Hva sier Ben?

Publisert: 4. mars 2008 kl 08.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- ISM-indeksen for februar falt under 50, men havnet nær forventningene og skapte ingen markedsreaksjoner av betydning. Nå rettes fokus mot Bernankes tale i ettermiddag, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets.
- Utslagene i valutamarkedet har det siste døgnet vært relativt små. Dollaren svekket seg litt mot euro i går ettermiddag, men hentet seg inn igjen over natten og EUR/USD handles nå i underkant av 1,52.

Warren Buffett

Storinvestor Warren Buffets uttalelser om at USA nå er i resesjon, at nedturen blir markert og at aksjer ikke er billige kan ha tynget markedene noe. Han sa også at tilbudet om å støtte de tre store forsikringsgarantistene ikke gjelder lenger. Lange amerikanske renter trakk litt oppover i går, mens aksjemarkedet viste en tilnærmet flat utvikling i USA. Nikkei har utviklet seg sideveis i natt, ifølge DnB NOR.

Som forventen

- ISM-indeksen for februar havnet svært nær forventningene, og skapte dermed ingen umiddelbare markedsreaksjoner. Fortsatt gode utsikter for eksport hindret et større fall, men delindeksen for sysselsetting falt til det laveste siden juni 2003. Tallene for utgifter til bygg og anlegg (construction
spending) fall mye mer enn ventet i januar (1,7%). Nedgangen var den største siden januar 1994
og viser at også markedet for næringsbygg nå rammes. Det kommer ingen viktige tall for
amerikansk økonomi i dag, men det er flere Fed-taler på agendaen, påpeker Knut Margnussen.

FED-taler

- Bernanke skal snakke om hvordan man kan redusere tvangsinndrivelser (foreclosures) i boligmarkedet, mens Mishkin skal snakke om de økonomiske utsiktene. Markedet vil jakte på nye signaler om rentesettingen to uker før neste rentemøte (18. mars) og talene kan dermed påvirke så vel dollarkursen som renteutviklingen.

Saken fortsetter under annonsen

"Haukete" i Australia

- Den australske sentralbanken hevet i natt renten til 7,25% - det høyeste siden 1996 - i et forsøk på å dempe inflasjonen. Aussie dollar svekket seg likevel i etterkant, siden tonen fra sentralbanken var mindre "hawkish" enn ventet. Det antas at den kanadiske sentralbanken vil
sette rentene ned fra 4,0% til 3,5% i dag, men enkelte tror kuttet kan bli mindre. Renten ble også satt ned på det forrige møtet i januar.
- Viktigste tall fra eurosonen i går var flashestimatet på inflasjonen i februar. Det viste uendret takt fra januar (3,2%) - som ventet på forhånd. Dette bekrefter at inflasjonen holder seg høy og vil kunne hindre at renten settes ned av den europeiske sentralbanken (ESB) med de første. Vi venter at renten blir senket først utpå høsten, skriver DnB NOR-analytikeren.

Nøkkeltall

- I dag kommer BNP-veksten for fjerde kvartal med detaljer,
noe som vil tydeliggjøre hva som førte til at veksten bremset opp i dette kvartalet. Etter syv måneder med fall, steg boligprisene (sesongjustert) her hjemme med 0,4% i februar. Spørsmålet er om dette indikerer at perioden med fall er over, eller om det kun er et midlertidig
oppsving. Våre prognoser tilsier at boligprisene skal videre opp, basert på gode fundamentale faktorer, for eksempel lav ledighet. Det er likevel trolig for tidlig å konkludere med at perioden med
fall er over. Undersøkelsen av industriens investeringsplaner viser at selskapene har oppjustert sine estimater for 2008 ytterligere fra november til februar. Det ser dermed ikke ut til at svakere internasjonale utsikter og en sterkere krone så langt har dempet investeringslysten. Kronen har styrket seg styrket seg en del mot de fleste valutaer det siste døgnet. Høy oljepris og utsikter til økende rentedifferanser tilsier at denne utviklingen vil fortsette i tiden fremover.
- I Sverige fikk vi i går et oppløftende tall for PMI, dvs. industriens forventninger, som økte fra 53,6 i januar til 56,9 i februar. Den svenske kronen har styrket seg litt over natten og EUR/SEK handles nå rundt 9,3550, avslutter Knut Magnusse i DnB NOR Markets.