I grenseland
Å skille lovlig og ulovlig virksomhet, er et av kjernespørsmålene i MLM. Dessverre har vi ikke vært i stand til å gi noe klart svar. Men spørsmålet har vært vurdert av Lotteritilsynet, som kom til at jusen er uklar. Forbrukerombudet har også engasjert seg.
- Vi har bedt Barne- og familiedepartementet om å utrede en mer direkte lovregulering, sier seksjonssjef Magne Eek hos Forbrukerombudet. Det er nemlig Barne- og familiedepartementet som er øverste myndighet i forbrukerspørsmål.
VIL TA TID
- Vi holder på med dette i samarbeid med Kulturdepartementet, som er ansvarlig for lotteri- og markedsføringsjusen. Men det er et omfattende arbeid som vil ta tid, sier informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg i Barne- og familiedepartementet.
I Lotteritilsynet jobber man også med saken. Og informasjonsrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet har følgende definisjoner:
- Pyramidesalg betyr at man tjener penger ved å verve nye medlemmer. Definisjonen av nettverkssalg er mer uklar, sier han. Saksgangen er derimot klar:
- Politiet sender mulige brudd på lotteriloven til Lotteritilsynet. Vedtak fattet hos oss, kan så overprøves av Lotterinemnda. Kulturdepartementet er siste instans. De kan ikke fatte vedtak i enkeltsaker, men kun legge generelle føringer på Lotterinemnda, forklarer Timberlid som også har bedt sitt overordnede departement om klarere regler.
Å vite om man involverer seg i ulovlig virksomhet er derfor ingen enkel oppgave.
VANSKELIG SKJØNN
- Elementet av pyramidesalg vil være avgjørende. Selges det produkter i systemet og i så fall hvilke? Tjenes pengene i hovedsak på salg av produkter eller verving av nye medlemmer? Uansett svar blir det et spørsmål om skjønn med dagens lovverk, sier Roar Østby som er førstestatsadvokat i Økokrim.
Direktesalgsforbundet, som organiserer flere av de største og mest seriøse aktørene, advarer også mot opplegg preget av hemmelighetskremmeri.
En annen gråsone er om de som involverer seg i nettverkssalg, skal betraktes som forbrukere eller næringsdrivende.
- Formelt er de næringsdrivende, men Forbrukerombudet mener likevel at de bør ha krav til beskyttelse i henhold til forbrukerlovgivningen, så lenge det er vanlige mennesker som deltar i disse systemene, sier Eek. Dessverre finnes det ingen dommer som stadfester dette synet. Kombinert med uklar jus, betyr det at det nærmest er fritt frem for spekulative opplegg. Derfor gjelder det å være på vakt og vite at det kan bli dyrt å involvere seg i denne bransjen.