket seg på tallene og nådde i går formiddag det et nytt rekordlavt nivå mot euro. I norsk regning handles pundet nå rundt 9,84. I dag kommer arbeidsmarkedsrapporten for mars.
- I det svenske budsjettet for 2008, som ble lagt frem i går, legger myndighetene til grunn at renten vil bli liggende på dagens nivå (4,25 prosent) i flere år. Finansminister Borg uttalte at Sverige hører med til de landene som klarer seg beste i den internasjonale avmatningen. Likevel ble prognosene for BNP-veksten nedjustert, til henholdscis 2,1 prosent i år og 1,8 prosent neste år - godt under det som er konsensus blant analytikerne. Kronen svekket seg noe etter budsjettfremleggelsen, men har styrket seg noe over natten og handles nå rundt 9,3870 mot euro.
- Oljeprisen når stadig nye høyder. Brent blend for levering om 1 måned prises nå rundt 111,7 dollar per fat. Statsminister Brown, som skal besøke president Bush i dag, uttalte i går at han vil forsøke å initiere en plan for å få oljeprisen ned. Tanken er å legge mer press på OPEC for å få organisasjonen til å øke sin produksjon. Oppgangen i oljeprisen ser ikke ut til å ha hatt særlig betydning for kronekursen de siste dagene. Gjedrems tale, som vi omtalte allerede i gårsdagens rapport, ble utsatt og kommer kl 08:45 i dag. Våre kommentarer fra i går står ved lag, avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.