Høyt og populært
Det er stor forskjell på å bo i høyhus i sentrum og utenfor sentrum. Men det er mange likheter i kvalitetene ved å bo i høyhus øst i Oslo sentrum og vest i Oslo sentrum. Beboerne har også klare oppfatninger om hva de verdsetter ved bomiljøet, viser Karine Denizou og Marit Ekne Ruud i Norges byggforskningsinstitut prosjektrapport om å bo i høyhus. De har tatt for seg Enerhaugen borettslag og Westye Egebergsgate 1-4, som er henholdsvis øst og vest i Oslo sentrum.
Beboerne på begge stedene ser på området som viktigere enn selve huset.
- Grønne arealer og avstand til byen er viktig for trivselen. Det er viktig å vite at utearealene er der, og ha muligheten til å se på grønt. Et morsomt funn er at beboerne er glad i høyhus som boform, men det er kun i sentrum. De vil ikke bo i høyhus utenfor sentrum, sier Karine Denizou i Norges byggforskningsinstitutt.
FAVORITTETASJE
Det er ikke full enighet om hvor høyt et hus må være for at det skal kalles et høyhus.
- Det er relativt. Noen mener syv etasjer, mens andre mener ti etasjer, sier Marit Ekne Ruud. Westye Egebergsgate er på åtte etasjer, mens de høyeste blokkene i Enerhaugen borettslag er 15 etasjer.
Det er forskjell på hvor høyt opp beboerne ønsker å bo i de undersøkte høyhusene.
- I Westye Egebergsgate er toppetasjen uten tvil den mest ettertraktede, fordi den allierer mange fordeler: ingen over seg, enkel tilgang til takterrasse, begrenset høyde og utsikt. På Enerhaugen ser vi derimot at mange ønsker å flytte høyere opp, men ikke øverst, skriver Denizou og Ruud i rapporten. Idealområdet er mellom fjerde og niende etasje. Beboerne ønsker utsikt, men ønsker ikke å miste kontakten med bakken.
HVEM BOR DER
Både i Westye Egebergsgate 1-4 og i Enerhaugen borettslag er det mange enslige. Ifølge undersøkelsen er de som flytter inn i Westye Egebergsgate 1-4 ofte unge enslige eller skilte i gruppen 40 til 60 år. Det er få barnefamilier i blokkene, og foreldre med barn flytter ut når ungene blir seks år. Det er ingen tenåringer bosatt der.
Forskerne ble overrasket over den høye andelen enslige menn mellom 40 og 60 år på Enerhaugen. Ifølge en av informantene er det 20 prosent homofile i borettslaget.
- På en av gangene vi har besøkt er det seks leiligheter hvor det bor homofile, hvorav et kvinnepar, skriver Denizou og Ruud i rapporten. De har også inntrykk av at beboerne tipser venner og bekjente om ledige leiligheter med det resultat at er det kommet en, så kommer det flere.
Forskerne beskriver Enerhaugen som en hvit enklave i en farget bydel. Med en stabil kjerne som har planer om å bo i høyhuset hele livet.
Begge områdene har stabile bomiljøer, men det skjer en naturlig utskiftning av beboere når de gamle dør. Westye Egebergsgate er 25 år eldre enn Enerhaugen, og utskiftningsprosessen har derfor startet tidligere der.
HØY TRENDFAKTOR
Forskerne konkluderer med at omdømmet til høyhuset har gjennomgått en forandring siden slutten av 60-årene. Nå forbindes det med status å bo i høyhus. Boformen oppleves som urban og kontinental. De spør seg om det er en forlengelse av kafékulturen.
- Boformen verdsettes av ressurssterke unge mennesker som ser kvaliteter ved det å bo sentralt og kunne benytte de tilbudene som byen gir. Det er også en attraktiv boform for andre grupper som middelaldrende og eldre som også verdsetter uavhengighet når det gjelder transportmidler, sentralitet og utsikt, lyder de avsluttende kommentarene i rapporten.
SPESIALISERT MEGLER
Meglerfirmaet Ellen C Borgenheim AS har siden 1986 solgt nesten 150 leiligheter i Westye Egebergsgate 1-4, som består av i underkant 300 leiligheter.
- Da vi etablerte oss, var vi de eneste eiendomsmeglerne i området. Plasseringen av kontoret ble valgt midt mellom Westye Egebergsgate 1-4 og regjeringskvartalet, hvor mange av gårdens beboere og interesserte kjøpere jobber, sier statsautorisert eiendomsmegler Knut Krogh i Ellen C Borgenheim AS. Han anslår at 40 prosent av omsetningen kommer fra leilighetssalg i gården.
Han trekker frem deres kunnskap om borettslaget, måten de gjør tjenester sine kjent på og deres matchprogram som viktige årsaker til deres dominans.
- Vi prøver å matche de som ikke når opp i visningsrundene med nye ledige leiligheter i sameiet. Alle eventuelle selgere i sameiet vet om oss, og selger slipper dyre annonsekostnader, sier Krogh. Han understreker at det er viktig å handle raskt i disse tilfellene. Venter man for lenge, er eventuelle kjøpere borte ved at de har kjøpt noe annet.
- Prisen per kvadratmeter øker veldig desto mindre leilighetene er, sier han. Han nevner at de nylig solgte to ettroms på 34 kvadratmeter for en million kroner, som er prisrekord i sameiet.
Det har mindre betydning om leiligheten har balkong, hvilken etasje den ligger i, eller hvorvidt den vender inn mot atriet eller ikke, mener Krogh.
- Prisen blir den samme, det tar bare litt lengre tid å selge leiligheten, sier han. Han opplyser at det selges flest toromsleiligheter, som det også er flest av. Disse går for cirka 1,5 millioner, mens treromsleilighetene går for cirka 1,8 millioner kroner. Han understreker at beboerne er svært bevisste selgere, som vet hva de vil ha for leilighetene.
Selv synes Krogh tårnleilighetene er mest attraktive. De har godt med vinduer og utsikt til aller kanter. Tårnleilighetene omsettes svært sjelden. Flere av beboerne har bodd der i 50 år og er i aldersgruppen 50 til 70 år. Snittalderen ellers i sameiet er i underkant av 30 år og førstegangskjøperne er rundt 24 år.
- Disse får ofte hjelp av mor og far med tilleggslån, sier Krogh. Han beroliger eventuelt bekymrede foreldre med at stedet er ordentlig og trygt, uten hærverk og innbrudd. Dessuten at sameiet har god økonomi og en profesjonell forretningsfører, som også er vesentlig for et sikkert kjøp.
STOR PRISØKNING
Prisene i begge områdene har økt de siste årene. Vi har ikke statistikk fra Westye Egebergsgate, men OBOS har prisstatistikk for Enerhaugen borettslag. Den viser en sterk økning i prisene fra 1999 til 2000. Det siste året er det toromsleilighetene som har steget mest. Hittil i år er det solgt 13 ettroms-, tre toroms- og åtte treromsleiligheter i Enerhaugen borettslag, viser statistikk fra OBOS.
- Den høyeste prisen for treromsleilighet hittil i år på Enerhaugen var 1.610.000 kroner og den laveste var 1.100.000 kroner. Prisene varier veldig i forhold til sol, balkong og utsikt, sier Fredrik Venturelli i OBOS.