Ikke la deg flå av fondsforvalterne!

Publisert: 31. juli 2002 kl 12.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28
Nordmenn sparer i fond som aldri før, og mediene er fulle av tips om beste og dårligste fond denne uken, sist år og herfra til evigheten. Det hjelper ikke, for har du først satset sparepengene i et fond, er det rådyrt å skifte fond. Norske fondsforvaltere utnytter folks uvitenhet, og tar seg mye bedre betalt enn kollegene i Sverige og USA. Dessuten tar forvalterne alltid topp betaling, selv når de gjør en elendig jobb. Og vil du bytte til noen som gjør det bedre, fører høye salgs- og kjøpsprovisjoner gjerne til at vinningen går opp i spinningen.
«Putt sparepengene i våre fond, og glem dem i minst fem år! er rådet forvalterne gir». Dessverre stemmer dette. Og forvalternes provisjoner er en av hovedårsaken til at det er slik.
UMODNE KUNDER
- Det norske markedet for fondssparing er mindre modent enn i Sverige. Man kan kanskje si at forvalterne utnytter folks manglende kunnskaper til å melke markedet, sier administrerende direktør Ketil Myhrvold i selskapet Morningstar Norge, som lever av å strukturere fondsinformasjon og rangere ulike fond.
Saken fortsetter under annonsen

Og det er bare å innse at svenskene ligger langt foran oss når det gjelder fondssparing, noe som gir bevisste kunder. Dermed blir konkurransen hardere, slik at forvalterne hele tiden må skjerpe seg for å beholde kundene. Norske forvaltere ser naturlig nok annerledes på saken.
- Det er ikke Norge som er dyrt. Det er Sverige som er ekstra billig internasjonalt sett, sier Jan B. Penne som er administrerende direktør i DnB Investor. Han er også uenig i at forvalterne utnytter sparernes uvitenhet.
- Folk vil gjerne ha rådgivning, og kjøpsprovisjonen er ment å skulle betale rådgiverne, sier Penne. Men også folk som vet hva de vil ha og kjøper via nettet, må betale samme provisjon hos norske forvaltere. Dette forklarer Penne på denne måten: - Prisen er den samme for å hindre at folk går til en rådgiver, tar med seg gratis råd og så kjøper billigere selv via nettet, sier han.
Saken fortsetter under annonsen
Likevel er det ikke alle råd som er det er verdt å betale like mye for.
- Dagens prising av fondshandel gagner ikke sluttbrukerne. Spesielt tegningsprovisjonene er for høye. At forvalterne tar seg godt betalt hvis de gjør en god jobb er for så vidt greit. Men mange forvaltere markedsfører seg og tar betalt for noe annet enn det de egentlig tilbyr, sier Magne Solberg som er administrerende direktør i nettmeglerfirmaet E*Trade som nå satser på salg av fond i tillegg til aksjer.
Det er uansett mye å spare for kunder som våger å stole på seg selv.
KUNNSKAP ER PENGER
Saken fortsetter under annonsen

Første bud er ikke å glemme sparepengene i fem år, slik fondsforvalterne oppfordrer til. Følg i stedet med på utviklingen underveis, og ta heller bryet og kostnadene med å skifte fond, hvis fondet du har valgt havner på bærtur.
- Følg opp investeringene dine hele tiden! råder Myhrvold. Og skal du bytte fond er det viktig å plassere pengene slik at det faktisk er mulig å bytte mellom ulike fond uten å bli flådd. Provisjonene ved kjøp og salg kan raskt spise opp hele avkastningen, spesielt hvis fondet gjør det dårlig, og det er jo gjerne da man vil skifte. Endring av risikoprofil eller tidshorisont er andre grunner til å bytte. Mange fondsforvaltere tilbyr gratis bytte av fond internt.
Vil du bytte til andre leverandører, må du som regel betale både salgs- og kjøpsprovisjon.
Saken fortsetter under annonsen
Å sette seg inn i prising, risikoprofil og avkastning i ulike fond hos ulike forvaltere, er svært lønnsomt. Og det lønner seg å stole på seg selv. Ikke alle rådgivere er like uavhengige som de liker å gi inntrykk av. De lever tross alt av kjøpsprovisjonen.
På nettet kan du like gjerne finne den informasjonen du trenger selv - helt gratis. Hvorfor skal du betale dyre provisjoner for å sponse folk som velger å snakke med en eller annen rådgiver?
BILLIG OG BRA
Internett endrer spillereglene også for fondshandel. De fleste forvalterne har store avdelinger for telefonsalg og rådgivning, som nettkundene er med på å betale for. Selv om det er rett og rimelig at du belønnes når du gjør hele jobben selv via Internett, så må du fremdeles betale samme provisjon hos de fleste forvalterne. Og små prosenter blir veldig mange kroner i løpet av få år, når det regnes rentesrente. Dette gjør at billige fond som regel er like lønnsomme som dyre fond, noe som bekreftes av undersøkelser fra utlandet. I Norge er det ikke utført lignende undersøkelser, opplyser Verdipapirfondenes Forening.
Saken fortsetter under annonsen

Men det er uhyre vanskelig å gjøre det bedre enn indeksene over tid. Sagt på en annen måte; det kreves en ekstremt dyktig eller heldig forvalter for å gjøre det bedre enn for eksempel totalindeksen på en av børsene. Likevel har så godt som alle norske forvaltere som mål å slå indeksene. Noen har klart det en stund, men over tid vil de fleste forvalterne havne omtrent på snittet for børsene som helhet, med mindre de har tilgang på innsideinformasjon. Ekstra risiko kan også slå positivt ut en stund. Men før du flytter sparepengene til den forvalteren som har gjort det best siste måned, er det en del ting å vurdere. Avkastningen må alltid vurderes sammen med risikoen, kostnadene og tidshorisonten. Det er lett å se bare på avkastningen og glemme at høy risiko gjør at det like gjerne kunne stått minus foran avkastningstallet. Dagens oppfordring fra forvalterne om å spare og glemme pengene i årevis er likevel et dårlig råd.