Ikke så godt nytt år likevel?
- Den svake ISM-indeksen utløste yen- og gull-rally, mens oljeprisen for første gang nådde $100 fatet. Den norske kronen svekket seg, dog uten at vi har noen gode forklaringer å tilby, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Dramatikk
- Nok av dramatikk i går. I valutamarkedene trakk den japanske yenen kraftig opp, mens vi på råvaremarkedene så nye rekordnoteringer for både gull og olje. Katalysatoren for det tidvis paniske markedet var ISM-indeksen for industrien, som kom ut betraktelig svakere enn det markedet hadde ventet på forhånd. På 47,7 er indeksen nå på sitt laveste siden april 2003 og det er første gang siden januar i fjor at indeksen ligger under 50 - et tegn på at industriproduksjonen faller. Som et resultat av den dårlige industriindeksen svekket dollaren seg betydelig mot både euro og yen, men tok seg senere noe inn igjen, særlig mot førstnevnte. Møtereferatet fra FED ga ikke store markedsreaksjoner, konstanterer Orskaug.
Rally
- Det at den japanske yenen styrket seg såpass kraftig i går var et uttrykk for at investorer trakk seg ut av risikable posisjoner og reverserte carry trade-posisjoner. Ytterligere tegn på det samme fikk vi ved at prisen på gull nådde et nytt rekordnivå - på 861,1 dollar per unse. Ellers i råvaremarkedet gikk det også hardt for seg: WTI olje ble for første gang notert til 100 dollar per fat, etter sigende på en enkelthandel mellom to uavhengige tradere på NYMEX-børsen. Samlet steg oljeprisen 3-4 dollar i går, delvis på grunn av den svakere dollaren, men også på grunn av forventninger om lavere lagerbygging i USA og politisk uro i Nigeria og Algerie. I morgentimene i dag handles Brent-oljen for i underkant av 98 dolllar per fat, ifølge DnB NOR Markets.
Pund i bunn
- Det britiske pundet svekket seg også i går og noterte en ny bunnrekord mot euroen. Pundet har fått hard medfart den siste tiden på bakgrunn av at den britiske økonomien har kjølnet kraftig på kort tid. I går fikk vi CIPS-indeksen for industrien i desember, og heller ikke denne bar bud om snarlig bedre tider i vente. I morgentimene i dag handles pundet på rundt 0,742 mot euroen.
Mystisk kronesvekkelse
- I løpet av dagen i går svekket den norske kronen seg jevnt og trutt uten at vi helt vet hvorfor. Den høyere oljeprisen burde isolert sett ha ført til en sterkere krone. Til sammenligning fikk vi relativt svake tall for norske boligpriser i desember, som veide i motsatt retning (selv om boligprisene svært sjelden er retningsgivende for kronen). En alternativ forklaring er at likviditeten i kronemarkedet var dårlig i går, noe som gjerne fører til at kursutslagene blir større enn ellers. Men heller ikke dette er en tilfredsstillende forklaring. Utover ettermiddagen og kvelden hentet kronen seg inn igjen, noe som tydelig indikerer at det ikke lå noe grunnleggende bak kronesvekkelsen tidligere på dagen, skriver Bjørn-Erik Orskaug.
Nye svingninger
- I dag får vi færre spennende nøkkeltall enn i går, men vi kan likevel ikke utelukke store markedsutslag. ADP-tallene fra USA vil gi en god indikator på de amerikanske payrolls-tallene for desember som kommer i morgen. Særlig vil markedet være på vakt mot ytterligere tegn på gjennomslag fra boligmarkedskrisen til resten av økonomien - slik ISM-indeksen signaliserte i går. Vi får også ukentlige tall for førstegangssøkende samt tall for bilsalget i desember. Sistnevnte ventes å falle. I Tyskland får vi arbeidsledighetstall for desember og konsensusforventningene heller mot videre fall. Arbeidsmarkedet i Tyskland strammes til og i går kom det statistiske sentralbyrået i Tyskland med et foreløpig estimat for 2007 i sin helhet som viste den kraftigste sysselsettingsveksten siden 2000, avslutter DnB NOR Markets.